Ο πόλεμος φέρνει μόνο θάνατο

Ο  πόλεμος φέρνει μόνο θάνατο

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει την ανησυχία του για το τι συμβαίνει σε ορισμένα μέρη του κόσμου με αυξανόμενη ένταση που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας. Στο τέλος της Θεομητορικής προσευχής, ο Πάπας υπενθύμισε ότι ο πόλεμος φέρνει καταστροφή και ότι είναι απαραίτητο να εργαστούμε για να ενθαρρύνουμε το διάλογο μεταξύ των μερών.
"Σε πολλά μέρη του κόσμου και πάλι φυσά ο τρομερός αέρας της έντασης. Ο πόλεμος φέρνει μόνο θάνατο και καταστροφή. Καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κρατήσουν τη φλόγα του διαλόγου και του αυτοέλεγχου και να αποφύγουν τη σκιά της εχθρότητας. Ας προσευχηθούμε στη σιωπή για να μας δώσει ο Κύριος αυτή τη χάρη "

Η κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν
Υπάρχει ακόμη ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani στις ημέρες αυτές, μετά από μια επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Την πρώτη μέρα πένθους, από τους τρεις που προκηρύχθηκαν στο Ιράν, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της πομπής στους δρόμους του Αχβάζ στη μνήμη του στρατηγού. Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, παρενέβη στο θέμα, εκφράζοντας "βαθιά ανησυχία για την αύξηση των συγκρούσεων στο Ιράκ" και προτρέποντας τη μετριοπάθεια για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας . Ο Μπορέλ προσκάλεσε στις Βρυξέλλες τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif.

Φόβοι από το Στενό του Ορμούζ
Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί η εχθρότητα και αντίδραση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης. Το Ιράν απαιτεί την εκκένωση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, υποσχόμενη εκδίκηση εάν αυτό δεν συμβεί και υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη εντοπίσει 35 στόχους για να επιτύχει. Προγραμματίζονται επιθέσεις στα στενά του Hormuz, μέσω των οποίων δεν αποκλείεται το 20% περίπου της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου στη θάλασσα. Η απειλή λήφθηκε αμέσως σοβαρά από το Λονδίνο, το οποίο έβαλε τη στρατιωτική συνοδεία για τα πλοία που φέρουν τη βρετανική σημαία. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Trump είπε ότι σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για δράση σε 52 τόπους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, 52 όπως οι αμερικανοί όμηροι που είχαν απαχθεί από την Τεχεράνη το 1979. Στο Twitter, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών έγραψε ότι το κτύπημα εν εναντίον πολιτιστικών χώρων θα ήταν έγκλημα πολέμου". Το Ιράν, το οποίο παρότρυνε όλες τις χώρες του κόσμου να λάβουν θέση εναντίον των ΗΠΑ, και αποφάσισε την έξοδο από την πυρηνική συμφωνία.

Σάκο: ο διάλογος πρέπει να αναβιώσει, το Ιράκ δεν πρέπει να κλονιστεί από τη βία
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πατριάρχης της Καθολικής Εκκλησίας της Χαλδαίας, Louis Raphael Sako, έκανε μία ειλικρινή έκκληση: "Οι Ιρακινοί – είπε – εξακολουθούν να είναι συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Φοβούνται ότι το Ιράκ θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης, αντί να είναι ένα κυρίαρχο έθνος ικανό να προστατεύσει τους πολίτες του και τον πλούτο του. Σε τέτοιες κρίσιμες και τεταμένες καταστάσεις είναι συνετό να διοργανώσουμε μια συνάντηση όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι για έναν λογικό και πολιτισμένο διάλογο που να αποτρέπει τις απροσδόκητες συνέπειες του Ιράκ. Ζητάμε από τον Παντοδύναμο Θεό – κατέληξε στο Σάκο – να εγγυηθεί το Ιράκ και στη γύρω περιοχή μια «φυσιολογική, ειρηνική, σταθερή και ασφαλή ζωή την οποία φιλοδοξούμε».


 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου