Ο Δεκαπενταύγουστος της αλληλεγγύης

Ο Δεκαπενταύγουστος της αλληλεγγύης

Μοιράστηκαν 1.800 γεύματα και περίπου 600 άτομα έγιναν δεκτά για να περάσουν τη νύκτα σε ειδικούς χώρους που είναι κατασκευάσει η Κάριτας Ρώμης.
Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου κοντά στις συνήθεις δραστηριότητες υπήρξε και μια σειρά από εκδηλώσεις και εμψυχώσεις με το ξεκίνημα της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στις 10:30 στους χώρους της Κάριτας στην οδό Casilina Vecchia – που ολοκληρώθηκε το απόγευμα με το κλασικό «δείπνο με καρπούζι» που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του il «Centro Agroalimentare di Roma» (Car).

Για να διαρκέσει η αλληλεγγύη περισσότερο από τις γιορτές
Να πως διηγείται ο don Benoni Ambarus, Διευθυντής της Κάριτας Ρώμης: “ο Δεκαπενταύγουστος δεν είναι μια συνηθισμένη ημέρα, αλλά συμβολικά είναι η πιο βαριά για όποιον ζει στη μοναξιά, διότι αυτές τις στιγμές γιορτής φαίνεται ακόμη περισσότερο η μοναξιά του. Αυτή την ημέρα εμείς τελούμε τη Θεία Λειτουργία στο Κέντρο της Κάριτας, μετά στο γεύμα προετοιμασμένο με ιδιαίτερη φροντίδα και οργανώνουμε την παραδοσιακή ‘cocomerata’ (δείπνο με καρπούζι). Ταυτόχρονα θέλουμε να αποδείξουμε στους φιλοξενουμένους στα κέντρα μας μια ιδιαίτερη προσοχή και εγγύτητα, δοκιμάζοντας να μεταδώσουμε το μήνυμα: «Δεν είστε μόνοι, εμείς είμαστε μαζί σας».

Ο αόρατος στρατός
Όπως όλα τα χρόνια και κάθε χρόνο, η Κάριτας πράγματι ασχολείται να εξασφαλίσει συμπαράστασης στους κάθε λογής φτωχούς, τους ξεχασμένους, λέει ο don Benoni Ambarus: «Τα γεύματα που προσφέρουμε είναι και για όσους συχνάζουν στη διάρκεια όλου του χρόνου. Το μεγαλύτερο μέρος το αποτελεί ένας αόρατος στρατός, χωρίς σπίτι. Είναι άτομα που ζουν με στερήσεις και σπανίως έχουν δικαίωμα λόγου. Όταν αυτοί κτυπούν τις πόρτες μας, εμείς τις ανοίγουμε διάπλατα».

… και ο μηχανισμός για τον πόλεμο για το καλό
«Όλος αυτός ο μηχανισμός των εθελοντών – συνεχίζει ο don Ambarus – που με τρόπο σιωπηρό, γενναιόδωρο και ολότελα δωρεάν καταναλώνουν τον καιρό τους και τη ζωή τους στα δώσουν μια χείρα βοηθείας. Αυτοί αντιπροσωπεύουν την καλύτερη Ρώμη, την πιο όμορφη πλευρά και συμπαγή των πολιτών της Ρώμης και των μελών της Εκκλησίας».

Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι
Η συνέντευξη τελειώνει με μία έκκληση. Με τους επαίνους για τους εθελοντές , ο don Benoni Ambarus περιγράφει το πώς ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι , ακόμη και ευρισκόμενος μακριά από την πόλη. «Ο Δεκαπενταύγουστος θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία στην οποία ο καθένας, οργανώνοντας τη γιορτή με την οικογένειά του και τους φίλους τους, θα μπορούσε να διακρίνει ένα ,δύο ή τρία πρόσωπα που ζουν μόνα τους και να τους συμπεριλάβει σ’ αυτό το χορό της αδελφοσύνης για να τους αποσύρει από τη μοναξιά τους».


 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου