Η Θ. Λειτουργία είναι ένα δικαίωμά μας. Βρείτε τα επιτέλους!

Η Θ. Λειτουργία είναι ένα δικαίωμά μας. Βρείτε τα επιτέλους!

Εκκλησία και Ιταλική Κυβέρνηση μετά από εβδομάδες αντιπαραθέσεων, δεν κατάφεραν ακόμα (!) να βρουν μια συμφωνία που να επιτρέπει σ’ εμάς τους πιστούς να επιστρέψουμε στη Θεία Λειτουργία. Την Κυριακή 26 Απριλίου 2020, ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου τα μέτρα για τον περιορισμό της έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού στη λεγόμενη “δεύτερη φάση”. Και λέει “όχι” στη Θεία Λειτουργία!

Εδώ είναι το σημείο: “Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες θα μελετηθεί ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στους πιστούς να συμμετέχουν στις λειτουργικές τελετές το συντομότερο δυνατό σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας”.

Μετά από αυτή την απόφαση ακολουθεί, σχεδόν αστραπιαία, μια ανακοίνωση της  Ιταλικής Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων που επικαλείται την ελευθερία της λατρείας: “Οι Ιταλοί Επίσκοποι δεν αποδέχονται να βλέπουν να διακυβεύεται η άσκηση της ελευθερίας της λατρείας”.

Όμως, το ερώτημα που προκύπτει αυθόρμητα είναι: μέχρι στιγμής επί ποιας βάσης έχουν μιλήσει η Ιταλική Κυβέρνηση και η Εκκλησία; Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που μας απαγορεύτηκε να συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία και ο Πρωθυπουργός Κόντε μιλά για “τις επόμενες ημέρες, το συντομότερο δυνατό”. Αυτή προοπτική της οποίας είμαστε θεατές, μας αφήνει αποπροσανατολισμένους και απογοητευμένους.

Θεία Λειτουργία: δεν τελειώνει εδώ

Ο Πρωθυπουργός Κόντε απάντησε σε χρόνο ρεκόρ. Και στον ιστότοπο του Γραφείου του Πρωθυπουργού, εμφανίστηκε αυτό το σημείωμα χθες το βράδυ γύρω στις 11 μ.μ.: “Ο Πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψητην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπωνκαι επιβεβαιώνει αυτό που ήδη είχε κοινοποιηθείστη συνέντευξη τύπου από τον Πρωθυπουργό Κόντε. Τις επόμενες ημέρες, θα μελετηθεί ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στους πιστούς να συμμετέχουν στις λειτουργικές τελετέςτο συντομότερο δυνατό σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας”.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έρχεται επίσης η αντίδραση της Τεχνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης του κορωνοϊού. Απάντησαν  όλοι τους πολύ γρήγορα χθες το βράδυ. Το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, δημοσιεύει την είδηση σύμφωνα με την οποία, δεν προβλέπεται να δοθεί εκ νέου στους πιστούς η ευκαιρία να συμμετάσχουνσε σύντομο χρονικό διάστημα στη Θεία Λειτουργία.

Τα βιβλιοπωλεία είναι προτεραιότητα, η Θ. Λειτουργία όχι

“Άλυτα κρίσιμα ζητήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν”. Αυτή είναι η γνώμη της Επιστημονικής Τεχνικής Επιτροπής, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, σχετικά με το άνοιγμα των Ιερών Ναών στην προσέλευση των πιστών. Άλυτα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τις μετακινήσεις και τις επαφές κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών. Η ένδειξη των εμπειρογνωμόνων είναι ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε για να έχουμε μια αντίληψη για τον αντίκτυπο των προοδευτικών επαναλειτουργιών. Μια γνωμάτευση σχετικά με αυτό δεν θα μπορούσε να φτάσει νωρίτερα από τις 25 Μαΐου.

Ποια θα ήταν τα “άλυτα κρίσιμα ζητήματα”, σε σύγκριση με τη μετακίνηση με τη δημόσια συγκοινωνία ή με το να πάω στο βιβλιοπωλείο; Πώς είναι δυνατόν να τεθείμεταξύ των προτεραιοτήτων το άνοιγμα του βιβλιοπωλείου; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ένας από τους τομείς που βρίσκονται σε κρίση, διότι στην Ιταλία, δυστυχώς, υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που εξακολουθούν να αγοράζουν βιβλία. Και δεν μπορούσε αυτή η μειονότητα να τα παραγγείλει απευθείας στο σπίτι; Επιπλέον, ως εναλλακτική λύση, δεν λείπει η προσφορά ηλεκτρονικών βιβλίωνστο διαδίκτυο.

Τι παιχνίδι παίζουν;

Η Κυβέρνηση και η Τεχνική Επιτροπή θα έπρεπε να συνεργάζονται αρμονικά. Αντ’ αυτού ο καθένας πηγαίνει μόνος του.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια σοβαρή απόκλιση μεταξύ των δηλώσεων του ενός και του άλλου, και το μόνο που κάνουν είναι να “αγοράζουν” χρόνο, ή μάλλον θα λέγαμε ότι σπαταλούν χρόνο, για να μας εμποδίσουν να επιστρέψουμε στη Θεία Λειτουργία.

Πηγή: La luce di Maria

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου