Κοροναϊός, τουλάχιστον 18 μήνες ακόμη για το εμβόλιο. Π.Ο.Υ.: επενδύσεις για να τον σταματήσουμε

Κοροναϊός, τουλάχιστον 18 μήνες ακόμη για το εμβόλιο. Π.Ο.Υ.: επενδύσεις για να τον σταματήσουμε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετονόμασε σε Covid-19 τον ιό που ξεκίνησε από την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον νούμερο ένα δημόσιο εχθρό για τον κόσμο», κάτι χειρότερο από την τρομοκρατία, που μπορεί όμως να σταματήσει με τις κατάλληλες επενδύσεις. Πάνω από χίλιοι οι νεκροί και 44 χιλιάδες οι ασθενείς, αλλά τα νέα περιστατικά μειώνονται και τα θύματα περιορίζονται στην Κίνα, στο Χονγκ-Κονγκ και στις Φιλιππίνες.
Η επιδημία Covid-19, όπως επίσημα ονομάστηκε ο νέος κοροναϊός, κρατά σε συναγερμό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος συγκέντρωσε 400 ερευνητές στη Γενεύη. Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, τον χαρακτήρισε ως «τον νούμερο ένα δημόσιο εχθρό του κόσμου», ζητώντας επαρκείς επενδύσεις από όλα τις χώρες. Ένας ιός, εξήγησε, «που μπορεί να έχει πιο ισχυρό αντίκτυπο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από κάθε τρομοκρατική ενέργεια».

Πάνω από χίλιοι οι νεκροί, αλλά μειώνονται τα νέα περιστατικά
Τα τελευταία στοιχεία μιλούν για 1.018 θανάτους σε 43.146 μολυσμένους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων περιορίζεται στο Hubei, στην κινεζική επαρχία Wuhan, όπου στις 31 Δεκεμβρίου σημειώθηκαν τα πρώτα περιστατικά. Την Δευτέρα σημειώθηκε ρεκόρ θυμάτων μέσα σε μια μέρα, 108, αλλά για το εμβόλιο θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 18 μήνες. Ο ιός ωστόσο, έχει ποσοστό θνησιμότητας 2%, ενώ για τον Sars ήταν της τάξεως του 10% ο οποίος δεν εξαπλωνόταν τόσο εύκολα, αλλά ήταν περισσότερο θανατηφόρος. Και ο αριθμός των νέων περιστατικών, όπως διαπίστωσε ο Π.Ο.Υ. στην Κίνα, τις τελευταίες 24 ώρες μειώθηκε σε 2.484. Πριν από δύο ημέρες ανέρχονταν σε 3.073 και λίγες μέρες νωρίτερα σχεδόν σε 3.900.

Στην Ευρώπη 45 ασθενείς αλλά κανένα θύμα
Τα θύματα, για την ώρα, περιορίζονται στην Κίνα, το Χονγκ – Κονγκ και τις Φιλιππίνες. Στην Ευρώπη οι μολύνσεις περιορίζονται μόνο σε 45, χωρίς θανάτους, και στην Ιταλία βελτιώνονται οι συνθήκες των δύο Κινέζων τουριστών που νοσηλεύονται στο Spallanzani στη Ρώμη. Ο άλλος μολυσμένος, ο 29χρονος, δεν έχει πλέον πυρετό. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή του 17χρονου από το Grado ο οποίος είχε αποκλειστεί στη Wuhan, ενώ παραμένουν σε απομόνωση, στο αθλητικό κέντρο Cecchignola, πάντα στη Ρώμη, οι 55 Ιταλοί που επαναπατρίστηκαν από την Κίνα μέσω ενός στρατιωτικού αεροσκάφους.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου