Οι χριστιανικές Εκκλησίες οφείλουν να συνεργαστούν

Οι χριστιανικές Εκκλησίες οφείλουν να συνεργαστούν

Την παραμονή της επίσκεψης ad Limina, ο σεβασμιότατος Ioan Robu,  αρχιεπίσκοπος του Βουκουρεστίου, υπενθυμίζει την κοινή εμπειρία του δημοψηφίσματος για την οικογένεια.

«Οι χριστιανικές Εκκλησίες στη Ρουμανία οφείλουν να συνεργαστούν για να βρουν μια καλύτερη οδό αδελφοσύνης και ενότητας». Αυτό επανέλαβε ο σεβασμιότατος Ioan Robu, αρχιεπίσκοπος του Βουκουρεστίου και πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης της Ρουμανίας, την παραμονή της επίσκεψης ad Limina των ρουμάνων και μολδαβών επισκόπων. «Στη Ρουμανία εμείς οι Καθολικοί αποτελούμε μια μειονότητα σε σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ορθοδόξων», εξήγησε, «έχουμε και το λατινικό τυπικό και το ανατολικό τυπικό και αυτά αποτελούν να δύο φτερά της εκκλησιαστικής μας πραγματικότητας».

Το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου

Συγκεκριμένα, ο ιεράρχης υπενθύμισε την κοινή δέσμευση των Εκκλησιών να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα τον περασμένο Οκτώβρη σχετικά με την οικογένεια, το οποίο απέτυχε λόγω της μη επίτευξης απαρτίας. Το ερώτημα πρότεινε να αλλάξει το Σύνταγμα έτσι ώστε να διευκρινίζεται αν ο γάμος έπρεπε να είναι μεταξύ «ανδρός και γυναικός» αντί «συζύγων». «Έγινε μια κοινή προσπάθεια εκ μέρους των Εκκλησιών», εξηγεί ο σεβασμιότατος Robu, ακόμα και αν η πολιτικοποίηση του δημοψηφίσματος «παραπλάνησε τη γνώμη πολλών ανθρώπων και προκάλεσε μια αρκετά μεγάλη απουσία, ακόμα και από μέρους των χριστιανών που επιθυμούσαν πραγματικά μια αλλαγή του Συντάγματός μας».

Μια ευρωπαϊκή χώρα

Η κατάσταση στη Ρουμανία θυμίζει παρόμοιες εμπειρίες στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. «Τις δυσκολίες και τις αδυναμίες που συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, τις συναντάμε και εμείς επίσης», εξήγησε. «Ακόμη και οι προκλήσεις είναι οι ίδιες», επαναλαμβάνει.

Σήμερα η επέτειος των διωγμών του εικοστού αιώνα

Με αφορμή την επίσκεψη ad Limina, σήμερα το πρωί στη Filmoteca Vaticana θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Sette testimony per la Piccola Roma” («Επτά μαρτυρίες για την Μικρή Ρώμη»), το οποίο διηγείται τις μαρτυρίες όσων κράτησαν ζωντανή την Ελληνο–Καθολική Εκκλησία της Ρουμανίας, η οποία τέθηκε εκτός νόμου από την κομμουνιστική κυβέρνηση το 1948.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου