Ο κόσμος έχει ανάγκη από ενότητα και αδελφοσύνη για να ξεπεράσει την κρίση

«Ο κόσμος έχει ανάγκη από ενότητα και αδελφοσύνη για να ξεπεράσει την κρίση»

ο_κόσμος_2.jpeg

Ας γίνουμε περισσότερο ενωμένοι, ας είμαστε πιο κοντά σε εκείνους που υποφέρουν, ας νιώσουμε αδέλφια, για να ξεπεράσουμε μαζί την παγκόσμια κρίση που προκαλείται από την πανδημία. Στην  αρχή την συνέντευξης στο Tg5, ο Φραγκίσκος επαναλαμβάνει ότι «ποτέ δεν βγαίνουμε από μια κρίση οι ίδιοι, ποτέ. Βγαίνουμε ή καλύτεροι ή χειρότεροι». Για τον Πάπα «θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πάντα. Οι μεγάλες αξίες βρίσκονται πάντα στη ζωή, αλλά οι μεγάλες αξίες πρέπει να μεταφράζονται ανά πάσα στιγμή της ζωής μας». Απαριθμεί λοιπόν μια σειρά από δραματικές καταστάσεις, από παιδιά που υποφέρουν από πείνα και που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, από πολέμους που διαταράσσουν πολλές περιοχές του πλανήτη. «Οι στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών – υπογραμμίζει – για όλα αυτά, είναι τρομακτικές». Προειδοποιεί ότι εάν βγούμε από την κρίση «χωρίς να τα μελετήσουμε όλα αυτά αυτά, η έξοδος θα αποτελέσει ακόμη μια ήττα. Και θα είναι χειρότερο. Ας δούμε μόνο δύο προβλήματα: τα μικρά παιδιά και τους πολέμους».
Ο εμβολιασμός αποτελεί μια ηθική δράση και όχι μια επιλογή
Ο Πάπας απαντά στη συνέχεια σε μια ερώτηση του δημοσιογράφου Fabio Marchese Ragona σχετικά με τα εμβόλια. «Εγώ – αναφέρει – πιστεύω ότι ηθικά όλοι θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο. Δεν αποτελεί μια επιλογή, είναι μια ηθική δράση. Όταν παίζεις με την υγεία, παίζεις  με τη ζωή, αλλά παίζεις και με την ζωή των άλλων». Και εξηγεί ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στο Βατικανό τις επόμενες ημέρες και ότι και ο ίδιος έχει «γραφτεί στη λίστα» γι αυτό. «Ναι, πρέπει να το κάνουμε», επαναλαμβάνει, «εφόσον οι γιατροί το παρουσιάζουν ως κάτι  που μπορεί να είναι καλό και που δεν έχει ιδιαίτερους κινδύνους, γιατί να μην το κάνουμε; Υπάρχει ένας αυτοκτονικός αρνητισμός γι αυτόν, που δεν μπορώ να εξηγήσω». Για τον Ποντίφικα, τώρα είναι η στιγμή για να «σκεφτούμε το εμείς και για να ακυρώσουμε για κάποια χρονική περίοδο το εγώ, να το βάλουμε σε παρένθεση. Ή θα σωθούμε όλοι μαζί ή δεν θα σωθεί κανείς». Αναφορικά με αυτό, μιλά εκτενώς προσφέροντας τον προβληματισμό του για το θέμα που τόσο του αρέσει, την  αδελφοσύνη. «Η πρόκληση – παρατηρεί – είναι η εξής: να έρθουμε κοντά στον άλλον, κοντά στην κατάσταση, κοντά στα προβλήματα, να πλησιάσω τους ανθρώπους».  Ο εχθρός της εγγύτητας είναι «ο πολιτισμός της αδιαφορίας;». Μας μιλούν, παρατηρεί, «για μια υγιή αδιαφορία για τα προβλήματα, αλλά η αδιαφορία δεν είναι υγιής. Ο πολιτισμός της αδιαφορίας καταστρέφει, επειδή με απομακρύνει».
Είναι η «ώρα του εμείς» για να ξεπεράσουμε την κρίση
«Η αδιαφορία – επαναλαμβάνει – μας σκοτώνει, επειδή μας απομακρύνει. Αντίθετα η λέξη κλειδί για να σκεφτούμε τρόπους εξόδου από την κρίση είναι η λέξη εγγύτητα». Εάν δεν υπάρχει ενότητα, εγγύτητα, προειδοποιεί ο Πάπας, «μπορεί να δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις ακόμη και εντός των κρατών». Μιλά με αυτόν τον τρόπο για τις «ηγετικές τάξεις» μέσα στην Εκκλησία καθώς και στην πολιτική ζωή. Κατ’ αυτή τη στιγμή της κρίσης, προτρέπει, «όλη η ηγετική τάξη δεν έχει το δικαίωμα να πει εγώ… πρέπει να πει εμείς και να αναζητήσει την ενότητα ενόψει της κρίσης». Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνει έντονα, «ένας πολιτικός, ένας χριστιανός ποιμένας, ένα καθολικός ακόμη και ένας επίσκοπος, ένας ιερέας, που δεν έχει την ικανότητα να πει εμείς αντί για εγώ, δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση». Και προσθέτει ότι οι «συγκρούσεις στη ζωή είναι απαραίτητες, αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνουν διακοπές», να δώσουν τη θέση τους στην ενότητα «της χώρας, της Εκκλησίας, της κοινωνίας».
Η έκτρωση πριν από θρησκευτικό αποτελεί θέμα ανθρώπινο
Και πάλι, ο Φραγκίσκος σημειώνει ότι η κρίση που οφείλεται στην πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω τον «πολιτισμό της απόρριψης» όσο αφορά στους πιο αδύναμους, είτε αυτοί είναι φτωχοί, μετανάστες ή ηλικιωμένοι. Επικεντρώνεται ειδικότερα στο δράμα της άμβλωσης που απορρίπτει τα βρέφη που δεν είναι επιθυμητά. «Το πρόβλημα της άμβλωσης – προειδοποιεί – δεν είναι ένα θρησκευτικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα ανθρώπινο, προ-θρησκευτικό, είναι ένα πρόβλημα ανθρώπινης ηθικής» και μετά θρησκευτικό. «Είναι ένα πρόβλημα που ακόμη και ένας άθεος θα πρέπει να λύσει σύμφωνα με αυτά που γνωρίζει». «Είναι σωστό – ρωτά ο Πάπας – να ακυρώνουμε μια ανθρώπινη ζωή για να λύσουμε ένα πρόβλημα, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό το πρόβλημα; Είναι σωστό να προσλαμβάνουμε έναν πληρωμένο δολοφόνο για να λύσει ένα πρόβλημα;».

Capitor Hill, μαθαίνουμε από την ιστορία: ποτέ βία
Ο Πάπας δεν παραλείπει να σχολιάσει τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Capitol Hill. Αναφέρει ότι «εξεπλάγην», δεδομένης της πειθαρχίας του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών και της ωριμότητάς του. Ωστόσο, σημειώνει, ακόμη και στις πλέον ώριμες πραγματικότητες, πάντα υπάρχει κάτι που δεν είναι σωστό όταν υπάρχουν «άνθρωποι που παίρνουν μια οδό ενάντια στην κοινότητα, ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια στο κοινό καλό». Τώρα που όλο αυτό ξέσπασε, συνεχίζει, μπορούμε να «εξετάσουμε καλά» το φαινόμενο και μπορούμε να «το διορθώσουμε». Ο Φραγκίσκος καταδικάζει τη βία: «Οφείλουμε να αναλογιστούμε και να κατανοήσουμε καλά και για να μην επαναληφθεί, να μαθαίνουμε από την ιστορία», αυτές «οι μη κανονικές ομάδες που δεν είναι καλά ενσωματωμένες στην κοινωνία, αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους καταστάσεις βίας».

Η πίστη, ένα δώρο που πρέπει να ζητάμε από τον Κύριο
Τέλος, ο Πάπας απαντά αναφορικά με το πώς βιώνει προσωπικά τους περιορισμούς που οφείλονται στην πανδημία. Εξομολογείται ότι αισθάνεται «παγιδευμένος», επικεντρώνεται στα ταξίδια που έχουν ακυρωθεί προς αποφυγή της συγκέντρωσης πλήθους, μιλά για την ελπίδα που έχει, να μπορέσει να επισκεφτεί το Ιράκ. Αυτό τον καιρό αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην προσευχή, στο να μιλά στο τηλέφωνο και επαναλαμβάνει πόσο σημαντικές υπήρξαν γι αυτόν, ορισμένες στιγμές όπως το Statio Orbis στον Άγιο Πέτρο στις 27 του περασμένου Μαρτίου, «μια έκφραση αγάπης προς όλους τους ανθρώπους», η οποία μας «δείχνει νέες οδούς για να αλληλοβοηθηθούμε». Προσφέρει με αυτόν τον τρόπο, ένα προβληματισμό για την πίστη στον Κύριο, ο οποίος – λέει – είναι πάνω απ’ όλα «ένα δώρο». «Για μένα – αναφέρει – η πίστη είναι ένα δώρο, ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος, δεν μπορεί να έχει πίστη με τη δική του δύναμη: είναι ένα δώρο που σου δίνει ο Κύριος», που δεν μπορεί να αγορασθεί. Λαμβάνοντας λοιπόν, ένα απόσπασμα από το Δευτερονόμιο, ο Πάπα Φραγκίσκος προτρέπει να επικαλεστούμε την «εγγύτητα του Θεού». Αυτή η εγγύτητα «για την πίστη είναι ένα δώρο που πρέπει να ζητήσουμε». Η συνέντευξη ολοκληρώνεται με την ελπίδα ότι μέσα στο 2021 «δεν θα υπάρχουν απορρίψεις, δεν θα  υπάρχουν εγωιστικές στάσεις» και ότι η ενότητα θα μπορέσει να επικρατήσει έναντι των συγκρούσεων.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου