Παιδιά πρώην στρατιώτες επιστρέφουν στις κοινότητές τους
Συμπληρώθηκε ένα χρόνος από το σχέδιο που ξεκίνησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν το 2018, το οποίο προβλέπει τηvκοινωνική επανένταξη παιδιών και εφήβων που εξαναγκάστηκαν να πάρουν όπλα και να εμπλακούν στις αμέτρητες βιαιότητες και ένοπλες συγκρούσεις που αφορούσαν την αφρικανική Χώρα.
Στις εχθροπραξίες στο Νότιο Σουδάν χιλιάδες παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες. Όλα από 15-17 ετών αλλά και μικρότερα, το ένα τρίτο από αυτά είναι κορίτσια. Τα περισσότερα παιδιά απήχθηκαν στη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο και εξαναγκάστηκαν να πάρουν τα όπλα και να πολεμούν μαζί με τις οπλισμένες ομάδες, κάτω από την πίεση και την εκμετάλλευση. Από το Φεβρουάριο του 2018, μια ομάδα Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζεται μαζί με άλλες οργανώσεις στην Yambio, στη Δυτική Equatoria για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να επανέλθουν στις κοινότητές τους. Μέχρι σήμερα στην πόλη Yambio σώθηκαν 983 παιδιά και 3.100 σε όλη τη Χώρα. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενη από γιατρούς και ειδικούς ψυχολόγους, εδώ και ένα χρόνο εργάζεται, για να ανακαλύψει τους αριθμούς των κακοποιήσεων , της κάθε μορφής βίας, με τη βοήθεια άλλων συνεργατών που ασχολούνται για την επάνοδο των παιδιών και των εφήβων στις οικογένειές τους.
Ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Ιταλίας: είναι σημαντικό να δώσουμε νέα ελπίδα.
“Το Νότιο Σουδάν είναι μία Χώρα περίπλοκη, ζει το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και τις καταστάσεις ενός πολέμου που κατάστρεψε το εθνικό σχολικό σύστημα”, σχολιάζει στα μικρόφωνα του Radio Vaticana η Claudia Lodesani, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Ιταλίας. Η Lodesani υπενθυμίζει επίσης πως, μπορεί να είναι δυνατός ο πειρασμός της ανάκλησης και της επανόδου στις τάξεις του στρατού αυτών των παιδιών, επειδή τα ίδια τα παιδιά συχνά δεν έχουν άλλες εναλλακτικές από τα όπλα. Τα προβλήματα συνδεδεμένα σε μια ζωή τόσο επικίνδυνη είναι πολλά: “οι καταστάσεις είναι εκείνες της εγκατάλειψης και της απόλυτης μοναξιάς, γι’ αυτό και αυτόματα μπορούν να πέσουν στην απόλυτη μοναξιά που τα οδηγεί στην εξάρτηση και τον αλκοολισμό”, εξηγεί η Lodesani. Αυτό το έτος της προσπάθειας για κοινωνική επανένταξη , “η συρροή των παιδιών υπήρξε υψηλή και ικανοποιητική”.
+Ν