Χθες κοιμήθηκε ο Καρδινάλιος Zenon Grocholewski

4

Χθες κοιμήθηκε ο Καρδινάλιος Zenon Grocholewski

Κοιμήθηκε χθες 18 Ιουλίου 2020, σε ηλικία 80 ετών ο Πολωνός Καρδινάλιος Zenon Grocholewski, επίτιμος Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για την Καθολική Εκπαίδευση, ο οποίος το έτος 2015 είχε παραιτηθεί λόγω ορίου ηλικίας μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας. Μια ολόκληρη ζωή ασχολήθηκε με τη Ρωμαϊκή Κουρία με διάφορες θέσεις και κυρίως αφιερωμένη στα θέματα του Canon Law και της εκπαίδευσης, τους δύο πυλώνες της κατάρτισης και του έργου του καρδινάλιου. Αρκετά χρόνια ήταν στενός συνεργάτης του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’ και του Βενεδίκτου 16ου.

Τα συλλυπητήρια του Πάπα Φραγκίσκου
Σε ένα τηλεγράφημα, ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στον αδελφό του καρδιναλίου, κ. Wladislaw, εκφράζει την εγγύτητά του, υπενθυμίζοντας “με ευγνωμοσύνη το αξιέπαινο έργο που πραγματοποίησε ως καθηγητής του Δίκαιου στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο και στο Λατερανό, επίσης υπήρξε συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων “. Συγκεκριμένα, ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει τη γενναιοδωρία της υπηρεσίας που πρόσφερε στην Αγία Έδρα στα διάφορα γραφεία και γράφει: “Έδωσε μαρτυρία του ιερατικού ζήλου, της πιστότητας στο Ευαγγέλιο και της οικοδόμησης της Εκκλησίας”. Τέλος, διαβεβαιώνει για την προσευχή του και μεταδίδει την αποστολική ευλογία σε όσους θρηνούν τη στέρησή του.

Το πένθος των Πολωνών επισκόπων
“Μετά από πολλά χρόνια πλήρους αφοσίωσης στην υπηρεσία του Θεού και του λαού στην Πολωνία και στον κόσμο, ο Καρδινάλιος Zenon Grocholewski επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα”: έτσι, σε ένα tweet από τον προσωπικό του λογαριασμό, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Γερμανίας, Αρχιεπίσκοπος Stanisław Gądecki, εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την στέρηση του βασικού συμπατριώτη του, επίτιμου Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για την Καθολική Εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε χθες 17 Ιουλίου, στη Ρώμη. Ο Σεβασμιότατος r Gądecki ενθαρρύνει επίσης τους πιστούς να προσευχηθούν για τον αποθανόντα, ώστε ο Κύριος “να τον υποδεχθεί και να του δώσει την αιώνια ειρήνη και ανάπαυση”.

Από την Πολωνία στη Ρώμη
Ο τρίτος από τους τέσσερις γιους του Στανισλάου και της Τζόζεφιν Στάουισσκα, γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1939, στο Μπρότκι της Πολωνίας, στην Αρχιεπισκοπή Πόζναν όπου είχε αρχίσει να πραγματοποιεί φιλοσοφικές-θεολογικές σπουδές στο Σεμινάριο της Αρχιεπισκοπής και όπου χειροτονήθηκε στις 27 Μαΐου. 1963.
Τρία χρόνια αργότερα, πήγε στη Ρώμη για το Διδακτορικό πτυχίο άριστη βαθμολογία στο Canon Law στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο με διατριβή στα Λατινικά σχετικά με το δίκαιο του Γάμου και στη συνέχεια απέκτησε το δίπλωμα δικηγόρου του Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Ρότας. Από τον Οκτώβριο του 1972 έως τις 15 Νοεμβρίου 1999, η κύρια εργασία του ήταν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Rota Romana, ενεργώντας ως βοηθός Γραμματέα. Στη συνέχεια το 1982 ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ τον διόρισε Γενικό Γραμματέας και τέλος Πρόεδρο.
Εν τω μεταξύ, διορίστηκε τελετάρχης της Αυτού Αγιότητας το 1977, έλαβε την επισκοπική χειροτονία από τον Ιωάννη Παύλο Β ‘στις 6 Ιανουαρίου 1983 και στις 16 Δεκεμβρίου 1991 απέκτησε τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου.
Στις 15 Νοεμβρίου 1999, ο Ιωάννης Παύλος Β΄ τον διόρισε Πρόεδρο της Ρωμαϊκής Συνόδου για την Καθολική Εκπαίδευσης καθώς και Μεγάλου Καγκελαρίου του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου, του Ποντιφικού Βιβλικού Ινστιτούτου, του Ποντιφικού Ινστιτούτου Ιερής Μουσικής, του Ποντιφικού Ινστιτούτου Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών και του Ποντιφικού Ινστιτούτου Χριστιανικής Αρχαιολογίας.
Έγινε Καρδινάλιος από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β ‘στο κονκλάβιο της 21ης Φεβρουαρίου 2001, με τη διακονία του Ναού του Αγίου Νικολάου των Φυλακών. Ως Καρδινάλιος συμμετείχε στο Κονκλάβιο του Απριλίου 2005, το οποίο εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο XVI, και στο κονκλάβιο του Μαρτίου 2013 που εξέλεξε Πάπα τον Φραγκίσκο. Δύο χρόνια αργότερα, λόγω των ορίων ηλικίας, έδωσε την παραίτηση του ως Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για την Καθολική Εκπαίδευση, έγινε δεκτή από τον Φραγκίσκο.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου