Να είμαστε υπηρέτες της Εκκλησίας

Να είμαστε υπηρέτες της Εκκλησίας

Την  Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 , ο Άγιος Πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση στο Αποστολικό Παλάτι τα μέλη της Ποντιφικής  Ακαδημίας της Θεολογίας, με την ευκαιρία του 9ου Διεθνούς  της Ποντιφικής Ακαδημίας της Θεολογίας με τίτλο Πιστεύω εις Ένα θεό Πατέρα Παντοκράτορα ποιητήν ουρανού και γης. Το Forum πραγματοποιήθηκε  στο Ποντιφικό Λατερανό Πανεπιστήμιο από τις 25-26 Ιανουαρίου 2018.

Δημοσιεύουμε πιο κάτω  την ομιλία που απεύθυνε  ο Πάπας στους παρόντες κατά τη διάρκεια της Ακρόασης:

Κύριοι Καρδινάλιοι,

Σεβαστοί αδελφοί στην Αρχιεροσύνη και στην Ιεροσύνη,

αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Με χαρά σας καλωσορίζω και ευχαριστώ τον Πρόεδρο για τα λόγια που μου απεύθυνε. Ο εορτασμός μιας επετείου είναι πάντα μια στιγμή χαράς, ευχαριστίας για όσα συνέβησαν στο παρελθόν και, ταυτόχρονα, δέσμευση για το μέλλον. Αυτό ισχύει και για την Ποντιφική Ακαδημία Θεολογίας, η οποία γιορτάζει φέτος τους τρεις αιώνες  σύστασής της που έγινε στις 23 Απριλίου 1718  από τον Πάπα Κλήμεντα 11ο.

Τρεις αιώνες ζωής αποτελούν σίγουρα ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά δεν πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να κοιτάξουμε  τον εαυτό μας ναρκισσιστικά, είτε να κοιτάξουμε νοσταλγικά στο παρελθόν. Αντίθετα, αντιπροσωπεύουν το κίνητρο για μια ανανεωμένη συνειδητοποίηση της  προσωπικής μας  ταυτότητας  και για  μια νέα ώθηση της αποστολής μας στην Εκκλησία.

Η Ποντιφική Ακαδημία Θεολογίας έχει γνωρίσει στην ιστορία της διάφορες μεταβολές της δομής και της οργάνωσης της για να ανταποκρίνεται  στις ολοένα και νέες προκλήσεις που θέτουν τα διαφορετικά κοινωνικά και εκκλησιαστικά περιβάλλοντα στα οποία δραστηριοποιείται. Στην πραγματικότητα, αυτό που γεννήθηκε, στις προθέσεις του Καρδιναλίου Cosimode «Girolami», ως χώρος της θεολογικής μόρφωσης  των εκκλησιαστικών προσώπων  σε μια στιγμή  που άλλοι υπάρχοντες θεσμοί εθεωρούντο ανεπαρκείς  και μη αρμόδιοι για ένα τέτοιο σκοπό.

Όταν όμως η αλλαγή της ιστορικής κατάστασης δεν απαιτούσε πια  κάτι τέτοιο  η Ακαδημία  αποτελούσε μια μορφή  – που διαθέτει μέχρι σήμερα –  και είναι μια ομάδα μελετητών  που καλούνται να εμβαθύνουν  θεολογία θέματα  ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα  ορίστηκε  στη σύνθεση των μελών , εκείνη η ισορροπία  μεταξύ των μελών της Πόλης και των εργαζομένων  έξω από αυτήν,  που εξακολουθεί να διακρίνει  και σήμερα την ιδιόμορφη Καθολική και διεθνή διάσταση του θεσμού.

Πέρα από τις διάφορες αλλαγές, αλλά υπάρχει ένα σταθερό στοιχείο που χαρακτηρίζει την Ακαδημία: να είναι στην υπηρεσία της Εκκλησίας με σκοπό  την πρόθεση, την ενθάρρυνση και την υποστήριξη μέσα από τις διάφορες   μορφές της, την η κατανόηση της πίστης στο Θεό, που  αποκαλύφθηκε στο Ιησού , πιστή στη διδασκαλία της Εκκλησίας  και ανοικτή  στις  ενστάσεις  και τις προκλήσεις  της κουλτούρας, αυτό τίθεται ως τόπος αντιμετώπισης και διαλόγου  για την αναγγελία του Ευαγγελίου  σε νέα πάντοτε πλαίσια, επιτρέποντας  να προκαλείται από   τα επείγοντα που δημιουργούνται από  τη δοκιμαζομένη ανθρωπότητα  για να προσφέρει  σκέψη πίστης, ενσαρκωμένης και σταθερής: Και το  Forum  που πραγματοποιείτε  σας ωθεί  προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή που από την αρχή της έχει χαρακτηρίσει την Ακαδημία σας: Αυτή είναι η σύνδεση με τα άλλα Ρωμαϊκά Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αρχής γενομένης από το ιστορικό Πανεπιστήμιο «La Sapienza», για να συνεχίσει με τα Ρωμαϊκά Ιερατικά Σχολεία , μέχρι που αυτά αργότερα έγιναν  Ποντιφικά Πανεπιστήμια της  Ρώμης.

Η συνεχής επαφή, σε μια αμοιβαία σχέση πολιτιστικές ανταλλαγές με αυτά τα Ιδρύματα και με πολλές θρησκευτικές κοινότητες στις οποίες ανήκουν, και τα μέλη της ανήκουν, έκαναν ώστε  η Ποντιφική Ακαδημία Θεολογίας να μη  θεωρείται απομονωμένη και αυτόνομη οντότητα και αυτόνομο, αλλά έχει διαδραματίσει το ρόλο του που έπαιξε το δικό της ρόλο  εντασσομένη  σε ένα δίκτυο σχέσεων από το οποίο έχουν εμπλουτιστεί όλοι οι συνομιλητές. Κοιτάζοντας το παρελθόν, η Ακαδημία καλείται  και  σήμερα  να δεχθεί  την  προσωπική της ταυτότητά  όχι σε μια προοπτική αυτοαναφοράς, αλλά ως κινητήρια δύναμη   στην προώθηση   μια συνάντηση της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας και  των Ανθρωπιστικών  Επιστημών έτσι ώστε ο καλός σπόρος του Ευαγγελίου να αποδίδει καρπούς στο ευρύ πεδίο της γνώσης . Η ανάγκη, επιτέλους, σε μια όλο και στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ρωμαϊκών Εκκλησιαστικών Πανεπιστημίων της Ρώμης  απαιτούν. από την  Ακαδημία της Θεολογίας  να μην αποξενωθεί  να ξέρει να δημιουργεί  γόνιμο διάλογο  με κάθε ένα  από αυτά  για να προωθούν μια κοινή εργασία   με συντονισμό και συνεργασία. Με αυτές τις προοπτικές για το μέλλον, και σας διαβεβαιώνω για την προσευχή μου και την εγγύτητά μου, σας αποδίδω την Αποστολική ευλογία μου. Παρακαλώ μην ξεχάσετε να προσευχηθείτε για μένα.

Με αυτές τις προοπτικές για το μέλλον  και βεβαιώνοντάς σας  για την προσευχή μου και την εγγύτητά μου , σας χορηγώ την Αποστολική μου Ευλογία. Σας παρακαλώ να προσεύχεστε και για εμένα .

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου