ΤΑ “4 ΟΝΕΙΡΑ” ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΖΟΝΙΑ

ΤΑ “4 ΟΝΕΙΡΑ” ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΖΟΝΙΑ

Από το απόγευμα της 12-2-2020, όταν δημοσιοποιήθηκε το Μετασυνοδικό Κείμενο του Πάπα Φραγκίσκου για την Αμαζονία, έχουν γραφεί πολλά άρθρα και σχόλια. Άλλοι το θεωρούν μη τολμηρό, γιατι δεν απαντά στα 4 ζητήματα που έχουν διχάσει “συντηρητικούς” και “προοδευτικούς” εντός Καθολικής Εκκλησίας ( περισσότεροι έγγαμοι διάκονοι – σύσταση θεσμού διακονισσών – έγγαμοι ιερείς – αμαζονιακό λειτουργικό τυπικό ) γι αυτό θεωρούν ότι υπάρχει απογοήτευση σε όλους ζητούσαν αλλαγές, άλλοι εστιάζουν ότι η Εκκλησία απέφυγε τυχόν “σχίσμα” στο εσωτερικό της, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα θέματα έχουν τεθεί, ο χρόνος δεν είναι ακόμα ώριμος για αποφάσεις, ο ίδιος Φραγκίσκος, αργότερα ( γιατί το κείμενο αφορά την Αμαζονία, όχι την Εκκλησία στο σύνολό της ) ή ο επόμενος Πάπας θα αποφασίσει σχετικά.

Από το Κείμενο επιτρέψτε μου να μεταφέρω σε δική μου μετάφραση “τα 4 όνειρα” του Πάπα ( θυμίζοντας τον Μάρτιν Λούθερ Κιγκ στην ιστορική του ομιλία για τα δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού “ I have a dream ”… )για το μέλλον αυτής της περιοχής του πλανήτη, που μοιράζεται ανάμεσα σε 9 διαφορετικές χώρες, δοκιμάζεται από φυσικές καταστροφές και υποφέρει από παρεμβάσεις των ισχυρών εις βάρος των αυτοχθόνων.

– Ονειρεύομαι μια Αμαζονία που θα μάχεται για τα δικαιώματα των πιο φτωχών, των αυτοχθόνων και των πιο αναγκεμένων, όπου η φωνή τους θα ακούγεται και η ακεραιότητα τους θα προάγεται ”.
— Ονειρεύομαι μια Αμαζονία που θα υπερασπίζεται τον αξιοθαύμαστο πολιτιστικό της πλούτο, όπου θα ξεχωρίζει και λάμπει η ανθρώπινη ομορφιά στις διαφορετικές της μορφές.
— Ονειρεύομαι μια Αμαζονία που θα διατηρεί με ζήλο την ακαταμάχητη φυσική της ομορφιά, που θα ξεχειλίζει από ζωή, που θα αναδεικνύει τα ποτάμια και τα δάση της.
— Ονειρεύομαι μια χριστιανική κοινότητα που θα αφοσιωθεί και θα ενσωματωθεί στην Αμαζονία, με τρόπο που θα της δώσει νέες όψεις με αμαζονιακά χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου