Ο χριστιανός προσεύχεται για τον εχθρό του και τον αγαπά

Ο  χριστιανός προσεύχεται για τον εχθρό του και τον αγαπά

"Αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεστε για τους διώκτες σας": είναι το «μυστήριο»  στο οποίο οι χριστιανοί οφείλουν να προσαρμοστούν  για να είναι τέλειοι  όπως ο Πατέρας. Σ’ αυτά τα λόγια του Ιησού επικέντρωσε την ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Οίκου της Αγίας Μάρθας.

Η συγνώμη, η προσευχή, η αγάπη για όποιον θέλει να μας καταστρέψει,   για τον εχθρό μας: μόνο ο Λόγος του Ιησού μπορεί όλα αυτά. Ναι υπάρχει ανθρώπινη δυσκολία  να ακολουθήσουμε το μοντέλο  του ουράνιου Πατέρα μας που έχει μία αγάπη "οικουμενική", γι’ αυτό οφείλουμε να ζητούμε από τον Κύριο τη «χάρη» να ξέρουμε « να ευλογούμε  τους εχθρούς μας»  και να δεσμευόμαστε να τους αγαπούμε.

Να συγχωρούμε για να συγχωρηθούμε

«Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να συγχωρούμε τους εχθρούς μας, το  λέμε κάθε μέρα το Πάτερ ημών, ζητώντας του τη συγνώμη όπως και εμείς συγχωρούμε …", παρόλο που δεν είναι εύκολο. Έτσι επίσης το να προσευχόμαστε για του άλλους , γι’ αυτούς που μας προκαλούν δυσκολίες και προβλήματα, που μας δοκιμάζουν: και αυτό είναι δύσκολο, αλλά το κάνουμε ή τουλάχιστο κάποιες φορές καταφέρνουμε να το κάνουμε».

Αλλά να προσεύχομαι γι’ αυτόν που θέλει να μας καταστρέψει, τους εχθρούς,  να τους ευλογήσει ο Θεός: αυτό πραγματικά είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Ας σκεφθούμε όμως  τον περασμένο αιώνα, τους δυστυχισμένους Ρώσους χριστιανούς, που μόνο για το γεγονός ότι ήταν χριστιανοί, στάλθηκαν στη Σιβηρία  να πεθάνουν στο κρύο: και οι ίδιοι  έπρεπε να προσεύχονται  για τον κυβερνήτη δήμιο που τους έστειλε εκεί; Ποτέ μα ποτέ θα έλεγαν κάποιοι. Και όμως μερικοί το έκαναν. Προσευχήθηκαν. Ας σκεφθούμε  το Auschwitzκαι τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης: αυτοί πραγματικά να προσεύχονται  για τον δικτάτορα που ήθελε μία καθαρή ράτσα  και σκότωνε  χωρίς  καμία τύψη ,  να προσεύχονται στο Θεό να τους ευλογήσει; Ναι τόσοι το έκαναν.

Να μάθουμε από τη λογική του Ιησού και των μαρτύρων

Είναι δύσκολη η λογική του Ιησού που περιέχεται στο Ευαγγέλιο, περιέχεται στην προσευχή  και στη δικαίωση  εκείνων που τον σταύρωσαν: «πατέρα συγχώρησέ τους, διότι δεν ξέρουν τι κάνουν».  Ο Ιησούς ζητά  συγνώμη  γι’ αυτούς, όπως  έκανε  τη στιγμή  του μαρτυρίου, και ο  Άγιος Στέφανος.

Πόση όμως απόσταση, μια ατέλειωτη απόσταση  μεταξύ εμάς  που τόσες φορές  δεν συγχωρούμε μικρά πράγματα και Εκείνου,  του Ιησού που μας ζητά ο Ιησούς να συγχωρούμε τους εχθρούς μας και ο ίδιος μας έδωσε παράδειγμα: να συγχωρούμε  αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν. Στις οικογένειες είναι τόσο δύσκολο, κάποιες φορές,  να συγχωρούνται μεταξύ τους οι σύζυγοι  μετά από κάποια παρεξήγηση ή να συγχωρήσουν την πεθερά και αυτό δεν είναι εύκολο. Το παιδί να ζητήσει  συγνώμη στον πατέρα του και αυτό φαίνεται δύσκολο. Αλλά να συγχωρήσεις και αυτούς που θέλουν να σε σκοτώσουν , που θέλουν να σε εξαφανίσουν….. ναι όχι μόνο να τους συγχωρήσουμε αλλά και να ζητούμε στο Θεό να τους  προστατεύει! Και περισσότερο ακόμη να τους αγαπάμε. Μόνο ο Λόγος του θεού  μπορεί αυτό να το εξηγήσει. Εγώ δεν μπορώ να προχωρήσω πιο πέρα.

Να ζητούμε τη χάρη, να είμαστε τέλειοι όπως ο Πατέρας

Είναι λοιπόν μία χάρη που πρέπει να ζητήσουμε, να καταλάβουμε  κάτι από αυτό το χριστιανικό μυστήριο και να είμαστε τέλειοι  όπως ο Πατέρας  που χορηγεί όλα τα αγαθά του  σε καλούς και κακούς. Θα μας κάνει καλό να σκεπτόμαστε τους εχθρούς μας. Αυτό, πιστεύω ότι όλοι το χρειαζόμαστε.

Χρειαζόμαστε τη χάρη για να αγαπάμε

Θα μας κάνει καλό, σήμερα, να σκεφθούμε   ένα εχθρό μας,  πιστεύω ότι όλοι θα έχουμε κάποιον – κάποιος που μας έκανε κακό ή που θέλει να μας κάνει κακό  ή που θέλει να κάνει γενικά κακό. Σ’ αυτόν η μαφιόζικη προσευχή είναι: « Θα μου το πληρώσεις»   Η χριστιανική προσευχή είναι: “Κύριε ευλόγησέ τον  και δίδαξέ με να τον αγαπώ”. Ας  σκεφθούμε κάποιον, όλοι έχουμε θα έχουμε κάποιον. Ας τον σκεφθούμε. Ας προσευχηθούμε γι’ αυτόν. Ας ζητήσουμε στον Κύριο να μας δώσει τη χάρη  και να τον αγαπήσουμε.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου