Πρωτοβουλίες βοήθειας της Εκκλησίας σε διάφορες Χώρες

Πρωτοβουλίες βοήθειας της Εκκλησίας σε διάφορες Χώρες

Να μην εγκαταλείπουμε τους τελευταίους, τους αόρατους στα τηλεοπτικά κανάλια, τους φροντιστές της υγείας που είναι οι πιο εκτεθειμένοι στη μετάδοση του κορωνοϊού. Με αυτό το πνεύμα η Εκκλησία βοηθάει πνευματικά και υλικά όποιον υποφέρει από την πανδημία  του κορωνοϊού και με αυτό το πνεύμα  ο Καρδινάλιος  Konrad Krajewski, έφερε τη βοήθεια του Πάπα Φραγκίσκου  στον οίκο “palazzo Selam” στη Romanina, έξω από τη Ρώμη.

Εξασφάλιση αντισηπτικών και μασκών  

Ένα κτήριο με οκτώ  ορόφους, οικοδομημένο ως πανεπιστημιακό κτήριο, που έγινε  όμως συγκρότημα για την υποδοχή των προσφύγων εν αναμονή της διεθνούς προστασίας. Εκεί χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες υγείας, οι περισσότεροι από το Κέρας της Αφρικής. Αυτά τα άτομα και τα πολλά παιδιά που ζουν στο κτίριο αυτό έχουν  τα απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες, όπως ζυμαρικά, ρύζι, ντομάτες και γάλα καθώς και σαπούνια, απολυμαντικά, μάσκες και θερμόμετρα για να ξεκινήσουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έκτακτη ανάγκη για την υγεία και την κοινωνία

Πολλοί, εξηγεί η Δρ Donatella D'Angelo, ο οποίος συνόδεψε τον Καρδινάλιο Krajewski, δεν είχαν καταλάβει το τι συνέβαινε έξω από το κτήριο. Η έλλειψη πληροφοριών οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι λίγοι εκεί μιλούν ιταλικά και ελάχιστοι έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν έχουν τίποτα περισσότερο να κερδίσουν, επειδή ήταν συχνά χωρίς εργασία χωρίς σύμβαση.

Από τη Συρία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Από χώρες σε πόλεμο, όπως η Συρία, όπου χάρη στην πρωτοβουλία «ανοιχτά νοσοκομεία», τρεις καθολικές υγειονομικές εγκαταστάσεις παρέχουν δωρεάν θεραπεία σε όλους τους φτωχούς ασθενείς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ενεργοποιήθηκε ένα τεράστιο δίκτυο αλληλεγγύης με τη συνεργασία των επισκοπών και των πιστών. Η Αγία Έδρα, επίσης μέσω των τοπικών εκκλησιών, εργάζεται σε όλο τον κόσμο δίνοντας τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.

Στην Ιταλία, το CEI προσφέρει πάνω από 100 εγκαταστάσεις

Μέσα υγιεινής, όπως οι μάσκες και οι αναπνευστήρες, δόθηκαν στα νοσοκομεία της Ισπανίας και της Ιταλίας από το Γραφείο των Αποστολικών έργων βοηθείας, ενώ οι ιταλικές μητροπόλεις έθεσαν στη διάθεση των θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών πάνω από εκατό κτήρια, για τις ανάγκες περίπου 2300 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, των νοσοκόμων, των ασθενών σε καραντίνα και των άστεγων.

Το παράδειγμα της Βραζιλίας

Ομοίως, στη Βραζιλία, η Εκκλησία έχει διαθέσει τις εγκαταστάσεις της στις υγειονομικές αρχές για να δεχθούν τους άρρωστους και πολλές επισκοπές έδειξαν την προθυμία τους να δημιουργήσουν νέα νοσοκομεία. Αυτό συμβαίνει με την Αρχιεπισκοπή της Καμπίνας, η οποία οργανώνει ένα προσωρινό νοσοκομείο κα παραχωρεί  ένα χώρο από τον ίδιο τον Καθεδρικό Ναό του Belo Horizonte, που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, για να εξυπηρετηθούν  όσοι έχουν ανάγκη στέγης λόγω της  πανδημίας.

Άλλες πρωτοβουλίες στην Ασία και την Αφρική

Στην Ασία, στις Φιλιππίνες, η Αρχιεπισκοπή της Μανίλα άνοιξε τις πόρτες πολλών καθολικών σχολείων και ινστιτούτων για να δεχθεί τους άστεγους και να τους προστατεύσει από τις  λοιμώξεις, ενώ η Αρχιεπισκοπή του Κεμπού έχει διαθέσει περισσότερα από 700 μέτρα του κέντρου που είχε φιλοξενήσει  το  51ο Διεθνές Ευχαριστιακό Συνέδριο  το 2016. Ακόμη και στο Μπαγκλαντές, οι Μητροπόλεις υποστηρίζουν εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους, εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου και των πιο αδύναμων, χάρη και στις δωρεές Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Στην Αφρική, η Σύνοδος των Επισκόπων  της Γκάνας και της Σενεγάλης έχουν προωθήσει απαραίτητο υλικό για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, παρέχοντας ιδιαίτερα ιατρικό υλικό στους εργαζομένους στα καθολικά νοσοκομεία και σε άλλες κλινικές.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου