Καθολική παρουσία στην ανάληψη καθηκόντων Μπάιντεν

Η “Καθολική παρουσία” στην ανάληψη καθηκόντων Μπάιντεν

Η_Καθολ_2.jpg

Το “τελετουργικό” στην, κλειστή στο κοινό, ορκωμοσία του νέου αμερικανού Προέδρου, έγινε γνωστές λίγες μέρες νωρίτερα: παρόντων πρώην Προέδρων και των συζύγων τους, θα γίνει η ανάγνωση του όρκου εμπιστοσύνης στην αμερικανική σημαία απ΄ την αφροαμερικανή Πρόεδρο των Πυροσβεστών Andrea Hall. Τον εθνικό ύμνο θα τραγουδήσει η Lady Gaga. Ποιητικά αποσπάσματα θα διαβάσει η βραβευμένη λογοτέχνης Amanda Gorman, Μουσική παράσταση θα παρουσιάσει η Jennifer Lopez. Στην αρχή και στο τέλος της τελετής, θα ακουστούν 2 θρησκευτικές “προσευχές”: Η “επίκληση” από τον Ιησουίτη π. Leo J. O` Donovan και η “ευλογία” απ΄τον αφροαμερικανό μεθοδιστή αιδ. Silvester Beauman, φίλο της οικογένειας του νέου Προέδρου από 30ετίας. H Βίβλος που θα χρησιμοποιηθεί είναι “κελτική” του 1893, “κληρονομιά από γενιά σε γενιά” της οικογένειας Biden.
Ο Καθολικός ιερομόναχος, είναι γνωστή προοδευτική προσωπικότητα της χώρας. Νεοϋορκέζος, γεννηθείς το 1934, με σοβαρές σπουδές φιλοσοφίας και θεολογίας σε ΗΠΑ και Γερμανία (μαθητής του Karl Rahner), καθηγητής σε σχολές του Τάγματος, Πρόεδρος της Καθολικής Θεολογικής Εταιρείας (1981-82), ανέλαβε Πρύτανης του φημισμένου Πανεπιστημίου των Ιησουιτών στο Τζωρτζτάουν, για 12 έτη (1989-2001), που εκ των υστέρων χαρακτηρίσθηκε η πιο λαμπρή περίοδος του Ιδρύματος σε φήμη, ποιότητα καθηγητών και αριθμό φοιτητών! Ήρθε όμως σε σύγκρουση με την τοπική Ιεραρχία, αρχικά γιατί επέτρεψε τη λειτουργία φοιτητικής ομάδας πληροφόρησης στο δικαίωμα διακοπής κύησης, αργότερα γιατί ο εκδότης πορνογραφικού περιοδικού Larry Flint έδωσε διαλέξεις για την ελευθερία εντός του Ιδρύματος (θυμίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τον εκδότη σε σχετική δίκη) και επειδή δέχθηκε να αποτελέσει (o μόνος ιερέας) μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Walt Disney (1996 – 2007). Μετά την πρυτανική θητεία επέστρεψε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία ενώ ανέλαβε και Διευθυντής του Jesuit Refugee Service, όπου παραμένει ως σήμερα, κατακρίνοντας τον αποχωρούντα Τραμπ για την αντιμεταναστευτική πολιτική του, ιδιαίτερα κατά των μουσουλμάνων.
Ως Πρύτανης είχε γνωρίσει τον τότε Γερουσιαστή Biden (ο γιος του ήταν φοιτητής Ιστορίας) και τον κάλεσε να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε, αργότερα, ως “τη δυσκολότερη της ζωής του” Παρουσία 500 φοιτητών, ο νέος αμερικανός ηγέτης είχε αναφερθεί στην καθολική ανατροφή του, “η οποία τον έχει διδάξει να ξεπερνά τις αδικίες και να μάχεται εναντίον τους”. Έγιναν στενοί φίλοι. Ο ιερέας, χρόνια αργότερα, τέλεσε την κηδεία του γιου Biden… Θεωρεί τον Πρόεδρο πιστό καθολικό, πρεσβευτή του “νέου ανθρωπισμού” που προέκυψε από τη Β’ Συνόδου του Βατικανού. Ο Biden προλόγισε το βιβλίο του ιερέα “Blessed are the Refugees. Beatitudes of Immigrants Children”, συμμετείχε σε καμπάνιες του JRS και έχει υποσχεθεί ότι θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από ιταλικό σάιτ Linkiesta

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου