Ένα νέο γκρουπ προσφύγων από τη Λέσβο στη Ρώμη

3

Ένα νέο γκρουπ προσφύγων από τη Λέσβο στη Ρώμη

Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται στο νησί της Λέσβου. Η πλειοψηφία, περίπου 16 χιλιάδες, βρίσκεται σε συνωστισμένες και επισφαλείς συνθήκες στις γύρω δομές και τις σκηνές του προσφυγικού καταυλισμού της Moria, το υπόλοιπο στο άλλο κέντρο του “Kara Tepe” και σε διαμερίσματα στην κοντινή Μυτιλήνη 4 χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Όπως και στα γειτονικά νησιά της Σάμου και της Χίου, η κατάσταση είναι εκρηκτική και έχει γίνει ακόμη πιο δραματική από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid-19. Παρόλο που δεν έχουν υπάρξει κρούσματα Coronavirus στη Λέσβο μέχρι στιγμής, το απαγορευτικό, που εξακολουθεί να ισχύει στα στρατόπεδα μέχρι τις 19 Ιουλίου, έχει αυξήσει τις εντάσεις και έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στους πρόσφυγες.

Η άφιξη στην Ιταλία
Μετά από περισσότερους από έξι μήνες αναμονής λόγω πανδημίας, 10 από αυτούς, που ανήκουν σε τέσσερις οικογένειες, έφτασαν στην Ιταλία στις 16 Ιουλίου χάρη στον ανθρωπιστικό διάδρομο που διοργάνωσε η Κοινότητα Sant’Egidio, με την υποστήριξη της Αποστολικής Αριστεράς, η οποία προσθέτουν στους 57 που έχουν ήδη έρθει στην Ιταλία, με πολλά ταξίδια, το πρώτο από τα οποία στις 16 Απριλίου 2016, στο αεροπλάνο με το οποίο ο Πάπας επέστρεψε στη Ρώμη από την ιστορική του επίσκεψη στο νησί.

Οι πρόσφυγες έφτασαν στη Ρώμη
Το έργο του Sant’Egidio στη Λέσβο συμβάλλει το έντονο έργο που πραγματοποιεί η Ελληνική Καθολική Εκκλησία στα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα. συγκεκριμένα μέσω της Caritas Hellas, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε έναν νέο συναγερμό σχετικά με τη μη βιώσιμη κατάσταση των προσφύγων που στρατοπέδευσαν στα νησιά του Αιγαίου (42 χιλιάδες συνολικά συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου), ζητώντας επείγουσα δράση από τις ελληνικές αρχές και τη διεθνή κοινότητα.

Η συνεχιζόμενη δέσμευση του Sant’Egidio και του Βατικανού
Ωστόσο, η δέσμευση του Sant’Egidio δεν περιορίζεται στην οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των πιο ευάλωτων προσφύγων. “Η Κοινότητα ήταν παρούσα στη Λέσβο όλο το χρόνο και υπήρξε μια πολύ ουσιαστική δέσμευση εθελοντών που ήρθαν από την Ιταλία”, η καθηγήτρια Daniela Pompei, υπεύθυνη για τις υπηρεσίες προς τους μετανάστες, επέστρεψε σήμερα από την Ελλάδα με ένα γκρουπ προσφύγων.
Παρά την έκτακτη ανάγκη για την υγεία, λέει, εθελοντές θα είναι επίσης εκεί όλο το καλοκαίρι για να διανείμουν βασικές ανάγκες, φαγητό και να υποστηρίξουν διαδρομές ένταξης, όπως μαθήματα γλωσσών: «Θα είμαστε επίσης εκεί για να παρέχουμε υποστήριξη στα παιδιά, γιατί στη Λέσβο υπάρχουν πολλά παιδιά με τις οικογένειές τους, όχι μόνο ασυνόδευτοι ανήλικες, παιδιά που πηγαίνουν επίσης στο σχολείο με δυσκολία ». Είναι επίσης απαραίτητο να μειωθεί η ένταση που αυξάνεται από ένα παρατεταμένο απαγορευτικό: «Γιατροί χωρίς σύνορα (που είναι παρόντες στη Λέσβο ακόμη και σε αυτήν την περίοδο έκτακτης ανάγκης για την υγεία), μας είπαν για μια ευρεία κατάθλιψη, ειδικά μεταξύ ανύπαντρων αγοριών και ανύπαντρων κοριτσιών. Το να είσαι πάντα μέσα και να μην κάνεις τίποτα μπορεί να προκαλέσει συλλογική κατάθλιψη, υπήρξαν επίσης αυτοκτονίες. Επομένως, είναι χρήσιμο να βοηθήσουμε επίσης μια πορεία ένταξης στο νησί “και να ενθαρρύνουμε τη συνάντηση με τον τοπικό πληθυσμό, λέει η καθηγήτρια Daniela Pompei.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 29-30.3.2025

Οικισμός Ενορία 29-30 Μαρτίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 30/3 Κυριακή 18:00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 26 Μαρτίου 2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με