Βενέδικτος ΙΣΤ’ πριν 15 χρόνια η πρώτη Θ. Λειτουργία ως Πάπας

Βενέδικτος ΙΣΤ’ πριν 15 χρόνια η πρώτη Θ. Λειτουργία ως Πάπας

Ήταν 24 Απριλίου του 2005 όταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία με την οποία εγκαινιαζόταν η ποντιφική του διακονία ως Άκρως Αρχιερέας της Καθολικής Εκκλησίας. Το κήρυγμά του διήρκησε περισσότερο από 30 λεπτά και διακόπηκε 35 φορές από παρατεταμένα χειροκροτήματα: “Θα θέσω τον εαυτό μου με υπακοή στον λόγο του Θεού".

24 Απριλίου 2005: η πρώτη Θεία Λειτουργία του Πάπα Βενεδίκτου

Πριν από 15 χρόνια, ο σημερινός επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ τελούσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά σε περισσότερους από 400.000 πιστούς. Μόνο 5 ημέρες είχαν περάσει από την εκλογή του ως Πάπας, αλλά είχε ήδη εισέλθει στις καρδιές όλων των πιστών.

“Βενέδικτος, Βενέδικτος”: μια πραγματική αρμονία φωνών τον υποδέχτηκε κατά την είσοδό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που συνοδευόταν από   ανεμίζουσες σημαίες από όλο τον κόσμο. Πάμπολλες οι ξένες αντιπροσωπείες από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, από τους εκπροσώπους των ιταλικών αρχών έως τους γερμανούς αντιπροσώπους, τη χώρα προέλευσης του νέου Ποντίφικα. Παρών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

“Θα θέσω τον εαυτό μου με υπακοή στον λόγο του Θεού”

Μια μακρά ομιλία, ένα κήρυγμα κατά το οποίο είχε επανειλημμένα αναφερθεί στον προκάτοχό του, τον μακαριστό Ιωάννη-Παύλο Β’. Και ενθυμούμενος τον Πολωνό Πάπα, ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ ξεκινά την ποντιφική διακονία του. “Θα θέσω τον εαυτό μου με υπακοή στον λόγο του Θεού και θα αφήσω αυτός να με οδηγήσει” –  ήταν τα πρώτα του λόγια.

“Αισθανθήκαμε εγκαταλελειμμένοι μετά τον θάνατο του Ιωάννη-Παύλου Β’. Η διακονία που οι Καρδινάλιοι θέλησαν να αναθέσουν σ’ εμένα, έναν εύθραυστο υπηρέτη του Θεού, είναι μια διακονία που υπερβαίνει κάθε ανθρώπινη ικανότητα. Ζητώ οι προσευχές σας, η πίστη σας, η ελπίδα σας να με συνοδεύουν διαρκώς”– είχε πει ο Πάπας Βενέδικτος.

Σε όποιον και να έπεφτε ο κλήρος, κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να είναι ο διάδοχος του Ιωάννη-Παύλου Β’. Ήταν ο Πάπας που είχε αγαπηθεί από όλους, ο Πάπας που είχε συμφιλιώσει την Ανατολή και τη Δύση, ο Πάπας που άφηνε μια δύσκολη και βαριά κληρονομιά.

Βενέδικτος ΙΣΤ’: ο μοναδικός άξιος διάδοχος

Αλλά ο Ιωσήφ Ratzinger ήταν ο μόνος άξιος να είναι διάδοχός του. Ήταν αυτός που είχε σταθεί δίπλα του κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αυτός που είχε τελέσει την Εξόδιο Ακολουθία του ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους που είχε πλημμυρίσει την Πλατεία Αγίου Πέτρου. Αυτός ακριβώς, τώρα, ζητούσε να του συμπαρασταθούν για να κατευθύνει το πλοιάριο της Εκκλησίας ώστε να συνεχίσει την πορεία της.

“Θα αφήσω τον εαυτό μου να καθοδηγηθεί από το θέλημα του Θεού. Θα είναι Αυτός ο ίδιος που θα καθοδηγεί την Εκκλησία σε αυτήν την ώρα της ιστορίας μας. Σήμερα η ανθρωπότητα είναι ένα ξεστρατισμένο πρόβατο που περιπλανιέται στην έρημο, το οποίο δεν βρίσκει πλέον τον δρόμο του. Ο άνθρωπος πλήττεται από τόσες πολλές εσωτερικές και εξωτερικές ερήμους, οι οποίες έχουν γίνει υπερβολικά μεγάλες”–  συνέχισε.

Και κοιτάζοντας ξανά πίσω στον προκάτοχό του, ο Πάπας Βενέδικτος βρίσκει τη δύναμή του σε μια φράση που είχε εκφωνήσει ο Ιωάννης-Παύλος Β’: “Μην φοβάστε τον Χριστό. Ανοίξτε διάπλατα τις πόρτες σε Αυτόν και θα βρείτε την αληθινή ζωή”.

Βενέδικτος ΙΣΤ’ και ο Πάπας Φραγκίσκος

Ένας δεσμός αδιάλυτος, εις πείσμα όσων έλεγαν ότι ο Βενέδικτος δεν θα στεκόταν στο ύψος του προκατόχου του. Ασφαλώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά με ένα συμπληρωματικό χάρισμα. Ο Βενέδικτος, ένας Πάπας θεολόγος, συγγραφέας, στοχαστικός. Ο Ιωάννης-Παύλος, από την άλλη πλευρά, ένας Πάπας πρακτικός, εξωστρεφής, αεικίνητος. Αλλά και οι δύο συνενωμένοι από τον Αρχιποίμενα Χριστό, που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, και ο οποίος τους ανέθεσε τη διαποίμανση των προβάτων Του.

Σήμερα, εκείνος ο Πάπας που είχε πει: “θα ακούσω τη φωνή του Θεού” το κάνει ακόμα, σιωπηλά,  ως Επίτιμος Πάπας πλέον από τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Άφησε τη θέση του στον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ την Εκκλησία.

Η Εκκλησία, σήμερα και διαρκώς, συνεχίζει να προσεύχεται μαζί του και υπέρ αυτού, διατηρώντας ως θησαυρό όλες τις διδαχές του. Χάρη στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, η Εκκλησία βρήκε τον δρόμο της: “Δεν θα ακολουθήσω το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα του Θεού”, είπε εκείνη τη μακρινή 24η Απριλίου 2005. Και η Εκκλησία συνεχίζει την πορεία της μέσα στην ιστορία με πηδαλιούχο τον διάδοχο του Βενεδίκτου, Πάπα Φραγκίσκο.

Πηγή: La luce di Maria

Mετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου