Μόνο η αδελφοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο
Διοριζόμενος από τον Πάπα Φραγκίσκο ως νέος πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, ο σεβασμιότατος Miguel Angel Ayuso Guixot εξηγεί στο Vatican News τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Dicastero του.
Ο πολιτισμός του διαλόγου και της συνάντησης, ο σεβασμός για τη ζωή, η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου και η προώθηση της αδελφοσύνης: αυτές είναι οι σημερινές προκλήσεις του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο σύμφωνα με τον ισπανό επίσκοπο Miguel Angel Ayuso Guixot, που θα γίνει 67 ετών στις 17 Ιουνίου και ο οποίος διορίστηκε χθες, από τον Πάπα, επικεφαλής του Dicastero, μετά το θάνατο του καρδιναλίου Tauran. Ο σεβασμιότατος Ayuso Guixot, από το 2012 γραμματέας του Dicastero, είναι ένας κολομβιανός ιεραπόστολος ειδικός στο Ισλάμ: εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αίγυπτο και στο Σουδάν. Τους τελευταίους μήνες έστειλε μηνύματα σε Μουσουλμάνους, Βουδιστές, Ινδουιστές, συναντήθηκε και συζήτησε με μέλη των κυριότερων παγκόσμιων θρησκειών. Ο στόχος είναι να οικοδομηθούν ειρηνικές και αδελφικές κοινωνίες νικώντας τον φονταμενταλισμό και τις βιαιότητες.
Εξοχότατε, πώς δεχθήκατε αυτόν τον διορισμό;
Καταρχάς, θα πρέπει να εκφράσω τις βαθύτατες και ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον Πάπα Φραγκίσκο για την εμπιστοσύνη του σε εμένα, θέτοντάς με επικεφαλή ενός Dicastero που είναι μικρό, αλλά πολύ σημαντικό και με μεγάλη σημασία για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου, αισθάνομαι από τη μια πλευρά την αίσθηση της ευγνωμοσύνης, της αναγνώρισης και ταυτόχρονα την αίσθηση της ευθύνης για να συνεχίσουμε στα ίχνη αυτής της κληρονομιάς που μας άφησε ο αείμνηστος καρδινάλιος Jean-Louis Tauran, που αποτέλεσε σχολείο για εμάς ώστε να μάθουμε τον τρόπο που θα μας οδηγήσει στην προώθηση του πολιτισμού του διαλόγου, όπως επιθυμεί ο Πάπας Φραγκίσκος.
Βλέπουμε ότι σήμερα είναι πολύ σημαντικό να εξαπλωθεί αυτός ο πολιτισμός του διαλόγου που κατά τη γνώμη μου, πρέπει να περάσει από την έννοια της ανεκτικότητας σε εκείνη της συνύπαρξης, της «συνβίωσης», για να καταλήξουμε σε μια αληθινή συνύπαρξη που θα μας οδηγήσει να ζήσουμε με ειρηνικό πνεύμα. Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει πάντα να υπάρχει αυτή η ανανεωμένη δέσμευση για την επανέναρξη αυτού του διαλόγου μεταξύ των λαών, των εθνών, των πολιτισμών και των μελών που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις διότι ο κόσμος το χρειάζεται πραγματικά. Νομίζω ότι το σημείο αναφοράς για να διανύσουμε αυτή την οδό μάς το υποδείκνύει πολύ καλά ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν μας καλεί να προωθήσουμε έναν πολιτισμό τρυφερότητας, διότι είναι μέσω αυτής της τρυφερότητας που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις αληθινές αξίες ώστε να επικρατήσουν έναντι τόσων πολλών συμφερόντων που μας χωρίζουν, τα οποία αποτελούν τη βάση του φονταμενταλισμού και των αδικιών.
Ο καρδινάλιος Tauran αρνιόταν να μιλήσει για «σοκ των πολιτισμών», αλλά μιλούσε για «σοκ της άγνοιας και του ριζοσπαστισμού». Σήμερα, ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις για το Dicastero;
Μόλις παρουσιάσαμε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, μια μικρή επιδότηση για την εκπαίδευση για την ειρήνη. Γι αυτό, ας θυμηθούμε αυτό που έλεγε ο καρδινάλιος Tauran, όταν μιλούσε γι αυτό το «σοκ της άγνοιας», δηλώνοντας ότι πρέπει να προωθηθεί μια αληθινή και υγιής εκπαίδευση για τις αληθινές ηθικές αξίες, για την θρησκευτική διδασκαλία, ώστε να προωθηθεί μια εκπαίδευση συνύπαρξης και αποδοχής του άλλου…. Η άλλη πρόκληση είναι αυτή της ιερότητας της ζωής, διότι συχνά δυστυχώς, βλέπουμε πράξεις τρομοκρατίας που διαπράττονται ακόμη και σε χώρους λατρείας, όπου οι πιστοί πηγαίνουν με απλότητα να δοξάσουν τον Θεό και καταλήγουν να δολοφονούνται άγρια. Μια άλλη πρόκληση επίσης είναι να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης: και εδώ θα επιθυμούσα να αναφέρω κυρίως τη Διακήρυξη του Αμπού Ντάμπι.
Αυτό το έγγραφο του Αμπού Ντάμπι αποτέλεσε το πιο σημαντικό γεγονός των τελευταίων μηνών…
Είναι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, και λόγω του γεγονότος ότι υπογράφηκε γι αυτό το σκοπό από τον Πάπα και από τον Μεγάλο Ιμάμη του Al Azhar, και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ήδη μια συγκεκριμένη δέσμευση που πρέπει να διασφαλιστεί, ότι το πνεύμα του Εγγράφου του Αμπού Ντάμπι θα πρέπει διαδοθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή στις διάφορες κοινότητες. Μόνο η αδελφοσύνη θα μπορέσει να μεταμορφώσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα και για τον οποίο όλοι μας διαμαρτυρόμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επειδή βλέπουμε ότι πολλές βασικές αξίες έχουν χάσει την ισχύ τους.
Μετάφραση: ρφ