ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ

Με αργά και σταθερά βήματα φαίνεται να εφαρμόζεται η προσωρινή συμφωνία Αγίας Εδρας – Κίνας για την επίσημη αναγνώριση και από τις δύο πλευρές όλων των καθολικών κοινοτήτων, των ιερέων τους και των εκκλησιαστικών ηγετών ( θυμίζουμε ότι στην Κίνα, από δεκαετίες, υπήρχε η “πατριωτική καθολική εκκλησία”, που αναγνώριζε το Κ.Κ.Κίνας και η εκκλησία “των κατακομβών” πιστή στη Ρώμη ) Προβλήματα έχουν παρουσιασθεί βεβαίως, ιδιαίτερα μετά τις δίμηνες διαμαρτυρίες, που συνεχίζονται ,χιλιάδων πολιτών του Χογκ Κογκ με την τοπική κυβέρνηση, που ελέγχεται από το Πεκίνο. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν πολλές καθολικές οργανώσεις, αλλά οι εκκλήσεις τους για ειρηνική επίλυση των διαφορών έχουν γίνει ευνο’ι’κά αποδεκτές από τη κινεζική κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 26/8, χειροτονήθηκε ο νέος Επίσκοπος του Jining, ο 54χρονος Σεβασμιότατος Αντώνιος Yao Shun, παρουσία 4 τουλάχιστον άλλων συναδέλφων του και εκατοντάδων ιερέων, μοναζουσών και απλού κόσμου. Διαδέχθηκε τον Επίσκοπο Ιωάννη Liu Shigong, ο ποίος αποβίωσε το 2017, σε ηλικία 90 ετών.
Ο πρώτος Καθολικός Επίσκοπος της, ελεγχόμενης από την Κίνα, Μογγολίας
μετά τη συμφωνία Ρώμης – Πεκίνου ήταν η ομόφωνη πρόταση των εκπροσώπων της Επισκοπής, η οποία και έγινε αποδεκτή από τη Ρώμη, ενώ και από τι κρατικές αρχές ήταν φανερό ότι δεν υπήρχαν αντιρρήσεις.
Ο Επίσκοπος Αντώνιος, υπεύθυνος για 70.000 καθολικούς της περιοχής, έχει εξειδίκευση στη Λειτουργική, λόγω ανάλογων σπουδών στις Φιλιππίνες. και στις ΗΠΑ Προηγουμένως είχε φοιτήσει στο Ιεροσπουδαστήριο του Πεκίνου, όπου και διετέλεσε πνευματικός σύμβουλος νέων ιεροσπουδαστών, μετά την επιστροφή του στην Κίνα. 

Πηγή : Vatican news και Avvenire
Φωτογραφία αρχείου από κινέζους προσκυνητές στον ΄Αγιο Πέτρο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου