Βενεζουέλα: Σαρακοστή αλληλεγγύης μαζί με τους μετανάστες

Βενεζουέλα: Σαρακοστή αλληλεγγύης μαζί με τους μετανάστες

Κάθε χρόνο η Εκκλησία της Βενεζουέλας προωθεί την “Campaña Compartir”, για να βιώσουμε την Σαρακοστή με πνεύμα αλληλεγγύης και προσωπικής και κοινωνικής μεταστροφής. Το θέμα του τρέχοντος έτους είναι "η εξαναγκαστική μετανάστευση: ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά που μένουν πίσω».

Η Εκκλησία προτρέπει την υποδοχή, την φροντίδα, την προστασία, την ενσωμάτωση ως μια στάση αλληλεγγύης προς εκείνους που μεταναστεύουν. Η καμπάνια υποδεικνύει «την προοπτική της αγάπης» – εμπνευσμένη από τον Πάπα Φραγκίσκο – μπροστά στη μετανάστευση εκατομμυρίων κατοίκων από τη Βενεζουέλα οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη, σε μια από τις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας της χώρας. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου από το Πρακτορείο Fides, στόχος της Καμπάνιας είναι «η προώθηση της κουλτούρας της συνάντησης, η επισήμανση και η ενίσχυση των αξιών και των θετικών στοιχείων που προωθούν την ενότητα ως λαού».

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας στο εξωτερικό υφίστανται παρενοχλήσεις, εκμετάλλευση και διακρίσεις.

Το μεταναστευτικό φαινόμενο στη Βενεζουέλα αφορά όλους τους τομείς της σύγχρονης κοινωνίας, από τον κοινωνικό και τον οικονομικό, τον πολιτικό και τον ποιμαντικό. Η κινητοποίηση περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Βενεζουέλας έχει προκαλέσει ένα σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία της ίδιας της χώρας αλλά και στις χώρες προορισμού. Στο εσωτερικό της χώρα υπάρχει ένα κλίμα απελπισίας και οικογενειακού διαμελισμού και εκτός αυτής, πολλοί από τους μετανάστες υφίστανται παρενοχλήσεις στην εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση, διακρίσεις και απειλές. Στην περίπτωση των μικρών παιδιών από τη Βενεζουέλα που έφθασαν στη Βραζιλία από τα νότια σύνορα, διαπιστώνονται δύο καταστάσεις: τα γηγενή μικρά παιδιά χωρίς εκπαίδευση ζουν σε προσωρινά καταλύματα, σε συνθήκες δυστυχίας και εκμετάλλευσης, ενώ τα μη γηγενή που έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση της χώρας υποδοχής, ζουν σε περιβάλλον σχολικού εκφοβισμού, ψυχολογικής βίας και ξενοφοβίας.

Οι στόχοι της Καμπάνιας της Κάριτας

Η Κάριτας Βενεζουέλας θέλησε  να πραγματοποιήσει αυτή την Καμπάνια ακριβώς για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης, «με στόχο να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς σύνορα, όπου η υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων θα νικήσει την κοινωνική και πολιτική αδιαφορία και θα προωθήσει μαζί με αυτή, την ισότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». (P.M./A.P. – Πρακτορείο Fides)

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου