Save the Children: στην Υεμένη πεθαίνουν 100 παιδιά την ημέρα από πείνα

Save the Children: στην Υεμένη πεθαίνουν 100 παιδιά την ημέρα από πείνα

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης κατά τις τελευταίες εβδομάδες στο κέντρο της κυβέρνησης της Hodeidah οδήγησε σε δραματική αύξηση των θυμάτων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Συνέντευξη με τον Filippo Ungaro, διευθυντή επικοινωνίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης

Σχεδόν 100 αεροπορικές επιθέσεις στη Hodeidah το περασμένο Σαββατοκύριακο, πέντε φορές περισσότερες σε σχέση με εκείνες της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, κυριολεκτικά γονάτισαν τον πληθυσμό. «Αυτή η σοβαρή κλιμάκωση γύρω από τη σημαντικότερη πόλη λιμάνι της Υεμένης – δηλώνει στο Vatican News ο Filippo Ungaro, διευθυντής επικοινωνίας του Save the Children– θέτει δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη γραμμή του πυρός και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν περαιτέρω εμπόδια στην παροχή τροφίμων και φαρμάκων σε μια χώρα όπου υπολογίζεται ότι η πείνα και οι ασθένειες σκοτώνουν κατά μέσο όρο 100 παιδιά ημερησίως».

Κλιμάκωση της βίας στη Hodeidah

«Κάθε κομβόι που μπλοκάρεται στο λιμάνι – εξηγεί ο Ungaro – ή που δεν μπορεί να εγκαταλείψει την περιοχή εξαιτίας των βιαιοτήτων, σημαίνει επιδείνωση του υποσιτισμού καθώς και ένα μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που κινδυνεύουν να πεθάνουν. Οι ασθενείς που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις μας για την υγεία είναι τρομοκρατημένοι από τις βομβιστικές επιθέσεις και τρέχουν να σωθούν μόλις αισθανθούν ότι πρόκειται να αρχίσουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες υγείας τους. Ξέρουν ότι τα κέντρα υγείας δεν είναι ασφαλή και φοβόμαστε ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία εξαιτίας των βομβαρδισμών».

Ένας ατελείωτος πόλεμος

Στην Υεμένη, από τον Μάρτιο 2015, συνεχίζεται η αιματηρή σύγκρουση. 18 χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές μέσα σε τρία χρόνια, μόνο εναντίον της Sanaa και μια ολόκληρη χώρα ισοπεδώνεται από την πείνα, τις ασθένειες και τις άπειρες πολιορκίες. Οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας κατέλαβαν τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Hodeidah, μια στρατηγική πόλη λόγω του λιμανιού της, με την πρωτεύουσα Sanaa απομονώνοντας έτσι μεγάλο μέρος της χώρας και αποτρέποντας την προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων. Οι τιμές των αγαθών συνεχώς αυξάνονται καθώς και η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος και πολλές οικογένειες δεν δύνανται πλέον να αγοράσουν τρόφιμα για τα παιδιά τους. «8  εκατομμύρια υπάρχουν στην Υεμένη που ζουν χάρη στις προμήθειες των υπηρεσιών του Ο.Η.Ε. και θα μπορούσε σύντομα να γίνουν 14 εκατομμύρια: το ήμισυ του πληθυσμού», αναφέρει ο Ungaro. Πέρυσι η χώρα επλήγη από τη  σοβαρότερη επιδημία χολέρας των τελευταίων ετών στον κόσμο με ένα εκατομμύριο κρούσματα.

11,3 εκατομμύρια μικρά παιδιά χρειάζονται βοήθεια

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις όλων των εποχών: 11,3 εκατομμύρια μικρά παιδιά χρειάζονται άμεση βοήθεια και φροντίδα. «Αν δεν σκοτωθούν ή δεν ακρωτηριαστούν από βόμβες – λέει ο διευθυντής επικοινωνίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης – ζουν με τη συνεχή απειλή της πείνας και των ασθενειών. Σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από υποσιτισμό – 400 χιλιάδες από οξύ υποσιτισμό – πάρα πολλά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασθένειες που είναι συνήθως θεραπεύσιμες, όπως η πνευμονία, η ιλαρά ή η διφθερίτιδα. Από αυτά, σχεδόν 46 χιλιάδες, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, υπάρχει πιθανότητα να πεθάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Η έκκληση του Save the Children

H Save the Children παροτρύνει όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις, ώστε να μη θυσιαστούν κι άλλες ζωές. Είναι απαραίτητο να επιτραπεί η πλήρης πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και στις εμπορικές εισαγωγές και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών τον Martin Griffiths χωρίς προϋποθέσεις. «Αυτό το κύμα βίας είναι πολύ ανησυχητικό – συνεχίζει ο Filippo Ungaro– υπό το πρίσμα των σχεδίων για περαιτέρω ειρηνευτικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα θεμελιώδες βήμα για την ανακούφιση των παιδιών στην Υεμένη. Εδώ και τέσσερα χρόνια ζουν κάτω από βομβιστικές επιθέσεις και υποφέρουν από την πείνα. Οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου δείχνουν ότι οι δηλώσεις των ηγετών όλου του κόσμου δεν έχουν νόημα εάν δεν υποστηρίζονται από συγκεκριμένες ενέργειες. Η διεθνής κοινότητα – καταλήγει – οφείλει να αυξήσει την διπλωματική πίεση και να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να σταματήσει αμέσως η επίθεση και να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου