Οι ξεχασμένες αγρότισσες από το νόμο και την πολιτική

Οι ξεχασμένες αγρότισσες από το νόμο και την πολιτική

Οι αγρότισσες γυναίκες δυστυχώς μπορούν να γίνουν «θύματα διακινητών» διότι ευρίσκονται «συχνά περιθωριοποιημένες  εξ αιτίας της φτώχιας της απασχόλησης». Καταντούν επίσης  θύματα εκείνου που ο Πάπας Φραγκίσκος συχνά αποκαλεί “πολιτισμό του άχρηστου» διότι  “ όχι μόνο τις εκμεταλλεύονται» αλλά επίσης “ αντιμετωπίζονται ως απόβλητα και υπολείμματα”. Αυτά δήλωσε προχθές ο Σεβασμιότατος  Fernando Chica Arellano μιλώντας  στο Συνέδριο  της  Cnel στη Ρώμη, που διοργανώθηκε από το συνδικάτο  Fai-Cisl και επικεντρώθηκε στο θέμα: "Γέφυρες όχι τείχη. Γυναίκες μεταξύ ζωής και εργασίας". Ο Σεβασμιότατος Arellano, μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας  στις διοργανώσεις και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για την διατροφή και την γεωργία (Fao, I fade Pam),  υπέδειξε μία προτεραιότητα  :: «είναι ανάγκη  να γίνει ότι είναι δυνατό, ώστε η γυναίκα να μην είναι αναγκασμένη , εξ αιτίας των οικονομικών αναγκών, να εργάζεται πολύ σκληρά και με ένα βαρύ ωράριο, και μάλιστα με  όλες τις επιπρόσθετες άλλες υποχρεώσεις της» στο σπίτι και την οικογένεια.

Αγρότισσες γυναίκες

Η εργασία των αγροτισσών γυναικών στην  ύπαιθρο, ενώ είναι ουσιαστική στον αγώνα εναντίον της φτώχειας, παρουσιάζει πολλές κριτικές. Οι αγρότισσες αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερα  περισσότερο από το ένα τέταρτο  του παγκόσμιου πληθυσμού. Για τη συντήρησή τους  εξαρτώνται κυρίως από τις φυσικές πηγές  και από τη γεωργία. Στις αναπτυσσόμενες  Χώρες  αντιπροσωπεύουν  περίπου το 43 τοις εκατό  του εργατικού δυναμικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις ζουν μέσα στην ανασφάλεια  και υπόκεινται  σε διακρίσεις και βία. Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο βαριά   εξ αιτίας  των αποτελεσμάτων της φτώχειας, της οικονομικής κρίσης  και της  κλιματικής αλλαγής. Σε πολλές μάλιστα από αυτές  αρνούνται τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και εκπαίδευσης.

Εργάτριες χωρίς εγγυήσεις

Για τις αγρότισσες γυναίκες  που συχνά έχουν ένα σημαντικό ρόλο «για την οικονομική επιβίωση  της οικογένειάς τους» οι συνθήκες της ζωής τους είναι πολύ σκληρές. Αυτό οδηγεί σε ένα μεγάλο δείκτη θνησιμότητας μητέρων και παιδιών. Εργαζόμενες σε οικογενειακές επιχειρήσεις συχνά  “δεν έχουν καμία απολαβή”. Σε πολλές περιπτώσεις “είναι  ελάχιστα αμειβόμενες και  στερούνται κοινωνικής προστασίας”. Σ’ αυτό – ανάφερε ο Σεβασμιότατος Arellano- προστίθενται και άλλα κενά: “Οι νόμοι, οι πολιτικές και οι στρατηγικές  για επενδύσεις συχνά δεν αναφέρονται  σ’ αυτές και  αν υπάρχουν ευεργετικά μέτρα γι’ αυτές, δεν εφαρμόζονται”.

Ο ρόλος των νόμων και των εθνικών πολιτικών

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο κ. Msgr. Η Arellano υπογράμμισε επίσης ορισμένες βασικές πτυχές των συνθηκών των γυναικών στις αγροτικές περιοχές: «για να αναγνωριστεί η συμβολή των γυναικών της υπαίθρου στη ζωή και το μέλλον της κοινωνίας και στο κοινό καλό», είναι απαραίτητο οι νόμοι, οι πολιτικές και τα εθνικά θεσμικά όργανα, τα πολιτιστικά πρότυπα και η θρησκευτική νοοτροπία να προάγουν και να προστατεύουν τα ίσα δικαιώματα των γυναικών και την πρόσβασή τους στη γη, τους πόρους, τα μέσα διαβίωσης, τις αγορές και τις πιστώσεις ». Εάν δημιουργηθεί αυτός ο σωστός  και ηθικός μηχανισμός, θα υπάρξουν θετικές συνέπειες. «Όταν οι γυναίκες είναι ασφαλείς, για παράδειγμα στην πρόσβαση στην γη», υπενθύμισε ο κ. Arellano- υπάρχουν πολλές θετικές επιδράσεις: η ποιότητα των συνθηκών διαβίωσής τους αυξάνεται, βελτιώνεται η υγεία και η εκπαίδευση, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην πίστωση και προστατεύονται καλύτερα από καταστάσεις βίας ".

Πρόσβαση στη γη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Για τις γυναίκες, ο μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας είπε στον FAO, το IFAD και το PAM, ότι η πρόσβαση στη γη είναι απαραίτητη "για την υλοποίηση άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Μεταξύ αυτών, "το δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, τη διατροφή, την εργασία, την εκπαίδευση, την πολιτιστική ταυτότητα και τη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή". Γι 'αυτό και το δικαίωμα των γυναικών στη γη και στις φυσικές πηγές, πρόσθεσε ο κ. Arellano, "μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα".

Αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου

Για να ενισχυθεί η θέση των γυναικών της υπαίθρου, «είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε ότι η θεμελιώδης ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών βασίζεται στην απαραβίαστη αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου»: «πρέπει να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί – είπε ο Σεβασμιότατος Arellano – αυτή η σοβινιστική νοοτροπία για την οποία  μιλάει ο Πάπας Φραγκίσκος διότι οδηγεί σε πράξεις βίας κατά των γυναικών, οι οποίες μετατρέπονται σε αντικείμενο κακοποίησης, εμπορίας και κέρδους ». Ωστόσο. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "η ισότητα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του άνδρα και της γυναίκας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε αναστολή της αναγνώρισης της διάκρισης μεταξύ τους". "Η διάκριση αυτή υπογραμμίζει τη μοναδικότητα των διαφορών τους και την ανάγκη αμοιβαίας συμπληρωματικότητας".

Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας Γυναίκας

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε, με ψήφισμα του 2007, τη Διεθνή Ημέρα Αγροτικών Γυναικών. Σκοπός αυτής της ημέρας, που γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου, είναι να αναγνωριστεί ο «βασικός ρόλος των αγροτισσών γυναικών στην προώθηση της ανάπτυξης της υπαίθρου και της γεωργίας, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια και την μείωση της αγροτικής φτώχειας». Η επέτειος συμπίπτει με την εβδομάδα κατά την οποία ο ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, στις 16 Οκτωβρίου, και τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, η οποία γιορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου. Οι εν λόγω στόχοι, που διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους, έχουν καταστεί παγκόσμια στρατηγική προτεραιότητα με την υπογραφή της Ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου