«Το μέλλον των κοινωνιών μας απαιτεί μια συγκεκριμένη προσοχή για τη μητρότητα»

 «Το μέλλον των κοινωνιών μας απαιτεί μια συγκεκριμένη προσοχή για τη μητρότητα»


«Το μέλλον των κοινωνιών μας απαιτεί από μέρους όλων μας, ιδιαίτερα των θεσμικών οργάνων, μια συγκεκριμένη προσοχή για τη ζωή και για τη μητρότητα.» Αυτά είπε ο Πάπας Φραγκίσκος μετά το Regina Caeli της Κυριακής 14 Μαΐου 2017, χαιρετώντας τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία «Passeggini vuoti» καθώς και μια ομάδα μαμάδων από την Bordighera.

Σε αυτό το σημείο του χαιρετισμού του ο Πάπας υπενθύμισε ότι σε πολλά κράτη του κόσμου γιορτάζεται σήμερα η Γιορτή της Μητέρας. «Θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και τρυφερότητα όλες τις μαμάδες, ακόμη και τις μαμάδες μας που βρίσκονται στον Ουρανό, τις εμπιστευόμαστε στη Μαρία, τη μαμά του Ιησού», είπε ο Φραγκίσκος, που πρότεινε στους περίπου 25.000 πιστούς που ήταν παρόντες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να τηρήσουν λίγα λεπτά σιγής, «καθένας προσευχόμενος για την δική του μαμά».

Στην αρχή του χαιρετισμού του, ο Φραγκίσκος επέστησε την προσοχή των προσκυνητών πάνω στην «τύχη των λαών που πλήττονται από πολέμους και συγκρούσεις». «Τόσα πολλά αθώα άτομα δοκιμάζονται σκληρά, είτε χριστιανοί, είτε μουσουλμάνοι, είτε άτομα που ανήκουν σε μειονότητες όπως οι Γεζίντι, οι οποίοι υποφέρουν από τραγικές βιαιότητες και διακρίσεις», είπε ο Ποντίφικας, ο οποίος ενθάρρυνε τις διάφορες κοινότητες «να συνεχίσουν την πορεία του διαλόγου και της κοινωνικής φιλίας για να οικοδομήσουν ένα μέλλον με σεβασμό, ασφάλεια και ειρήνη, μακριά από κάθε είδος πολέμου».

Ο Πάπας ευχαρίστησε επίσης τον Θεό για τη μαρτυρία του Ιρλανδού ιερέα Ιησουίτη John Sullivan (1861 – 1933), του οποίου η αγιοποίηση έγινε χτες στο Δουβλίνο. «Αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία και στην πνευματική μόρφωση των νέων, και ήταν τόσο πολύ αγαπητός και περιζήτητος ως  πατέρας των φτωχών και εκείνων που υποφέρουν», υπενθύμισε ο Άγιος Πατέρας. Η αγιοποίηση του πατέρα Sallivan – που είχε μεταστραφεί από τον προτεσταντισμό –  ήταν η πρώτη σε ιρλανδικό έδαφος.

Παραθέτουμε κατωτέρω τα λόγια του Πάπα.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Εμπιστεύομαι στην Μαρία, τη Βασίλισσα της ειρήνης, την τύχη των λαών που πλήττονται από πολέμους και συγκρούσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Τόσα πολλά αθώα άτομα δοκιμάζονται σκληρά, είτε χριστιανοί, είτε μουσουλμάνοι, είτε άτομα που ανήκουν σε μειονότητες όπως οι Γεζίντι, τα οποία υποφέρουν από τραγικές βιαιότητες και διακρίσεις. Την αλληλεγγύη μου συνοδεύει η ενθύμησή μου στις προσευχές μου, και παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εργάζονται για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών. Ενθαρρύνω τις διάφορες κοινότητες να πορευτούν στο δρόμο του διαλόγου και της κοινωνικής φιλία για να οικοδομήσουν ένα μέλλον με σεβασμό, ασφάλεια και ειρήνη, μακριά από κάθε είδους πόλεμου.

Χτες, στο Δουβλίνο, ανακηρύχθηκε Μακάριος ο Ιησουίτης ιερέας John Sullivan. Έζησε στην Ιρλανδία μεταξύ του δέκατου όγδοου και του δέκατου ένατου αιώνα, αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία και στην πνευματική μόρφωση των νέων, και ήταν πολύ αγαπητός και περιζήτητος ως πατέρας των φτωχών και όσων υποφέρουν. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για την μαρτυρία του.

Χαιρετώ όλους εσάς, πιστοί της Ρώμης και προσκυνητές από την Ιταλία και από διάφορες χώρες. Ειδικότερα, τους πιστούς από τις πόλεις Ivrea, Σαλέρνο, Valmontone και Rimini, τους μαθητές από την Potenza και από το Mozzo (Bergamo). Χαιρετώ τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία που ονομάζεται «Passeggini vuoti» και την ομάδα των μητέρων από τη Bordighera: το μέλλον των κοινωνιών μας απαιτεί από όλους μας, ιδιαίτερα από τους θεσμούς, μια συγκεκριμένη προσοχή για τη ζωή και για τη μητρότητα. Και αυτή η έκκληση είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα που γιορτάζεται, σε πολλές χώρες, η γιορτή της μητέρας, ιδού!, ας θυμηθούμε με ευγνωμοσύνη και τρυφερότητα όλες τις μαμάδες, και τις μαμάδες μας που βρίσκονται στον Ουρανό, και να τις εμπιστευτούμε στη Μαρία, τη μαμά του Ιησού. Και τώρα σας προτείνω: να τηρήσουμε μερικά λεπτά σιγής, καθένας προσευχόμενος για τη μαμά του.

Εύχομαι σε όλους μια καλή Κυριακή. Παρακαλώ, μην ξεχνάτε να προσεύχεστε για εμένα. Καλό μεσημέρι και εις το επανιδείν!

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου