Πείνα και φτώχεια μεταξύ των συνεπειών του Covid-19

6

Πείνα και φτώχεια μεταξύ των συνεπειών του Covid-19

Χθες γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη για να προβληματιστούν σχετικά με τις δημογραφικές επιπτώσεις, τα φαινόμενα και τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της ανθρωπότητας. Φέτος ο προβληματισμός επικεντρώνεται αναπόφευκτα στις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 που αφορά την υγεία αλλά και πολλούς άλλους τομείς λόγω των επιπτώσεων που δημιουργούνται από τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού κατά του ιού.

Οι επιπτώσεις του περιορισμού
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, για παράδειγμα, υπογραμμίζει πώς 185 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν σύντομα να φθάσουν σε ένα επίπεδο φτώχειας που δεν θα έχουν αρκετή τροφή, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό σε ένα δισεκατομμύριο των ανθρώπων στον κόσμο που ζουν σε επισιτιστική ανασφάλεια. «Ας σκεφτούμε την επίδραση που έχουν οι περιορισμοί κυκλοφορίας και το κλείσιμο των συνόρων – εξηγεί στο Vatican News o Simone Garroni, Διευθυντής της Δράσης κατά της πείνας, ΜΚΟ που ασχολείται με την καταπολέμηση του υποσιτισμού – ή σε όλους τους ανθρώπους που ζουν εκτός άτυπης εργασίας: πωλητές του δρόμου, άτομα που παραδίδουν πακέτα, δηλαδή, όλοι όσοι πρέπει να κερδίζουν το ψωμί τους κάθε μέρα πρέπει να βγουν από το σπίτι τους και ως εκ τούτου να εκτεθούν στους κινδύνους του ιού».

Κινδυνεύει το σύστημα τροφίμων
«Δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πάνε στα χωράφια και επομένως να κερδίσουν χρήματα», επισημαίνει ο Garroni, «και ακόμη και εκείνοι που διαχειρίζονται τα χωράφια δεν μπορούν να παράγουν και δεν μπορούν ακόμη και να προμηθεύσουν τρόφιμα στις αγορές. Επιπλέον, το κλείσιμο των συνόρων επηρεάζει τα λιβάδια και τις μετακινήσεις των κοπαδιών. Όλα αυτά έχουν καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν τις τιμές και τη διαθεσιμότητα χρημάτων για την αγορά τροφίμων».

Το αντίκτυπο στο σύστημα υγείας
«Δίνοντας προτεραιότητα στη διαχείριση της πανδημίας», συνεχίζει ο Garroni, «όλες οι άλλες θεραπείες κινδυνεύουν να παραμεριστούν. Αρκεί να σκεφτούμε απλώς τις θεραπείες για τα παιδιά που υποσιτίζονται, οι οποίες μειώθηκαν από 20 σε 50% στο Πακιστάν και 70% στη Μπουρκίνα Φάσο. Αυτό σημαίνει την έκθεση πολλών ανθρώπων και πολλών παιδιών στον κίνδυνο θανάτου». Στην υποσαχάρια Αφρική, υπάρχει μια μέση παρουσία 0,5 γιατρών ανά χίλιους ανθρώπους, σε μια περιοχή όπου οι υποδομές είναι συχνά ερειπωμένες.

Τα Κράτη σε κίνδυνο
Σύμφωνα με την «Δράση κατά της πείνας», περισσότερες από 25 Κράτη στον κόσμο είναι πιο ευάλωτα στην αύξηση των επιπέδων πείνας λόγω των συνεπειών του Covid-19 (μεταξύ Αφρικής, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Λατινικής Αμερικής). Υπάρχουν τρεις τομείς παρέμβασης που θεωρούνται προτεραιότητες: η εγγύηση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας, η μεταμόρφωση συστημάτων τροφίμων ικανών να παρέχουν τρόφιμα σε λογική και επαρκή τιμή για όλους και η εξάλειψη των περιορισμών στην ανθρωπιστική πρόσβαση, οι οποίες δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από τα μέτρα του περιορισμού.

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους (Β)

27η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Εσθ 4,17γ                            Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ΄ Εσένα  και κανείς δεν μπορεί ν΄ αντισταθεί στο