ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝΕ ΣΤΗ ΧΑΡΗ ΣΟΥ
Με κάθε επισημότητα την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 τελέστηκε η εορτή και πανήγυρη προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου στον ενοριακό μας Ναό στη Μυτιλήνη της Λέσβου, όπου φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων του.
Τη φετινή πανήγυρη λάμπρυνε με την παρουσίας του ο νέος Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Savio HONTAI FAI. Μαζί του συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου Λέσβου-Σάμου, ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής π. Ριχάρδος, ο εφημέριος Χίου και Λέσβου π. Νέων, ο Διευθυντής της Κάριτας της Αρχιεπισκοπής Stetinoτης Πολωνίας π. Μagicκαι ο προσωπικός Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Ιούλιος. Στο Ιερό Υπηρετούσαν επίσης οι δύο Υποδιάκονοι της Επισκοπής κ. lenκαι Μάριος, όπως επίσης και δύο πρόσφυγες από το Κογκό.
Στην αρχή της θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος παρουσίασε στην Εκκλησία τον Αποστολικό Νούντσιο και όλους τους συλλειτουργούς. Στη Θεία Λειτουργία προήδρευε ο Αποστολικός Νούντσιος ο οποίος χρησιμοποίησε την ελληνική γλώσσα παρά το μικρό χρονικό διάστημα που έφθασε στην Ελλάδα.
Το κήρυγμα έγινε στην Αγγλική γλώσσα ενώ ο εφημέριος του ναού έκανε την άμεση μετάφραση.
Είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Αποστολικός Νούντσιος:
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
απόψε έχουμε τρεις λόγους για τους οποίους προσευχόμαστε μαζί. Πρώτος λόγος, επειδή είναι ο Χριστός που μάς ζήτησε να προσευχόμαστε μαζί. Δεύτερος λόγος: επειδή έχουμε όντως κάτι από κοινού για να προσευχηθούμε, για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους της Λέσβου, για τους οποίους ο πάπας Φραγκίσκος ήρθε να προσευχηθεί το 2016. Τρίτος λόγος: το να είμαστε μαζί και να προσευχόμαστε από κοινού, μας κάνει να αγαπούμε αληθινά ο ένας τον άλλον, και μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εμφανίζονται στην καθημερινή μας ζωή και που είναι κοινές όλης της ανθρωπότητας.
Σήμερα εορτάζουμε τον άγιο ιερομάρτυρα Βαλεντίνο, ο οποίος μαρτύρησε τον 3ο αιώνα. Στον βίο του υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία: ο Βαλεντίνος βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω της πίστης του στον Χριστό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της, θα έχει ό,τι ζητήσει. Ο Βαλεντίνος προσευχήθηκε, έβαλε τα χέρια του στα μάτια του κοριτσιούκαι αποκατέστησε την όρασή της.
Ο δικαστής Αστέριος ταπεινώθηκε και υπάκουσε σε ό,τι ήθελε ο Βαλεντίνος. Ο Αστέριος έσπασε όλα είδωλα που υπήρχαν μέσα στο σπίτι του, νήστεψε για τρεις μέρες και βαπτίστηκε Χριστιανός μαζί με την οικογένειά του και με άλλα 44 μέλη της υπηρεσίας του. Και, ως νέος πλέον Χριστιανός, απελευθέρωσε όλους τους Χριστιανούς κρατούμενούς τους.
Το όνομα “Βαλεντίνος” προέρχεται από τη λατινική λέξη “valens”, που σημαίνει ισχυρός, άξιος, δυνατός, και ήταν ένα δημοφιλές όνομα κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. Αυτό που τον έκανε ισχυρό και άξιο, ήταν η αγάπη του προς τον Θεό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εντολή που μας διδάχθηκε από τον Χριστό: να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με όλη την καρδιά σου, με όλη την ψυχή σου, με όλο τον νου σου.
Και πράγματι, ο άγιος Βαλεντίνος κήρυττε το Ευαγγέλιο και μετέστρεφε ανθρώπους στον Χριστιανισμό χωρίς κανέναν φόβο. Αργότερα συνελήφθη ξανά και στάλθηκε στη Ρώμη την εποχή του Καίσαρα Κλαυδίου του Β', όπου έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου δι' αποκεφαλισμού.
Από τον βίο του αγίου Βαλεντίνου, εμείς μπορούμε να λάβουμε δύο σημαντικά διδάγματα για τη ζωή μας: να αγαπάμε τον Θεό με όλη την καρδιά μας και να βάζουμε τον Χριστό στο κέντρο της ζωής μας. Όταν είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον και προσευχόμαστε μαζί, ο Χριστός είναι ανάμεσά μας. Όταν ο Χριστός είναι ανάμεσά μας, εμείς μπορούμε αληθινά να αγαπάμε τους άλλους χωρίς φόβο, όπως ακριβώς ο άγιος Βαλεντίνος.
Ο χώρος του ναού και το προαύλιο του ήταν κατάμεστος από ενορίτες, ευλαβείς και πρόσφυγες που έδωσαν να εντυπωσιακό παρόν όπως συμβαίνει και κάθε Κυριακή και εορτή.
Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας έψαλε η πολυφωνική χορωδία ΑΝΙΜΑΤΟ με τη διεύθυνση του κυρίου Αντωνίου Βερβέρη, ενώ ο μικρός ανερχόμενος αστέρας της μουσικής συνόδευε με το αρμόνιο.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον εφημέριο, το ενοριακό συμβούλιο του συνεργάτες και συνεργάτριές τους αλλά και τους θεσμούς που συνεργάζονται με την Καθολική Ενορία Μυτιλήνης και συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρεις την ελπίδα τους στην αγάπη και φροντίδα της Εκκλησίας.
Ακολούθησε η λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης ενώ η φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε σε όλη τη διαδρομή, δίνονται μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Παρόλο που ήταν Τετάρτη απόγευμα και όλα τα καταστήματα ήταν αρκετά υπήρχε αρκετός κόσμος στα πεζοδρόμια που αποθανάτιζαν με τα ηλεκτρονικά μέσα την όλη πομπή.
Τόση την παραμονή της πανήγυρης όσο και την ημέρα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και όλα τα ΜΜΕ ενημέρωσης του νησιού έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στο εορταστικό γεγονός και είχαν αρκετές σχετικές συνεντεύξεις