Οι χριστιανοί πολιτικοί, πρωτίστως, πρέπει να δίνουν χριστιανική μαρτυρία

Οι χριστιανοί πολιτικοί, πρωτίστως, πρέπει να δίνουν χριστιανική μαρτυρία

Πάπας Φραγκίσκος: «Η κατάσταση των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων σε περιοχές που διακατέχονται από φονταμενταλισμό έχει επιδεινωθεί τραγικά». Πραγματικό κίνδυνο αποτελεί «η καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της μισαλλοδοξίας με εξτρεμισμό και μισαλλοδοξία»      

Υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Συνάντηση που προωθείται από το Διεθνές Καθολικό Νομοθετικό Δίκτυο, ο Πάπας Φραγκίσκος υποδεικνύει τον τρόπο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο χριστιανός πολιτικός: Καλείται πρωτίστως – δηλώνει ο Πάπας – «να προσπαθήσει με ταπεινότητα και θάρρος να είναι ένας μάρτυρας» προτείνοντας «σχετικά νομοσχέδια σύμφωνα με το χριστιανικό όραμα του ανθρώπου και της κοινωνίας». Ειδικότερα, όσοι δεσμεύονται στην προώθηση του κοινού καλού – υπογραμμίζει ο Ποντίφικας – «μπορούν και οφείλουν να συμβάλλουν και στο κρίσιμο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας»

Κατά των χριστιανικών διακρίσεων και διώξεων

Υπενθυμίζοντας στη συνέχεια, ότι η φετινή συνάντηση επικεντρώνεται στη θρησκευτική ελευθερία και συνείδηση, ο Φραγκίσκος επικεντρώνεται σε ένα απόσπασμα της δήλωσης «Dignitatis humanae» του 1965: Δεν απουσιάζουν καθεστώτα «τα οποία – όπως διαβάζουμε σε αυτό το κείμενο – ακόμη και αν το σύνταγμά τους αναγνωρίζει την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας, προσπαθούν να αποτρέψουν τους πολίτες από την εξάσκηση της θρησκείας και να κάνουν πολύ επικίνδυνη τη ζωή στις θρησκευτικές κοινότητες.

Στο σημερινό σενάριο – προσθέτει ο Πάπας – συγκεντρώνονται νέες σκιές:

……η κατάσταση των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων σε περιοχές που διακατέχονται από τον φονταμενταλισμό έχει επιδεινωθεί τραγικά.

Πρόκειται για εδάφη – εξηγεί ο Φραγκίσκος – τα οποία επηρεάζονται από την επέκταση και την όξυνση «μισαλλόδοξων, επιθετικών και βίαιων θέσεων» που προκάλεσαν και εξακολουθούν να τροφοδοτούν «διακρίσεις, παρενοχλήσεις και πραγματικές διώξεις και οι οποίες δεν διώκονται πάντα επαρκώς από τις θεσμικές αρχές».

Ο φονταμενταλισμός δεν καταπολεμάται με τον εξτρεμισμό

Ο Πάπας υπογραμμίζει στη συνέχεια, ότι υπάρχουν δύο ιδεολογίες, «αντίθετες αλλά εξίσου απειλητικές» για τη θρησκευτική ελευθερία και τη συνείδηση: «ο κοσμικός σχετικισμός και ο θρησκευτικός ριζοσπαστισμός, στην πραγματικότητα – παρατηρεί ο Ποντίφικας – ψευδο-θρησκευτικός». Ο Φραγκίσκος υποδεικνύει, ειδικότερα έναν κίνδυνο:

…ο πραγματικός κίνδυνος της καταπολέμησης του εξτρεμισμού και της μισαλλοδοξίας με εξτρεμισμό και μισαλλοδοξία, τόσο στις στάσεις όσο και στα λόγια.

Το Διεθνές Καθολικό Νομοθετικό Δίκτυο είναι ένα δίκτυο Καθολικών Βουλευτών από όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2010 ως μια διεθνής ανεξάρτητη και μη μεροληπτική διεθνή πρωτοβουλία.

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου