Πως βιώνεται η πίστη στην πανδημία; Μία έρευνα θα το αποκαλύψει
Χιλιάδες Χριστιανοί διασκορπισμένοι σε όλη την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, στους οποίους έχουν τεθεί πολλές ερωτήσεις με έναν μόνο στόχο: να γνωρίζουν πώς βιώνεται η πίστη σε καιρούς πανδημίας. Η ιδέα γεννήθηκε στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana, το οποίο ξεκίνησε μια διαδικτυακή έρευνα στις τρεις ηπείρους που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ρωμαϊκής Συνόδου για τον ευαγγελισμό των λαών, από την οποία εξαρτάται και το ίδιο το πανεπιστήμιο. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης της συλλογής ερωτηματολογίων.
Έρευνα με ιεραποστολικό πνεύμα
“Το συντακτικό μας συμβούλιο ήθελε αυτήν την έρευνα – εξηγεί ο καθηγητής Ηλίας Φρανκ, διευθυντής του πανεπιστημιακού περιοδικού” Ius Missionale -. Το δικό μας είναι ένα ιεραποστολικό πανεπιστήμιο και θέλουμε να μάθουμε πώς αντέδρασαν οι πιστοί της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας στην κρίση που επιβλήθηκε από τον ιό. Αυτό που κάνει το ερώτημα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις τρεις ηπείρους η παρουσία των χριστιανών είναι μειονότητα ».
Όχι μόνο απαντήσεις αλλά και μηνύματα ελπίδας
Ο καθηγητής Φρανκ αναφέρεται σε κάποια δεδομένα που ήδη έχουν φθάσει: όχι μόνο απαντήσεις στις ερωτήσεις αλλά και τα μηνύματα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μαρτυρούν πώς οι πιστοί υποστήριξαν την πίστη με προσωπικές και κοινοτικές πρωτοβουλίες. «Για παράδειγμα – αποκαλύπτει ο καθηγητής Φρανκ – ένα άτομο από τη Νότια Κορέα έγραψε: ακόμα κι αν οι εκκλησιαστικές δομές έχουν κλείσει, είμαστε η εκκλησία και πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί. Στη συνέχεια, λάβαμε μια όμορφη φωτογραφία ενός νεογέννητου στην αγκαλιά του πατέρα του που συμβολίζει την ελπίδα, που εξυμνεί το μέλλον “.
Από το ερωτηματολόγιο φόβος και γενναιοδωρία
Τα δεδομένα που έρχονται στους διοργανωτές της έρευνας αποκαλύπτουν δυναμικά, μεταξύ άλλων, τις συνέπειες που έχει προκαλέσει το κλείδωμα των εκκλησιαστικών κοινοτήτων. Μια πολύ συγκινητική πτυχή, λέει ο καθηγητής Φρανκ: «Πολλοί μας έχουν εμπιστευτεί ότι έχουν χάσει όλα τα μέσα διαβίωσης. Επώδυνα πράγματα για ανάγνωση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι διαπιστώνουν μια μεγάλη γενναιοδωρία που χρησιμοποιείται για τους άλλους. Μια φωτογραφία στάλθηκε από την Ινδία που αναφέρεται σε μια επισκοπή που έχει δημιουργήσει μια επιτροπή για να βοηθήσει εκείνους που δεν έχουν πλέον τίποτα, εκείνους που έχουν χάσει τα μέσα για να επιβιώσουν “. Ένα εξαιρετικό σημάδι για την Εκκλησία διότι, όπως λέει ο καθηγητής Φρανκ, «η πίστη είναι ζωντανή αν υπάρχει φιλανθρωπία. Εάν δεν υπάρχει φιλανθρωπία, η Εκκλησία είναι μόνο τυπική”.
+Ν