27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΙΚΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΙΚΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

Γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμίδιας το 331. Από πολύ νέα επιδόθηκε στη μελέτη της Αγίας Γραφής. Μητέρα του Αγίου Αυγουστίνου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταστροφή του γιού της στο Χριστιανισμό. Σε ηλικία 39 ετών έχασε το σύζυγό της, έτσι σήκωσε μόνη στους ώμους της το βάρος της ευθύνης της ανατροφής των τέκνων της και της οικεία της.
Στην πασχαλινή αγρυπνία του έτους 387 αξιώθηκε να δει τον Αυγουστίνο, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε μετακομίσει στο Μιλάνο, να βαπτίζεται χριστιανός μαζί με όλη την υπόλοιπη οικογένεια.

Στις Εξομολογήσεις του ο Αυγουστίνος αφηγείται τις πνευματικές συζητήσεις που είχε με την μητέρα του στο σπίτι όπου φιλοξενούταν στην Όστια, στην πορεία τους προς την Αφρική.
Τότε περισσότερο από μητέρα ο Αυγουστίνος θεωρούσε τη Μόνικα ως πηγή του χριστιανισμού του. Η Μόνικα πέθανε σε ηλικία 56 ετών στις 27 Αυγούστου 387.
Στα παιδιά της ζήτησε να ενταφιάσουν το σώμα της όπου ήθελαν αρκεί να την ενθυμούνται, όπου και αν βρίσκονταν, επάνω στα αλτάρια του Κυρίου.  

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου