Στους νέους: Να είστε προσκυνητές στο δρόμο των ονείρων

Στους νέους: Να είστε προσκυνητές στο δρόμο των ονείρων

“Φθάσαμε ως  εδώ: για να σας πούμε ότι σας αγαπούμε  και θέλουμε να βαδίσουμε μαζί σας”.

Με αυτά τα θερμά λόγια υποδέχτηκαν τον Πάπα Φραγκίσκο  οι 70 χιλιάδες νέοι  το περασμένο Σάββατο 11 Αυγούστου, που συγκεντρώθηκαν στο Circo Massimo, το αρχαίο ρωμαϊκό αγωνιστικό στάδιο, μετά το προσκύνημα που τους οδήγησε  στη Ρώμη  για να ζήσουν δύο μέρες  γιορτής και προσευχής εν όψει  της Συνόδου των Επισκόπων που θα γίνει στη Ρώμη από τις 3-28 του προσεχούς Οκτωβρίου και θα μελετήσουν μαζί με τους νέου το θέμα: «Οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης»

Κουρασμένοι αλλά και ηλιοκαμένοι από τη ζέστη  αυτών των ημερών  και της μακρινής πορείας οι νέοι  όλης της Ιταλίας έψαλαν  τη χαρά τους  περιμένοντας  την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου  και πάνω απ’ όλα το λόγο του όταν απάντησε στις ερωτήσεις  τριών από τους παρόντες νέους, που από την ειδική εξέδρα, παρουσίασαν   τις  ελπίδες και τις αβεβαιότητες που φωλιάζουν σήμερα στις καρδιές  των νέων: τα όνειρα, η πιστότητα, η μαρτυρία.

Όνειρα σας να είναι λαμπερά αστέρια

Αυτή είναι η εργασία που πρέπει να κάνετε: να μετατρέψετε τα σημερινά όνειρα σας σε πραγματικότητα του μέλλοντος, και γι’ αυτό  χρειάζεστε κουράγιο.

Αυτά τα λόγια είναι τα πρώτα της ενθάρρυνσης  από μέρους του Πάπα  απαντώντας  στην επιθυμία της  Letizia και του  Lucamatteo να μπορέσουν να είναι πιστοί στις εμπνεύσεις τους, παρά τις προκαταλήψεις  μερικών νέων  και το φόβο τις κρίσης των άλλων:

Σίγουρα το ξέρετε! Τα όνειρα των νέων  προκαλούν λίγο φόβο  στους άλλους. Προκαλούν φόβο, διότι όταν ένας νέος  ονειρεύεται πηγαίνει μακριά.  Ίσως γιατί οι άλλοι έπαψαν να ονειρεύονται  και να διακινδυνεύουν. Ε…. Τόσες φορές  η ζωή  κάνει ώστε οι άλλοι να σταματούν να ονειρεύονται, σταματούν να διακινδυνεύουν, ίσως διότι  τα όνειρά σας  δημιουργούν  προβληματισμούς  στις επιλογές τους για τη ζωή.

Στους νέους, ο Πάπας  υπέδειξε  το μοντέλο του Αγίου Φραγκίσκου «έφηβος του 13ου αιώνα» , που με κουράγιο « άλλαξε την ιστορία όλης της Ιταλίας.  Ο Φραγκίσκος της Ασίζης, νέος όπως εσείς τόλμησε να ονειρευτεί  σαν μεγάλος. Δεν γνώριζε σύνορα  και ονειρευόμενος έφθασε μέχρι το τέλος της ζωή του. Όμως «μόνο με το Θεό τα μεγάλα όνειρα δεν μετατρέπονται σε

" εγωκεντρισμό ή σε  παραλήρημα παντοδυναμίας".

Η αγάπη δεν ανέχεται ημίμετρα

Στα ερωτηματικά της Martina σε σχέση  με τη διάκριση  στην προσωπική ζωή και στο αίτημα  των εφήβων ως "σημεία αναφοράς”, ο Ποντίφικας απάντησε ενθαρρύνοντας  τους νέους  να μη φοβούνται την αγάπη, αλλά μάλλον φοβούνται εκείνο το  «αλλά», δηλαδή «σε αγαπώ αλλά» έχει τη δύναμη να σταματήσει   τη ζωή:

Η Εκκλησία χωρίς τη μαρτυρία είναι καπνός.

Όπου δεν υπάρχει αληθινή χριστιανική μαρτυρία δεν υπάρχει Άγιο Πνεύμα. Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους  έλεγαν: κοιτάξτε τους πως αγαπιούνται”. Το να είσαι ένας χριστιανός  δεν είναι μία «κατάσταση». Αλλά μία πορεία με συνεχή «μαρτυρία».

Ακολούθησε η παρέμβαση του Dario, 27 ετών, που αφορούσε τα μεγάλα τα «γιατί»: ο  θάνατος, ο πόνος και τα σκάνδαλα της Εκκλησίας;

Ο Πάπας απάντησε λέγοντας δεν έχουν όλα τα «γιατί» μία απάντηση, και συνεχίζοντας  πάνω στο θέμα της χριστιανικής μαρτυρίας  προέτρεψε και  τους νέους  λέγοντας:

Οφείλουμε να επιλέξουμε τη χριστιανική μαρτυρία. Ο Ιησούς  μας διδάσκει αυτή την έξοδο  από τον εαυτό μας, η Εκκλησία χωρίς την μαρτυρία είναι μόνο καπνός.  

Μέσα από μια εναλλαγή μουσικής και περισυλλογής, η εξέδρα δέχτηκε  την χορευτική εκτέλεση της Nicoletta Tinti, πρώην γυμνάστριας, η οποία τώρα ζει  πάνω σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο  από το  2008, όμως καταπλήσσει  τους πάντες με τις ικανότητες της.  Βοηθούμενη από μία άλλη χορεύτρια, η  Nicoletta δημιούργησε σε όλο το στάδιο μία εντυπωσιακή και απόλυτη σιγή που μόνο  η ομορφιά ξέρει να χαρίζει. Αυτό που καταφέρνει είναι αποτέλεσμα μιας ιστορίας μιας φιλίας   που την αναγέννησε και όπως η ίδια δήλωσε: Βαδίζοντας μαζί πάμε πιο μακριά.

Η Εκκλησία σας χρειάζεται

Τραγούδια, βιβλικά αναγνώσματα, στιγμές περισυλλογής   και σύντομα videoπλούτισαν την Αγρυπνία  που με μεγάλη αγωνία περίμεναν  70 χιλιάδες νέοι, οι οποίοι μέσα από μία  κουραστική  αλλά πανέμορφη μαρτυρία του προσκυνήματος, επέλεξαν  βήμα – βήμα   να φθάσουν   στη Ρώμη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος,  χρησιμοποιώντας  τη φράση του Ιησού: «πηγαίνετε» και ερμηνεύοντας  το Ευαγγέλιο παρουσιασμένο από τα αναγνώσματα είπε:

Η Εκκλησία έχει ανάγκη  από την δυναμικότητα σας, τις εμπνεύσεις σας, την πίστη σας.  Και όταν φθάσετε  εκεί που εμείς ακόμη δεν φθάσαμε, να έχετε την  υπομονή να μας περιμένετε, όπως ο απόστολος Ιωάννης περίμενε  τον απόστολο Πέτρο  μπροστά στο άδειο  μνήμα του Χριστού, επειδή εκείνος,  ως πιο νέος, έφθασε πρώτος.

Χρειαζόμαστε την αδελφοσύνη

Μόνο βαδίζοντας μαζί  και μαζί με το Θεό , μπορούν τα επιτευχθούν μακρινοί σκοποί  και να βοηθήσουμε τραυματισμένους αδελφούς μας:

Πόσα μνήματα περιμένουν σήμερα  την επίσκεψή  μας.  Πόσα τραυματισμένα πρόσωπα, ακόμη και νέοι, σφράγισαν  τον πόνο τους, « βάζοντας πάνω τους μια ταφόπλακα».  Με τη δύναμη  του Αγίου Πνεύματος και το Λόγο του Ιησού  μπορούμε να κυλήσουμε  αυτούς τους βράχους  που μας πνίγουν την ελπίδα και την αισιοδοξία για να επιτρέψουμε να μπουν ακτίνες φωτός  σ’ αυτούς τους σκοτεινούς άδειους τόπους.

Το μυστικό για να αισθανόμαστε  ευτυχείς

Υπάρχει και ένα μυστικό  για να βαδίζουμε  με γρήγορο ρυθμό  με κατεύθυνση την ίδια τη ζωή,  αυτή  τη ζωή θέλουμε να ζήσουμε μαζί σας.

Είμαι βέβαιος ότι και η επιστροφή στα σπίτια σας, στις χώρες σας, στις ενορίες σας  θα είναι όμορφη και δεσμευτική.  Διανύστε την πορεία της επιστροφής  με αισιοδοξία  και  τη δυναμικότητα του Ευαγγελιστή Ιωάννη , «του αγαπημένου μαθητή»  Ναι όλο το μυστικό εκεί βρίσκεται  στο να είμαστε  αγαπημένοι και να γνωρίζουμε ότι αγαπιόμαστε από  Εκείνον , τον  Ιησού τον Κύριό μας! Όπως αγάπησε τη Μητέρα του και τους μαθητές του όλων των εποχών και συνεργάστηκαν μαζί του για να μη χάσει ο κόσμος το κρασί της  χαράς όπως εκεί στο Γάμο της Κανά.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου