Ο κόσμος φωνάζει «ελευθερία» αλλά είναι περισσότερο σκλάβος

Ο κόσμος φωνάζει «ελευθερία» αλλά είναι περισσότερο σκλάβος

Στην ομιλία της πρωινής Θείας Λειτουργίας στο Οίκο Αγίας Μάρθας (14 Απριλίου 2018), ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τρία παραδείγματα ελευθερίας: του Φαρισαίου Γαμαλιήλ, των αποστόλων Πέτρου και Ιωάννη, και του ιδίου του Ιησού.

«Και εγώ – ρώτησε – είμαι ελεύθερος ή είμαι σκλάβος των φιλοδοξιών μου, των πλούτων, της μόδας;». Η αληθινή ελευθερία είναι το να δίνουμε χώρο στον Θεό στη ζωή και το να τον ακολουθούμε με χαρά, ακόμη και στα βάσανα.

Η Λειτουργία μας προτείνει τρία παραδείγματα ελευθερίας: ίσως και εμείς είμαστε ελεύθεροι να σκεφτούμε με ψυχρό μυαλό και να δώσουμε χώρο στον Θεό στη ζωή μας όπως ο Γαμαλιήλ; Είμαστε ελεύθεροι να ακολουθήσουμε τον Ιησού με χαρά ακόμα και στα βάσανα όπως ο Πέτρος και ο Ιωάννης; Ίσος είμαστε ελεύθεροι από τα πάθη, τις φιλοδοξίες, τη μόδα;

Ή είμαστε σαν ο κόσμος που είναι λίγο «τρελός»: αυτός φωνάζει "ελευθερία!" αλλά τελικά είναι περισσότερο σκλάβος;

"Ακούγεται σαν πλάκα, αλλά πόσοι άνθρωποι είναι σκλάβοι της μόδας!"

Ο Γαμαλιήλ είναι ελεύθερος επειδή αφήνει το Θεό να ενεργεί

Η ελευθερία που μιλάμε σε αυτή τη περίοδο του Πάσχα, εισάγει ο Πάπας, είναι η ελευθερία των παιδιών που μας χάρισε ο Ιησούς «μέσω του λυτρωτικού έργου του». Ο πρώτος ελεύθερος άνθρωπος για τον οποίο μας κάνει να σκεφτούμε η Λειτουργία είναι ο Γαμαλιήλ, ένας φαρισαίος δάσκαλος του νόμου που, όπως διαβάζουμε στις Πράξεις των Αποστόλων, πείθει το Συνέδριο να απελευθερώσει τον Πέτρο και τον Ιωάννη που ήταν φυλακισμένοι επειδή θεράπευσαν έναν παραλυτικό.

Ο Γαμαλιήλ, εξηγεί ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι ένας "ελεύθερος άνθρωπος, σκέφτεται με ψυχρό μυαλό, τους κάνει να συλλογιστούν", τους πείθει πως "ο χρόνος κάνει τη δουλειά του".

"Ο ελεύθερος άνθρωπος δεν φοβάται το χρόνο: αφήνει το Θεό να ενεργεί, δίνει χώρο έτσι ώστε ο Θεός να ενεργεί εγκαίρως".

Ο ελεύθερος άνθρωπος είναι υπομονετικός. Και αυτός ήταν Εβραίος – δεν ήταν χριστιανός, δεν αναγνώρισε τον Ιησού σαν Σωτήρα – αλλά ήταν ελεύθερος άνθρωπος. Κάνει τις σκέψεις του, τις προσφέρει σε άλλους και τον αποδέχτηκαν. Η ελευθερία δεν είναι ανυπόμονη.

Ακόμη και ο Πιλάτος σκεφτόταν σωστά, με ψυχρό μυαλό, συνεχίζει ο Πάπας, και συνειδητοποιεί ότι ο Ιησούς ήταν αθώος. «Αλλά δεν απέτυχε να λύσει το πρόβλημα, επειδή δεν ήταν ελεύτερος, ήταν δεμένος στην προώθηση», «του έλειπε και το θάρρος της ελευθερίας επειδή ήταν δούλος του καριερισμού, της φιλοδοξίας, της δικής του επιτυχίας».

Ο Πέτρος και ο Ιωάννης, ελεύθεροι στα βάσανα για  την παρακολούθηση του Ιησού

Το δεύτερο παράδειγμα ελευθερίας είναι ο Πέτρος και ο Ιωάννης "που είχαν θεραπεύσει τον παραλυτικό και τώρα στέκονταν ενώπιον του Συνέδριο". Τελικά το Συνέδριο τους ελευθερώνει, αλλά κάνει να τους μαστιγώσουν, ακόμα κι αν ήταν αθώοι. Αδικαιολόγητα τιμωρούμενοι, υπενθυμίζει ο Πάπας, «αποχώρησαν από το Συνέδριο, χαρούμενοι που κρίθηκαν άξιοι να πάθουν εξαιτίας του ονόματος του Ιησού».

"Αυτή είναι η χαρά της μίμησης του Ιησού – σχολιάζει ο Πάπας – Πρόκειται για μια άλλη ελευθερία: μεγαλύτερη, ευρύτερη, πιο χριστιανική". Ο Πέτρος θα μπορούσε να πάει στο δικαστή και να μηνύσει το Συνέδριο και να ζητήσει αποζημίωση. Αντί αυτού ήταν χαρούμενος όπως ο Ιωάννης "γιατί υπέφεραν για το όνομα του Ιησού". Ίσως θυμόνταν τα λόγια του Ιησού: "Ευλογημένοι είσαι όταν σας προσβάλλουν, σας κυνηγούν εξαιτίας μου. Ευλογημένοι είσαι ».

«Ήταν ελεύθεροι μέσα στα βάσανα να ακολουθούν τον Ιησού», εξηγεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Αυτέ είναι η χριστιανική στάση: "Κύριε, μου έδωσες τόσα πολλά, υπέφερες τόσο πολύ για μένα. Τι μπορώ να κάνω για εσάς; Πάρτε, Κύριέ μου, τη ζωή μου, το μυαλό μου, την καρδιά μου, τα όλα είναι δικά σας".

Αυτή είναι η ελευθερία του εραστή του Ιησού Χριστού. Σφραγισμένος από το Άγιο Πνεύμα, με πίστη στον Ιησού Χριστό. Το έκανες αυτό για μένα, το κάνω αυτό για σας. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί στις φυλακές, χριστιανοί, βασανισμένοι, που ασκούν αυτή την ελευθερία: να ομολογήσουν τον Ιησού Χριστό.

Ο Ιησούς, ελεύθερος από φιλοδοξία και θριαμβευτισμό

Το τρίτο παράδειγμα είναι ο ίδιος ο Ιησούς, ο οποίος κάνει το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ψωμιών. Στο τέλος οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι και ο Ιησούς καταλαβαίνει "ότι ήρθαν να τον πάρουν για να τον κάνουν βασιλιά". Στη συνέχεια αποχωρεί ξανά στο βουνό. "Έσπασε από τον θριαμβευτισμό. Δεν αφέθηκε να τον κοροϊδέψει αυτός ο θριαμβευτισμός – σχολιάζει ο Πάπας – επειδή ήταν ελεύθερος».

Όπως και στην έρημο, όταν ο Ιησούς απορρίπτει τους πειρασμούς του Σατανά "επειδή ήταν ελεύθερος και η ελευθερία του ήταν να ακολουθήσει το θέλημα του Πατέρα". "Και θα τελειώσει στο σταυρό. Αυτό είναι το παράδειγμα της μεγαλύτερης ελευθερίας: ο Ιησούς". Αυτός ακολούθησε το θέλημα του Πατέρα, καταλήγει ο Πάπας Φραγκίσκος, για να θεραπέψει ξανά την υιοθεσία μας.

Ελεύθεροι με τον Ιησού, σε έναν "τρελό" κόσμο

Σκεφτόμαστε αυτή την ημέρα την ελευθερία μου, την ελευθερία μας. Τρία παραδείγματα – ο Γαμαλιήλ, ο Πέτρος και ο Ιωάννης, και ο ίδιος ο Ιησούς. Είναι η δική μου ελευθερία χριστιανική; Είμαι ελεύθερος; Ή είμαι δούλος στα πάθη μου, τις φιλοδοξίες μου, τόσα πολλά πράγματα, τα πλούτη, τη μόδα; Ακούγεται σαν πλάκα, αλλά πόσοι άνθρωποι είναι σκλάβοι της μόδας! (…)

Ας σκεφτούμε την ελευθερία μας, σ'αυτόν τον κόσμο που είναι λίγο «τρελός», σχιζοφρενικός, έτσι δεν είναι; Αυτός φωνάζει: "Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία!", Αλλά είναι περισσότερο σκλάβος, σκλάβος, σκλάβος. Ας σκεφτούμε αυτή την ελευθερία που μας δίνει ο Θεός μέσω του Ιησού.

Μετάφραση: π. Φερνάνδος

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου