ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Την Τρίτη 11-2-2020 αποβίωσε στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 87 ετών, ο ιησουίτης π. G.V, Coyne, επικεφαλής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού για 30 σχεδόν χρόνια ( 1978-2006). Υπήρξε ο εμπνευστής, με τη συμπαράσταση του Πάπα Ιωάννη – Παύλου Β΄, της προσπάθειας εκμοντερνισμού του ρόλου της Αστρονομίας εντός Καθολικής Εκκλησίας, της επαφής θρησκείας – επιστήμης και της προσέλκυσης Ιησουιτών αστροφυσικών, από όλες τις ηπείρους, για να εργαστούν στο Αστεροσκοπείο του Βατικανού. Εμπνεύστηκε και δημιούργησε την Επιστημονική Ομάδα του Αστεροσκοπείου, η οποία έχει έδρα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, την εγκατάσταση του πιο σύγχρονου τηλεσκόπιου, τεχνολογίας spin-cost, που το Βατικανό εγκατέστησε στο όρος Γκράχαμ, θεσμοθέτησε, από το 1986, διετή καλοκαιρινή σχολή Αστρονομίας-Αστροφυσικής εντός Αστεροσκοπείου, ενώ υπήρξε οργανωτής σειράς διαλέξεων με θέμα “Η δράση του Θεού στο Σύμπαν” σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Berkerley της Καλιφόρνιας.
Είχε γεννηθεί το 1933 στη Βαλτιμόρη. Την υποχρεωτική εκπαίδευση παρακολούθησε σε καθολικό σχολείο, έλαβε υποτροφία και συνέχισε στο Loyola High School, όπου αποφάσισε να ενταχθεί στο Τάγμα του Ιησού. Στο πρώτο έτος των φιλοσοφικών σπουδών του ένας Ιησουίτης καθηγητής του, με διδακτορικό στη φιλοσοφία, μάστερ στα μαθηματικά και βαθειά γνώση αστροφυσικής, διέκρινε τα ενδιαφέροντά του και τον προέτρεψε να συνεχίσει. Ως το 1965 που χειροτονήθηκε είχε ήδη λάβει πτυχία μαθηματικών, φιλοσοφίας και θεολογίας και διδακτορικό στην Αστρονομία, μελετώντας το Φεγγάρι, τον πλανήτη Άρη και το γαλαξία του Seyfert. Ξεκίνησε ως επισκέπτης βοηθός καθηγητής στο Εργαστήρι Μελέτης Πλανητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το 1966, όπου έγινε βοηθός το 1970 και τακτικός καθηγητής το 1976.
Είχε ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το Αστεροσκοπείο του Βατικανού, το οποίο ανέλαβε με εντολή του Πάπα Ιωάννη – Παύλου Α΄ ( από τις λίγες αποφάσεις που πρόλαβε να υπογράψει στις 33 μέρες Αρχιερατείας του ) και συνέχισε με διάφορους τρόπους να το υπηρετεί ως το θάνατό του. Τιμήθηκε με πολλές πανεπιστημιακές και “ τιμής ένεκεν “ διακρίσεις για την προσφορά του στην επιστήμη και στην Εκκλησία και, σίγουρα υπήρξε “ο άνθρωπος που έβλεπε το Θεό” πολύ μακρύτερα απ` ότι οι περισσότεροι από εμάς !

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου