Το πρώτο Κέντρο Συμβουλευτικής στην Αθήνα: η Εκκλησία στο πλευρό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Το πρώτο Κέντρο Συμβουλευτικής στην Αθήνα: η Εκκλησία στο πλευρό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στην περιοχή Νέος Κόσμος, κοντά στην έδρας της Κάριτας του Αρμενικού Καθολικού Εξαρχάτου Αθηνών και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Κάριτας Ελλάς και με την Αρχιεπισκοπή της ελληνικής πρωτεύουσας. Ένα Κέντρο Συμβουλευτικής σαν  μια αχτίδα φωτός για μια σοβαρή κρίση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά κανείς δεν μιλάει γι αυτή πλέον και κυρίως οι οικογένειες που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες, έχουν ξεχαστεί. Οι περικοπές που επιβλήθηκαν από το πρόγραμμα διάσωσης που υπέγραψαν η Ε.Κ.Τ., η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. κοστίζουν ακριβά στην υγεία, στις συντάξεις, στα στεγαστικά δάνεια, στην εκπαίδευση: όλοι οι τομείς που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις οικογένειες που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν τις απολύσεις, τα ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες που εξαρτώνται από αυτές. Ένα πλαίσιο που στην Ελλάδα έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμο τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας της συνεχούς διέλευσης των μεταναστών. «Υπήρξαν πολλές βοήθειες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος, αλλά ο υπόλοιπος κοινωνικός ιστός φαίνεται να έχει ξεχαστεί». Με αυτά τα λόγια ξεκινά να μιλά στα μικρόφωνα του Vatican News, η Elena Tommolini, συντονίστρια του έργου του πρώτου Κέντρου Συμβουλευτικής για την Οικογένεια που γεννήθηκε στην περιοχή του Νέου Κόσμου στην έδρα της Κάριτας του Αρμενικού Καθολικού Εξαρχάτου Αθηνών.

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης για τον εαυτό μας και για το μέλλον

Δέκα είναι οι οικογένειες που παρακολουθούνται στενά από το Κέντρο Συμβουλευτικής, το οποίο άνοιξε επίσημα την 1η Δεκεμβρίου 2018, αλλά περίπου τριάντα είναι εκείνες που ήδη περιστρέφονται γύρω από την ομάδα – αποτελούμενη από μια ψυχολόγο, έναν γυναικολόγο, μια οικογενειακή σύμβουλο και έναν πνευματικό βοηθό – και που συμμετέχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις και στα σεμινάρια που εξαπλώνονται επίσης στις ενορίες και στα σχολεία. «Αυτό που οι οικογένειες χρειάζονται περισσότερο τώρα» εξηγεί, η Elena Tommolini, είναι «να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στην κοινότητα και στο μέλλον. Το έργο που προσπαθούμε να κάνουμε δεν είναι μόνο να τους δώσουμε λύσεις που πέφτουν από ψηλά, αλλά να βοηθήσουμε τον οικογενειακό πυρήνα να ξαναβρεί τη δύναμή του να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα». Πολλές είναι οι δυσκολίες που μετά την κρίση έχουν πλήξει τους γονείς και τα παιδιά: νεαρά ζευγάρια που έχουν χάσει τη δουλειά τους, που είδαν τη σύνταξη των ηλικιωμένων να μειώνεται ή που τα σπίτια τους έχουν κατασχεθεί λόγω της αδυναμίας πληρωμής των υποθηκών.

Όχι μόνο το άτομο αλλά η κοινότητα

«Υπάρχει βασική βοήθεια σε κρατικό επίπεδο» σημειώνει η Tommolini, «αλλά είναι πάντα πολύ, και μάλιστα πάρα πολύ, επικεντρωμένη στο άτομο και όχι τόσο στην οικογένεια, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι πολύ ατομικιστικός και δεν λαμβάνει υπόψη την οικογενειακή σφαίρα που βρίσκεται πίσω, για παράδειγμα από τα προβλήματα των παιδιών στο σχολείο». Τι μπορεί να κάνει μια ισχυρή και καλά εναρμονισμένη οικογένεια; «Μπορεί να κάνει πολλά! Αν γνωρίζει τα πλεονεκτήματά της – λέει η Tommolini– μπορεί αυτόνομα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και τις στιγμές κρίσης, όπως μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη ή μια απώλεια ή το πέρασμα ενός παιδιού στην εφηβική ηλικία».

Κοντά στις οικογένειες για το μυστήριο του γάμου

Η γένεση του Κέντρου Συμβουλευτικής στην Αθήνα κρύβει επίσης μια βαθιά θρησκευτική ρίζα. Η συνέργεια με την Κάριτας Ελλάς, η συνεχής συνεργασία με τον Λατίνο Αρχιεπίσκοπο σηματοδότησαν την προέλευση αυτού του έργου. Ο σεβασμιότατος Joseph Bazouzou γεννημένος στο Χαλέπι της Συρίας και αποστολικός διαχειριστής των Αρμενίων Καθολικών στην Ελλάδα, εξηγεί στο Vatican News τον τρόπο που συνεργάζονται γι αυτό το έργο για τις ελληνικές οικογένειες οι Αρμένιοι, οι Καθολικοί, οι τόσοι πολλοί Μουσουλμάνοι και οι Έλληνες Ορθόδοξοι. «Από την αρχή έχουμε μοιραστεί την πραγματικότητα της χώρας για να βοηθηθούμε, ακόμη και μέσω των διάφορων κέντρων ακρόασης όπως για παράδειγμα αυτά που η Κάριτας έχει στην περιοχή». Υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη, λέει επίσης ο σεβασμιότατος Bazouzou, για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ακόμη και πνευματικής διάστασης. «Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στις οικογένειες που συχνάζουν στο Κέντρο Συμβουλευτικής ότι ο γάμος είναι ένα Μυστήριο και ως εκ τούτου μέσω αυτού ο Κύριος χορηγεί μια ιδιαίτερη χάρη: αυτό το κάνουμε με τις χριστιανικές οικογένειες αλλά και με εκείνους που δεν πιστεύουν γιατί και γι αυτούς ο γάμος είναι κάτι ιερό.
 

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου