ΒΕΛΓΙΟ : ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η Εκκλησία του Βελγίου δημοσίευσε μια αναλυτική έρευνα, με στατιστικά στοιχεία κλπ. για την τωρινή κατάστασή της. Επειδή είναι ενδιαφέρουσα και αποτυπώνει την κατάσταση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών εκκλησιών μεταφράζουμε βασικά στοιχεία της, από άρθρο του επίτιμου Επισκόπου Γάνδης Σεβ/τατου Luc Van Looy
1. Οι γυναίκες είναι το 55% των ατόμων που προσφέρουν εθελοντικό έργο : επισκέπτονται τους ασθενείς, συμπαρίστανται στους ετοιμοθάνατους και φροντίζουν τις κηδείες, κατηχούν τα παιδιά, ασκούν έργα φιλανθρωπίας. Όλο και μεγαλύτερο αριθμός τους συμμετέχει σε συμβούλια ενοριών και επισκοπών και διοικεί γραφεία βικαριάτων και θεσμών
2, Οι ιερείς με μισθό είναι 1940 και οι λαϊκοί 2.038 άτομα. Στα συμβούλια των ενοριών αναλαμβάνουν ευθύνες όλοι. Τα συμβούλια των ενοριών απαρτίζονται από 10 περίπου άτομα, ανάμεσα στα οποία ιερέας και διάκονος. Όλοι συμμετέχουν στην πραγματοποίηση ποιμαντικών στόχων, προετοιμάζονται στην ιεροσύνη 64 άνδρες και στη διακονία 37 άνδρες ενώ 297 άνδρες και γυναίκες ετοιμάζονται για να αναλάβουν κάποια ποιμαντική δράση.
3. Στις πόλεις αυξάνουν οι ξενόγλωσσοι πιστοί. Έχουμε 155 καθολικές κοινότητες διαφόρων γλωσσών, ανάμεσα τους 8 ανατολικού τυπικού (χαλδαίου, ελληνικού, συριακού, ουκρανικού ) Το 20% των εμμίσθων ιερέων είναι αλλοδαποί.
4. Οι ενορίες στο μέλλον θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Δε θα μπορέσουν όλες να διοικούνται αυτόνομα. Υπάρχει μείωση ιερέων και πιστών. Συχνά οι πιστοί θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους δυσκολεύονται στις μετακινήσεις
5. Το 50% του πληθυσμού δηλώνει καθολικοί,. Η προσέλευση στην κυριακάτικη λειτουργία είναι 5-7% του πληθυσμού. Τουλάχιστον 100.000 πιστοί παρακολουθούν τη θεία ευχαριστία στην τηλεόραση. Οι μεγάλες γιορτές συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Πέρυσι στη μέρα αφιερωμένη σε μεγάλα εκκλησιαστικά μνημεία προσήλθαν 400.000 άτομα. Αυξάνουν επίσης οι επισκέψεις και οι διαμονές σε μοναστήρια.
Η προσέλευση στα μυστήρια πέφτει διαρκώς : οι βαπτίσεις στο 11.83%, το Χρίσμα στο 4.33% οι εκκλησιαστικοί γάμοι στο 11.93% .Αυξάνονται οι βαπτίσεις κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης θείας λειτουργίας.
6. Αρκετές ενοριακές εκκλησίες είναι ιδιοκτησίας ή διαχείρισης των Κοινοτήτων και των Δήμων, λόγω της μείωσης των πιστών, Το 2018, 31 ναοί δόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η εκκοσμίκευση και η λαϊκότητα του κράτους φαίνεται να περιορίζουν το χώρο της Εκκλησίας, όμως η συνεχώς αυξανόμενη ανάληψη ευθυνών από λαϊκούς που αναζητούν την πίστη τους και επιθυμούν να προσφέρουν, στην Εκκλησία, μας δίνουν αισιοδοξία.
Πληροφόρηση και φωτογραφία από Settimana.it
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”