Υπεγράφη η «Συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ, Εμιράτων και Μπαχρέιν

8

Υπεγράφη η «Συμφωνία του Αβραάμ»  μεταξύ Ισραήλ, Εμιράτων και Μπαχρέιν

Επισημοποιήθηκαν στον Λευκό Οίκο οι συμφωνίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, των Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν υπό την αιγίδα του προέδρου των Η.Π.Α. Trump με αντάλλαγμα την αναστολή της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης. «Μια νέα αυγή ειρήνης για τη Μέση Ανατολή», δηλώνουν οι υπογράφοντες, αλλά οι Παλαιστίνιοι και η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν αντιτίθενται σθεναρά. Την ώρα που στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι υπουργοί Εξωτερικών του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συμμετείχαν σε γεύμα γύρω από τον πρόεδρο που στόχο του είχε την υπογραφή, τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ φωτίστηκαν με τις σημαίες των χωρών πρωταγωνιστών και στο Τελ Αβίβ η λέξη ειρήνη προβαλλόταν στην πρόσοψη του δημαρχείου στα εβραϊκά, Αραβικά και αγγλικά. Στην Ουάσιγκτον, εορταζόταν η διπλωματική επιτυχία του Trump, επτά εβδομάδες πριν από τις εκλογές, μια «υπέρβαση διχασμών» για τους υπογράφοντες του αραβικού κόσμου, «μια χρυσή ευκαιρία για την ευημερία της περιοχής» η οποία θα επιτρέψει, αναφέρουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ακόμη «πιο ισχυρή υποστήριξη των Παλαιστινίων στην δημιουργία του δικού τους ανεξάρτητου κράτους». Αλλά η απάντηση από το μέτωπο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής και πέραν αυτής, ήταν σαφής και αντίθετη. «Καμιά ειρήνη χωρίς λήξη της κατοχής» απάντησε στεγνά ο πρόεδρος του Anp Abbas, “διεκδικώντας την εφαρμογή των διεθνών ψηφισμάτων». Μια προδοσία που δεν θα εμποδίσει τη συνέχιση του αγώνα, επανέλαβε το ριζοσπαστικό κίνημα της Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα, όπως και το κύριο κίνημα της αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν, al-Wefaq. «Αυτό το καταπιεστικό καθεστώς στο Μπαχρέιν δεν έχει νομιμοποιηθεί από τον λαό», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του al-Wefaq, Hussein al-Dihi, στο Twitter.

Την επιφύλαξή της επίσης, δήλωσε και από την Ουάσινγκτον, η ηγέτιδα ων δημοκρατικών Nancy Pelosi η οποία είπε ότι χαιρετίζει θετικά την συμφωνία, αλλά περιμένει και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες από το Κογκρέσο, ειδικά για την υπόσχεση παγώματος των ισραηλινών σχεδίων σχετικά με την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης. Το Κογκρέσο «θα παρακολουθεί την υπόθεση για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει το στρατιωτικό του βάρος στην περιοχή», είπε η Pelosi, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή της σε μια λύση δύο κρατών όσο αφορά στην Ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Αναφορικά με τη σημασία και τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας, η Fausta Speranza πήρε συνέντευξη από τον Massimo De Leonardis, Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ιεράς Καρδίας του Μιλάνου:

Ο καθηγητής De Leonardis, ειδικός στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων και στην Ιστορία των Συνθηκών και των Διεθνών Θεσμών, υπογραμμίζει καταρχάς, ότι υπάρχουν διάφορα σχέδια που εμπλέκονται: το πολιτικό και το εμπορικό και πολλοί άλλοι τομείς που ενδιαφέρονται: από την τεχνολογία έως τη γεωργία καθώς και άλλοι τομείς. Αναλύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, δηλώνοντας ωστόσο, ότι ίσως είναι υπερβολικό να μιλάμε – όπως έχουν κάνει ορισμένα μέσα ενημέρωσης – για τη διαστρέβλωση του γεωπολιτικού πλαισίου της Μέσης Ανατολής. Ο De Leonardis υπενθυμίζει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την πρόσφατη κιόλας γένεσή τους, επίσημα δεν βρέθηκαν ποτέ σε πόλεμο με το Ισραήλ και υπενθυμίζει επίσης, τη σταδιακή προσέγγιση της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας. Εξηγεί ότι πρόκειται για ένα βήμα που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για την Μέση Ανατολή το οποίο προωθεί ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Trump, υπενθυμίζοντας τις δυσχέρειες που ακολούθησαν εξαιτίας αυτού του προγράμματος όσον αφορά την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται προς το παρόν να διαθέτει μια ηγεσία ικανή να αντιταχθεί σε αυτό. Μιλώντας για τις δυνατότητες στο μέλλον, στη συνέχεια ο De Leonardis διευρύνει τον ορίζοντα πέρα από τη Μέση Ανατολή, για να μας υπενθυμίσει ότι και άλλες χώρες, όπως το Σουδάν ή το Μαρόκο, θα μπορούσαν να κάνουν παρόμοια βήματα.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

  4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Α   Το σημερινό ευαγγέλιο αρχίζει ως εξής: «Όταν ο Ιησούς είδε τα πλήθη ανέβηκε στο όρος, κάθισε και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου