O Εφημέριος στο σπίτι για να παρηγορήσει όσους μένουν έγκλειστοι

O Εφημέριος στο σπίτι για να παρηγορήσει όσους μένουν έγκλειστοι

Είτε με τα πόδια, με το αυτοκίνητο ή με το ποδήλατο, αλλά που τα δανείζεται, φέρνει το Θεό στα σπίτια των ενοριών του. Είναι ο πατέρας Cint Ressler, ένας καθολικός ιερέας από την πόλη του Τέξας, της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας της Θαυματουργής Μεντάγλιας, ο οποίος, από την έναρξη του περιορισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, μετά την εξάπλωση του Covid-19, φτάνει στους πιστούς του κατευθείαν στα σπίτια τους. Με τις εκκλησίες κλειστές και την αδυναμία να τελέσουν όλοι μαζί την Θεία Λειτουργία, δεν είναι εύκολο να κρατήσει την κοινότητα ενωμένη, εξ ου και η πρωτοβουλία του πατέρα Ressler να επισκεφθεί τα σπίτια για να φέρει το λόγο του Θεού, λίγη παρηγοριά, όπως έκανε την Κυριακή των Βαΐων, ένα ευλογημένο κλαδί φοίνικα. «Μου αρέσει, μπορώ να τους δω όλους», εξηγεί ο Πατέρας Clint, «Μπορώ να βγω από το σπίτι, να μείνω μακριά από τον υπολογιστή για λίγο, να δω πώς είναι οι άνθρωποι».

Ευλογίες στο σπίτι, αλλά με προσοχή στους κανόνες

Ο π. Resslerείναι πολύ σχολαστικός, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ακολουθεί τις απαραίτητες συστάσεις για την υγεία, κρατά την κοινωνική απόσταση, δεν δίνει την χειραψία του, φοράει τη μάσκα του, αλλά η παρουσία του αρκεί για να δώσει την αίσθηση της ειρήνης στους πιστούς και να γεννήσει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, ενώ διανύει αρκετά μίλια για να φτάσει στον επόμενο προορισμό. Με λίγα λόγια, εάν η εκκλησία παραμείνει ο κύριος τόπος συνάντησης με τον Θεό, ο π. Ressler δίνει την ευκαιρία να τον βρεθεί ο Θεός με έναν άλλο τρόπο.

Ακόμη και στο Τέξας οι φτωχοί ασθαινούν περισσότερο από τον ιό

«Έχω επισκεφτεί πάνω από 300 σπίτια, μου λένε πόσο δύσκολη είναι αυτή η στιγμή για αυτούς –  αφηγείται ο ιερέας της ενορίας στο Vatican News- για το πόσο βαρύ είναι να παραμένεις στο σπίτι αλλά και το να πας για δουλειά έξω, είναι άσχημο να ζεις με τον φόβο». Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν, σε απόλυτους όρους, η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό, λόγω των θανάτων και του αριθμού των επίσημων λοιμώξεων. Στην πολιτεία του Τέξας έχουν υπάρξει περίπου 600 θάνατοι μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με 22 χιλιάδες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις. Εκείνες που  υποφέρουν περισσότερο, όπως παντού στον κόσμο, είναι οι φτωχότερες οικογένειες, που πρέπει να επιβιώσουν κάθε μέρα από τον ιό, αλλά και της έλλειψης τροφής και των άλλων βασικών αγαθών. «Υπάρχουν πολλές ισπανικές οικογένειες – συνεχίζει ο π. Ressler- που δυσκολεύονται να λάβουν βοήθεια, ευτυχώς έχουμε τον οργανισμό του San Vincenzo De Paoli που βοηθά τόσο πολύ!».

Το να πηγαίνεις στα σπίτια σημαίνει να τους φέρεις την παρουσία του Θεού

Αυτή η εμπειρία είναι επίσης πολύ σημαντική για τον ίδιο τον π. Clint, ο οποίος συναντά έτσι τον «Ιησού στο πρόσωπο αυτών των ανθρώπων». «Φυσικά, η τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά μέσα είναι σημαντικά, οι ενορίτες εκτιμούν τη Λειτουργία και άλλα μηνύματα μέσω του Διαδικτύου, αλλά η άμεση επαφή, η προσευχή μαζί τους, η άμεση λήψη της ευλογίας, μου φαίνεται πολύ σημαντική. Πηγαίνοντας σε αυτούς κάθε μέρα μου επιτρέπει να βλέπω ότι υπάρχει τόση χαρά στα πρόσωπά τους, επίσης επειδή η παρουσία του ιερέα ταυτίζεται με την παρουσία του Θεού, την παρουσία της Εκκλησίας, εκείνη τη στιγμή ο Θεός επισκέφθηκε το σπίτι τους στο πρόσωπο του εφημερίου».

Η πανδημία ζητά από την Εκκλησία να βγει για να συναντήσει τους πιστούς

Ο π. Clint δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να φέρει στο παρασκήνιο μια αρχαία παράδοση του Τέξας: ήταν ο 18ος αιώνας όταν, στα μεγάλο αγροκτήματα, ο ιερέας έφτανε με άλογο για να συναντήσει τους πιστούς. «Δεν έχω άλογο, αλλά ποδήλατο, και είναι εντάξει αυτό!». Είχε την ιδέα να φτάσει τους ενορίτες του στο σπίτι τους, αλλά το έργο είναι συλλογικό, οι συνεργάτες και συνεργάτισσες στην ποιμαντική τον υποστηρίζουν στην οργάνωση, στην πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων. «Για όλους μας, το μήνυμα που δίνει ο Πάπας ως καθολικός ποιμένας είναι σημαντικό. Αυτή είναι μια στιγμή που σηματοδοτεί την Εκκλησία να μην παραμείνει στο σπίτι, αλλά να βγει στους δρόμους για να συναντήσει ανθρώπους, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Μπορούμε όλοι να αγαπάμε τον διπλανό μας, μπορούμε όλοι να νιώθουμε τον πόνο και τα δεινά του διπλανού μας, μπορούμε όλοι να είμαστε ιεραπόστολοι και μαθητές, αυτή είναι η ώρα να είμαστε η παρουσία του Ιησού, ο ένας για τον άλλον ».

 

Μετάφραση: π. Ι.Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Συνομιλία με έναν ιερέα, Εξορκιστή στην Ελλάδα.

«Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΕΡΕΑ, ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ «Ο ‟Εξορκιστής″ (πρωτότυπος τίτλος: The Exorcist) είναι μια κινηματογραφική ταινία θρίλερ του 1973, αμερικανικής παραγωγής. Έχει λάβει

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 25 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου