ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΡΟΛΟΪ

ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΡΟΛΟΪ

Στη Θεία Λειτουργία δεν πηγαίνουμε με το ρολόϊ στο χέρι, σαν να θέλαμε να μετρήσουμε το χρόνο που θα διαρκέσει, καθώς δεν πηγαίνουμε να παρακολουθήσουμε μία παράσταση, αλλά να συμμετάσχουμε στο Μυστήριο του Θεού.

Η Θεία Λειτουργία δεν είναι μία όμορφη κοινωνική εκδήλωση, ούτε και απλώς μία συνάντηση πιστών  για να προσευχηθούν μαζί. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό, διότι στην τέλεση της Ευχαριστίας είναι ο ίδιος ο Χριστός  ουσιαστικά παρών.

Όλοι ξέρουμε ως όταν τελούμε τη Θεία Λειτουργία  δεν κάνουμε μία αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Η Θεία Λειτουργία είναι ο ίδιος ο Μυστικός Δείπνος. Όταν συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία  ζούμε για μια φορά ακόμη το πάθος και το λυτρωτικό θάνατο και την ανάσαση του Κυρίου.

Συχνά ρωτούν του ιερείς: «Πατέρα, είπες σήμερα τη Θεία Λειτουργία, διότι θα ήθελα να την ακούσω σήμερα που έχω λίγο χρόνο!»

Τη Θεία Λειτουργία δεν την λέμε, αλλά την τελούμε. Δεν την ακούμε αλλά συμμετέχουμε ενεργά σ’ αυτήν, «συλλειτουργούμε». Μέσω αυτού του Μυστηρίου ο Κύριος είναι ανάμεσά μας, όπως είναι κάθε φορά που συνάζονται δύο η τρεις στο όνομά του. Αυτό μας το βεβαίωσε ο ίδιος. Στη Θεία Λειτουργία ο Χριστός είναι πραγματικά παρών.

Η Θεία Λειτουργία είναι πολύ διαφορετική από άλλες πράξεις ευλαβείας. Δεν είναι παρών όπως είναι σε μια αναπαράσταση της Φάτνης που γίνεται στους Ναούς στην περίοδο των Χριστουγέννων, ή στην  περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.  Στις περιπτώσεις αυτές κάνουμε μία αναπαράσταση όχι μία ανάμνηση όπως γίνεται στην τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας, που εξασφαλίζει την ουσιαστική και πραγματική παρουσία του. Τι λέμε πριν την Αγία κοινωνία όταν δείχνουμε τον καθαγιασμένο άρτο και οίνο στους πιστούς; «Ιδού ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου. Είναι πραγματικά Θεοφάνεια.

Πόσο όμορφη θα ήταν η συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία, αν μπορούσαμε  να  συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τη συμβαίνει κατά την τέλεσή της!

Μήπως μερικές φορές μετράμε την ώρα που διαρκεί η Θεία Λειτουργία; Μήπως κάθε τόσο κοιτάμε ο ρολόι; Μήπως καμιά φορά συγκρίνουμε τους λειτουργούς  για το χρόνο που διαθέτουν για τη Θεία Λειτουργία; Μήπως επαινούμε τους βιαστικούς και αποφεύγουμε όσους δεν κοιτάζουν το ρολόι!

Ένας επίσκοπος έλεγε  στους εφημερίους του:  «Αν κάποιος πιστός δεν έρχεται στη Θεία Λειτουργία, διότι την τελείτε με ηρεμία και άνεση  χρόνου, μην  έχετε τύψεις,  εγώ θα σας δικαιολογήσω ενώπιον του Θεού».

Η Θεία Λειτουργία είναι ο χρόνος του Θεού. Κι εμείς όταν συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία, συμμετέχουμε στο χρόνο του Θεού που δεν μετριέται με το ρολόι του χεριού, αλλά με την ευτυχία της παρουσίας του. Ας αφήνουμε λοιπόν το Θεό να μας οδηγήσει στο δικό του Μυστήριο και να μείνουμε στην παρουσία του. Μόνο όταν νιώσουμε αυτή την παρουσία του, δεν θα ξανακοιτάξουμε το ρολόι μας!

+N

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου