Στη Γερμανία ο ύστατος χαιρετισμός προς τον Georg Ratzinger. Το μήνυμα του Βενέδικτου 16ου

5

Στη Γερμανία ο ύστατος χαιρετισμός προς τον Georg RatzingerΤο μήνυμα του Βενέδικτου 16ου

Αυτή την ώρα του ύστατου αποχαιρετισμού προς τον αδελφό μου, βρίσκομαι μαζί σας. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις του μηνύματος του Βενέδικτου 16ου που διαβάστηκε από τον σεβασμιότατο Georg Gänswein, που ήταν βαθιά συγκινημένος, κατά τη διάρκεια της εξόδιου τελετής του σεβασμιότατου Georg Ratzinger. Αναφερόμενος στον αδελφό του, ο επίτιμος Πάπας υπογράμμισε ότι για τον Georg η ιερατική κλήση πάντα συνοδευόταν από εκείνη για τη μουσική. Για τον αδελφό του, ιερέα και μουσικό ο οποίος έζησε για πάνω από 20 χρόνια σχεδόν υπό πλήρη τύφλωση, ο Βενέδικτος 16ος επεσήμανε επίσης την κοινωνικότητα και το χιούμορ του. Κυρίως, εξήγησε ο επίτιμος Πάπας, ο Georg υπήρξε ένα άνθρωπος του Θεού που ως επίκεντρο της ζωής του είχε αξίες όπως τη νηφαλιότητα και την ειλικρίνεια. Ο Βενέδικτος 16ος έγραφε επίσης, ότι το πρωί της 22ης Ιουνίου, πριν επιστρέψει στο Βατικανό από τη Γερμανία, ήξερε ότι αυτή η συνάντηση με τον αδελφό του ήταν ένα αντίο. Αλλά και δύο γνωρίζαμε, προσθέτει, ότι ο καλός Θεός βασιλεύει και στον άλλο κόσμο και ότι θα μας χαρίσει μια νέα ένωση. Τέλος, ο επίτιμος Πάπας ευχαρίστησε τον αδελφό του, τον αγαπητό Georg, για όλα όσα έκανε, υπέφερε και έδωσε σε αυτόν. Ο επίσκοπος της Ratisbona, σεβασμιότατος Rudolf Voderholzer, είπε ότι ο Βενέδικτος 16ος παρακολούθησε την κηδεία του αδελφού του σε ζωντανή μετάδοση.

Η προσευχή του Φραγκίσκου για τον Georg Ratzinger

Μετά τον θάνατο του Georg Ratzinger, ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε στον προκάτοχό του εκφράζοντας την πνευματική εγγύτητά του. «Εσείς – διαβάζουμε στην επιστολή που απευθύνεται προς τον Βενέδικτο 16ο και δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου – είχατε την ευγενή καλοσύνη να είστε ο πρώτος που μου γνωστοποίησε τα νέα για τον θάνατο του αγαπημένου σας αδελφού, σεβασμιότατου Georg. Επιθυμώ να σας εκφράσω εκ νέου τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου και την πνευματική εγγύτητά μου κατ’ αυτή την οδυνηρή στιγμή». «Σας διαβεβαιώνω για την προσευχή μου για τον αποθανόντα – διαβάζουμε επίσης στο κείμενο- ώστε ο Κύριος της ζωής, με την ευσπλαχνική καλοσύνη του, να τον εισαγάγει στην πατρίδα του ουρανού και να του αποδώσει το βραβείο που προετοιμάστηκε για τους πιστούς υπηρέτες του Ευαγγελίου». «Και προσεύχομαι επίσης για εσάς, για την Αυτού Αγιότητά σας – προσθέτει ο Πάπας Φραγκίσκος – επικαλούμενος τον Πατέρα, μέσα από τη μεσολάβηση της Ευλογημένης Παρθένου Μαρίας, ώστε να σας υποστηρίζει η χριστιανική ελπίδα και η τρυφερή θεϊκή παρηγοριά. Πάντα ενωμένοι με τον Αναστημένο Χριστό, πηγή ελπίδας και ειρήνης». Η επιστολή καταλήγει με τα σημαντικά λόγια «υιικά και αδελφικά».

Η επίσκεψη του επίτιμου Πάπα στην Γερμανία στον άρρωστο αδελφό

Διατηρώντας πάντα στενή σχέση, τα δύο αδέλφια Ratzinger χειροτονήθηκαν ιερείς την ίδια ημέρα, στις 29 Ιουνίου 1951, στον καθεδρικό ναό του Frisinga. Στις 18 Ιουνίου, ο Βενέδικτος 16ος εγκατέλειψε την κατοικία του στο Βατικανό και μετέβη στο Regensburg για να είναι δίπλα στον άρρωστο αδελφό του. Η διαμονή του επίτιμου Πάπα στην Γερμανία ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου με την επιστροφή του στο Βατικανό. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών της παραμονής του στην γενέτειρά του, ο Βενέδικτος 16ος μπόρεσε να επισκεφτεί πολλές φορές τον αδελφό του και να δει για άλλη μια φορά τα αγαπημένα μέρη της οικογένειάς του, ιδιαίτερα το νεκροταφείο του Ziegetsdorf, όπου αναπαύονται οι γονείς και η μεγαλύτερη αδελφή του. Ο Βενέδικτος 16ος επισκέφθηκε επίσης, το σπίτι του στο Pentling, που τώρα είναι η έδρα ενός ινστιτούτου που φέρει το όνομά του. Βρίσκεται στην περιφέρεια του Regensburg και τον είχε φιλοξενήσει κατά τα χρόνια που διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της πόλης.

Μια ζωή για τον Θεό γεμάτη από μουσική

Γεννημένος στο Pleiskirchen της Βαυαρίας, στις 15 Ιανουαρίου του 1924, ο Georg Ratzinger άρχισε να παίζει εκκλησιαστικό όργανο στον ενοριακό ναό από τότε που ήταν 11 ετών. Το 1935 εισήλθε στο μικρό ιεροσπουδαστήριο του Traunstein, αλλά το 1942 εγγράφηκε στο Reichsarbeitsdienst (Υπηρεσία Εργασίας του Ράιχ) και στη συνέχεια στη Wehrmacht (Βέρμαχτ), με την οποία πολέμησε ακόμη και στην Ιταλία. Συνελήφθη από τους συμμάχους τον Μάρτιο του 1945, παρέμεινε φυλακισμένος στη Νάπολη για μερικούς μήνες πριν αφεθεί ελεύθερος και μπορέσει να επιστρέψει στην οικογένειά του. Το 1947, μαζί με τον αδελφό του Joseph, μπήκε στο ιεροσπουδαστήριο Herzogliches Georgianum στο Μόναχο της Βαυαρίας. Στις 29 Ιουνίου 1951, και τα δύο αδέλφια χειροτονήθηκαν ιερείς στον καθεδρικό ναό του Frisinga. Για τριάντα χρόνια, από το 1964 έως το 1994, ο Georg Ratzinger ήταν ο διευθυντής της χορωδίας του καθεδρικού ναού του Ρέγκενσπουργκ, της χορωδίας «Regensburger Domspatzen». Ταξίδεψε στον κόσμο κάνοντας πολλές συναυλίες και διήυθυνε πολλές ηχογραφήσεις για την Deutsche Grammophon.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου