Ο Πάπας υπέρ της ειρήνης και ενάντια στην υποκρισία

1

Ο Πάπας υπέρ της ειρήνης  και ενάντια στην υποκρισία

Τα λόγια του Πάπα υπέρ του ψηφίσματος του ΟΗΕ για μια παγκόσμια και άμεση κατάπαυση του πυρός που θα ανακουφίσει τους πληθυσμούς και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Τις τελευταίες ημέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα για «άμεση παύση εχθροπραξιών σε όλες τις καταστάσεις για τουλάχιστον 90 συνεχόμενες ημέρες», ώστε να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες πληθυσμούς και να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της εξάπλωσης του Covid-19. Ο Πάπας Φραγκίσκος, με την παρέμβασή του στο τέλος του Angelus, θέλησε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, ελπίζοντας ότι η παγκόσμια εκεχειρία θα τηρηθεί «αποτελεσματικά και γρήγορα». Η πρωτοβουλία του Πάπα αντιπροσωπεύει ένα νέο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι. Ένα βήμα που έγινε ακόμη πιο επείγον από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, οι πιο καταστροφικές συνέπειες της οποίας – όπως αυτές των πολέμων – επηρεάζουν τους πιο φτωχούς.

Την Κυριακή 29 Μαρτίου, ο Πάπας είχε ήδη υποβάλει αυτό το αίτημα, υποστηρίζοντας την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο António Guterres είχε ζητήσει μια «παγκόσμια και άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλες τις γωνιές του κόσμου», αναφερόμενος στην έκτακτη ανάγκη εξαιτίας του Covid-19, που δεν γνωρίζει σύνορα. Ο Πάπας είχε προσχωρήσει σε εκείνους που αποδέχτηκαν αυτήν την έκκληση και κάλεσε όλους «να σταματήσουν κάθε μορφή πολεμικής εχθρότητας, ευνοώντας τη δημιουργία διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια, το άνοιγμα στη διπλωματία και την προσοχή σε εκείνους που βρίσκεται σε κατάσταση μεγαλύτερης ευπάθειας».

Η κοινή δέσμευση ενάντια στην πανδημία, ευχήθηκε ο Πάπας, «είθε να μπορέσει να οδηγήσει τον καθένα στην αναγνώριση την ανάγκη μας να ενισχύσουμε τους αδελφικούς δεσμούς ως μέλη μιας οικογένειας. Συγκεκριμένα, να εγείρει μια ανανεωμένη δέσμευση για την υπέρβαση των αντιπαραθέσεων. Οι συγκρούσεις δεν επιλύονται μέσω του πολέμου! Είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις, μέσω του διαλόγου και της εποικοδομητικής αναζήτησης της ειρήνης».

Ο Φραγκίσκος ακόμη δύο φορές αποδοκίμασε τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Στο κήρυγμά του κατά την Αγρυπνία του Πάσχα, είπε: «Ας κάνουμε να σωπάσουν οι ιαχές του θανάτου, τέρμα πια οι πόλεμοι! Ας σταματήσει η παραγωγή και το εμπόριο όπλων, γιατί χρειαζόμαστε ψωμί και όχι όπλα». Ο Πάπας θέλησε να υπενθυμίσει και πάλι αυτό το θέμα που αντιπροσωπεύει μια σταθερά της ποντιφικής του διακονίας, στο τέλος του μήνα Μαΐου που είναι αφιερωμένος στην Παναγίας: «Συμπαραστάσου στους ηγέτες των εθνών, ώστε να εργάζονται με σοφία και γενναιοδωρία, βοηθώντας όσους δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν, σχεδιάζοντας κοινωνικές και οικονομικές λύσεις με προνοητικότητα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Αειπάρθενε Μαρία, άγγιξε τη συνείδησή μας, ώστε τα μεγάλα ποσά που χρησιμοποιούνται για την αύξηση και την τελειοποίηση των εξοπλισμών, να προορίζονται στην προώθηση επαρκών μελετών για την πρόληψη καταστροφών στο μέλλον».

Αρκετές φορές και σε διαφορετικές περιπτώσεις, τα προηγούμενα χρόνια, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε καταγγείλει την «υποκρισία» και την «αμαρτία» των υπευθύνων εκείνων των χωρών που «μιλάνε για ειρήνη και πωλούν όπλα για να κάνουν αυτούς τους πολέμους». Τα λόγια αυτά επαναλήφθηκαν κατά την επιστροφή του από το τελευταίο διεθνές ταξίδι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, στην Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία: «Στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα έκανα μια στάση για να προσευχηθώ, συνάντησα μερικούς επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων και επανέλαβα την αυστηρή καταδίκη των πυρηνικών όπλων και της υποκρισίας να μιλάμε για ειρήνη κατασκευάζοντας και πουλώντας πολεμικά όπλα».

Σύμφωνα με μια έκθεση της Oxfam, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2019 άγγιξαν τα δύο χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια, και επί του παρόντος υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγιδευμένοι στις εμπόλεμες χώρες και εξαντλημένοι από τη βία, τις διώξεις, τον λιμό και τώρα επίσης από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκαλεί η πανδημία.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου