Οι Ακύλας και Πρίσκιλλα είναι υποδειγματικοί σύζυγοι στην υπηρεσία της Εκκλησίας
Πρότυπα συζυγικής ζωής: έτσι ο Πάπας Φραγκίσκος ορίζει τους συζύγους Ακύλα και Πρίσκιλλα, τους αγίους των οποίων η λειτουργική μνήμη εορτάζεται σήμερα. Τους γνωρίζουμε μέσω των Γραφών, αναφέρονται πολλές φορές από τον Άγιο Παύλο με τον οποίο είχαν δημιουργήσει έναν στενό δεσμό φιλίας. Ο Ακύλας ήταν Εβραίος από τον Πόντο, στη σημερινή Τουρκία, ο οποίος, αφού μετακόμισε στη Ρώμη, συναντά, ερωτεύεται και παντρεύεται την Πρίσκιλλα. Οι δύο δημιούργησαν ένα εργοστάσιο σκηνών και μαζί μεταστράφηκαν στον χριστιανισμό. Μετακόμισαν στην Κόρινθο μετά την έκδοση του διατάγματος του αυτοκράτορα Κλαούντιου του 49 μ.Χ το οποίο διέταξε την απέλαση όλων των Εβραίων που κατηγορούνται για διέγερση ταραχών. Σε αυτή τη στιγμή γνωρίζουν τον Πάολο, τον φιλοξενούν στο σπίτι τους και του προσφέρουν εργασία, ώστε να μπορεί να έχει τα προς το ζην. Η φιλία, που βασίζεται στον Ιησού, δεν τελειώνει όταν ο Παύλος αποφασίζει να επιστρέψει στη Συρία. Οι δύο σύζυγοι τον συνοδεύουν μέχρι ενός σημείου και σταματούν στην Έφεσο, όπου ο Παύλος στη συνέχεια θα δώσει ζωή σε μια νέα χριστιανική κοινότητα, βοηθούμενη από τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα στη κατήχηση όσων μεταστράφηκαν στον χριστιανισμό. Αφού επέστρεψαν στη Ρώμη, οι δύο αναφέρονται από τον απόστολο στις επιστολές του.
Ευαγγελιστές σύζυγοι
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αναφέρει πολλές φορές, τα τελευταία χρόνια, την ιστορία του ζευγαριού που είναι τόσο αγαπητή στον Άγιο Παύλο. Στις 25 Ιανουαρίου, στα εγκαίνια του δικαστικού έτους του Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Ρότας, υπενθύμισε πόσο έχουν συνεργαστεί ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα με τον Απόστολο των Εθνών, επισημαίνοντάς τους ως «ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ενός παντρεμένου ζευγαριού σε πορεία: στην πραγματικότητα, και στις Πράξεις των Αποστόλων και στην περιγραφή του Παύλου δεν είναι ποτέ σταθεροί, αλλά πάντα σε συνεχή κίνηση». Και τους ανέδειξε ξανά ως «ευαγγελιστές συζύγους (…) που θα χρειαζόταν οι ενορίες μας, ειδικά σε αστικές περιοχές, όπου ο εφημέριος και οι συνεργάτες του δεν θα έχουν ποτέ χρόνο και δύναμη για να φτάσουν τους πιστούς που, ενώ δηλώνουν ότι είναι χριστιανοί, παραμένουν απόντες από τα Μυστήρια και στερούνται, ή σχεδόν, της γνώσης του Χριστού».
Παράδειγμα για τους συζύγους του σήμερα
Ο Πάπας χαρακτήρισε επίσης τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα ως άγιους συζύγους εν κινήσει για να γίνει γνωστός ο Χριστός: «Ευαγγελίζαν ως διδάσκαλοι του πάθους για τον Κύριο και για το Ευαγγέλιο, ένα πάθος της καρδιάς που μεταφράζεται σε συγκεκριμένες χειρονομίες εγγύτητας, μιας εγγύτητας προς τους αδελφούς, περισσότερο προς τους άπορους, φιλοξενίας και φροντίδας». Και πρόσθεσε ότι σε αυτούς, ως ζευγάρι, ο Άγιος Παύλος βρήκε «τον τρόπο να είναι κοντά στους απομακρυσμένους» και «τους αγαπούσε ζώντας μαζί τους για περισσότερο από ένα χρόνο, στην Κόρινθο, επειδή ήταν παντρεμένοι διδάσκαλοι της δωρεάν αγάπης». Εν ολίγοις, για τον Πάπα Φραγκίσκο είναι σύζυγοι από τους οποίους οι χριστιανοί σύζυγοι πρέπει να μάθουν «πώς να ερωτεύονται τον Χριστό και να είναι κοντά στις οικογένειες, που συχνά στερούνται του φωτός της πίστης». Επιπλέον, για τον Πάπα, οι επίσκοποι και οι ποιμένες πρέπει να αναφέρουν «αυτούς τους άγιους συζύγους της πρώτης Εκκλησίας ως πιστούς και φωτεινούς συντρόφους των ποιμένων της εποχής. ως στήριξη, σήμερα, και ως παράδειγμα του πώς οι χριστιανοί σύζυγοι, νέοι και μεγάλοι, μπορούν να κάνουν τον χριστιανικό γάμο πάντα καρποφόρο στον Χριστό».
Πρότυπα συζυγικής ζωής στην υπηρεσία της Εκκλησίας
Επίσης πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε επανειλημμένα το πρότυπο του παντρεμένου ζευγαριού. Στις 13 Νοεμβρίου αφιέρωσε σε αυτούς την κατήχηση στην Γενική Ακρόαση, επαναλαμβάνοντας αυτό που ο Βενέδικτος 16ος επιβεβαίωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2007 – που τους περιέγραψε ως «πρότυπα μιας παντρεμένης ζωής που είναι υπεύθυνα δεσμευμένα να υπηρετούν ολόκληρη τη χριστιανική κοινότητα» – και προτρέποντας την ζευγάρια του σήμερα να είναι, όπως ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα, “μια κατ’οίκον εκκλησία όπου υπάρχει humus, για να αναπτυχθεί η πίστη».
Το χάρισμα των συζύγων στη βοήθεια των ποιμένων
Στις 29 Ιανουαρίου 2019 ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στους δύο αγίους κατά τα εγκαίνια του δικαστικού έτους του Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Ρότας, δείχνοντας την εμπειρία τους παράλληλα με την αποστολή του Παύλου στους επισκόπους και τους ιερείς να δοθεί χώρος σε συνεργάτες που προωθούν τον γάμο και να συνοδεύουν τις οικογένειες με πνευματική και μορφωτική υποστήριξη. Με την ευκαιρία αυτή, επιπλέον, ο Πάπας παρότρυνε «να εκτιμήσουν τα χαρίσματα των συζύγων με ισχυρή πίστη και αποστολικό πνεύμα όπως Ακύλας και η Πρίσκιλλα». Και αυτό γιατί, πρόσθεσε ο Πάπας, «οι σύζυγοι που ζουν σε ενότητα και πίστη αντανακλούν καλά την εικόνα και την ομοιότητα του Θεού (…) Αυτή είναι η είδηση που θα πρέπει να κάνει πιο δυνατό και σταθερό την αποστολή από ευαγγελική αγάπη των επισκόπων και των ιερέων. Όπως ήταν παρηγορητικές για τον Παύλο και τον Απολλώ η αγάπη και η συζυγική πιστότητα των συζύγων Ακύλα και Πρίσκιλλα».
Παύλος ο 6ος και η ενορία αφιερωμένη στους αγίους Ακύλα και Πρίσκιλλα
Μεταξύ των Παπών, οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ο Παύλος ο 6ος τους είχε στην καρδιά του, ο οποίος θέλησε στη Ρώμη μια ενορία που πήρε το όνομά τους κοντά στη βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών, για να τονίσει τη σχέση μεταξύ του παντρεμένου ζευγαριού και του Απόστολου των Εθνών. Η ενορία των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, στην περιοχή Marconi, η μόνη στον κόσμο που είναι αφιερωμένη σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, ιδρύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1971. Εγκαινιάστηκε στις 10 Μαΐου 1992, προεδρεύει της τελετής των εγκαινίων στις 15 Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο Ιωάννης Παύλος Β ‘ο οποίος, στην ομιλία του, κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ακύλα και της Πρίσκιλλας και, προσευχόμενος, ζήτησε από τους δύο αγίους, οι οποίοι άνοιξαν το σπίτι τους για να υποδεχτούν την κατ’ οίκον εκκλησία, να κάνουν τις οικογένειες «αυθεντικές εστίες αγάπης και ευαγγελικής ελπίδας, φωτεινούς φάρους πιστότητας και ευσπλαχνίας». Με το κονσιστόριο της 26ης Νοεμβρίου 1994, ο Πάπας Wojtyla έκανε την ενορία έδρα καρδιναλίου.
Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.