Ο πρώτος σταθμός της ποιμαντικής επίσκεψης σε Χίου-Λέσβο-Σάμο

Ο πρώτος σταθμός της ποιμαντικής επίσκεψης σε Χίου-Λέσβο-Σάμο

Ο πρώτος σταθμός της ποιμαντικής επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου στα τρία νησιά που αποτελούν την Επισκοπή Χίου-Λέβου-Σάμου ήταν το νησί της Χίου, όπου έφθασε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 τις πρωινές ώρες μέσω Σύρου-Μυκόνου-Ικαρίας-Φούρνων-Σάμου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Βικάριο της Επισκοπής, π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς.

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί τέλεσε την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του έτους 2018. Οι ενορίτες ανταποκρίθηκαν και ο Ναός ήταν γεμάτος, παρουσιάζοντας μία όμορφη εικόνα μιας ενορίας που ξέρει ότι: η Κυριακή είναι η ημέρα του Κυρίου και ο κάθε χριστιανός οφείλει να την αγιάσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει ο αγιασμός της ημέρας  του Κυρίου. Ο καλύτερο από όλους είναι η συμμετοχή των ενοριτών στην Κυριακάτικη Σήναξη για την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο Γενικός Βικάριος και ο εφημέριος. Τα παιδιά της ενορίας υπηρέτησαν τη Θεία Λειτουργία με άψογο τρόπο, δίνοντας την εικόνα παιδιών που αντιλαμβάνονται ότι γνωρίζουν τι κάνουν  όταν βρίσκονται μέσα στο Ιερό κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη λέπρα του σώματος και της ψυχής και είπα χαρακτηριστικά ότι στη σημερινή μας εποχή ευτυχώς μειώνονται οι περιπτώσεις της λέπρας του σώματος αλλά δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα της λέπρας της  ψυχής που είναι η αμαρτία.

Το περιστατικό που σήμερα μας παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Μάρκος είναι πολύ σημαντικό:  Ένας λεπρός τολμά να πλησιάσει το Χριστό. Σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρεπόταν  διότι η αρρώστια του  τον καθιστούσε ακάθαρτο και δεν επιτρεπόταν να επικοινωνεί με τους υγιείς, αλλά να ζει μακριά από την ανθρώπινη κοινωνία.  Σίγουρα εκείνο που τον έσπρωξε να πάει προς τον Ιησού ήταν η μεγάλη του εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του Κυρίου. Όχι μόνο πλησιάζει, αλλά και γονατίζει μπροστά του κάνοντας  μια θερμή: “Εάν θέλεις μπορείς να με θεραπεύσεις”. Ο Ιησούς αγγίζοντας τον, σαν να θέλει να πάρει επάνω του την αρρώστια του, του λεπρού του λέει: “ Θέλω, θεραπεύσου”.

Εκείνο που μας εντυπωσιάζει το άγγιγμα του Ιησού προς τον άρρωστο. Ο Ιησούς δεν φοβάται να αγγίζει τη δυστυχία μας, όσο  μεγάλη κι αν είναι. Η Ευσπλαχνία του Κυρίου δεν γνωρίζει περιθώρια όταν την επικαλούμαστε με ταπεινότητα και πίστη. Η αγάπη του  είναι πάντα πιο μεγάλη από την αμαρτία μας. Για όλους εμάς υπάρχει ένας θαυμάσιος  και αποτελεσματικός τρόπος να μας αγγίξει ο Ιησούς. Αυτό συμβαίνει με την Αγία Κοινωνία, όταν εκείνος δεν μας αγγίζει μόνο για να μας θεραπεύσει, αλλά γίνεται ένα μαζί μας γίνεται σώμα μας και εμείς σώμα του.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε επίσης και στην παγκόσμια ημέρα των ασθενών που είναι η 11η Φεβρουαρίου και ζήτησε από τη συναγμένη Εκκλησία να προσευχηθεί μαζί του για όλους τους ασθενείς της τοπικής Εκκλησίας αλλά και όλου του κόσμου.

Στις 5.30 το πρωί της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος ο π. Ριχάρδος και ο π. Λέων αναχώρησαν για τη Λέσβο. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου