ΠΟΣΟΙ,ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ;

ΠΟΣΟΙ, ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ;

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Διαπιστώθηκε ότι το 67% των ελλήνων νηστεύει τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ ολόκληρη την Τεσσαρακοστή νηστεύει μόλις το 17%.

Συμπέρασμα n.1: εμείς οι Καθολικοί κατακριθήκαμε κατά καιρούς διότι δήθεν καταργήσαμε τη νηστεία, την απλοποιήσαμε, την περιορίσαμε και την αφήσαμε στην κρίση των πιστών.

Τελικά όμως και το 17%, αποτέλεσμα της ξεπερασμένης, μεσαιωνικής επιβολής του μοναστικού μοντέλου που εφαρμόζεται στη χώρα μας από άλλες χριστιανικές ομολογίες ως μέθοδος ποιμαντικής, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό είναι και βέβαια δε νομίζω ότι υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσοστό των καθολικών.

Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί τη διατροφή της νηστείας ως μια υγιεινή επιλογή.

Συμπέρασμα n.2: ίσως τελικά τα κίνητρα που ωθούν κάποιο να νηστέψει να μην είναι και τόσο αγνά.

Μάλλον η δίαιτα βαπτίζεται νηστεία και ο κάθε θεοσεβούμενος αποκτάει έτσι ένα «ευλογημένο» κίνητρο ώστε να κάνει αποτοξίνωση και υγιεινή διατροφή. Όπως και να έχουν τα πράγματα νομίζω ότι είναι σημαντικό η νηστεία να μην αντικαθιστά την αγάπη. Τριγύρω μας είναι γεμάτος ο τόπος από νηστεύοντες αδελφούς σωματικώς που στερούνται δυστυχώς στοιχειώδους θρησκευτικής παιδείας και χριστιανικού ήθους. Κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η νηστεία τους ο Θεός μόνο το γνωρίζει.

π.Γ.Π

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου