ΕΙΚΟΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΕΙΚΟΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Ακούγοντας σήμερα την ευαγγελική περικοπή διερωτάται κανείς αν είναι δυνατόν να έχουν βγει από το στόμα του Κυρίου τέτοια λόγια; Φωτιά, διαιρέσεις, όλοι εναντίον όλων. Μα τι συμβαίνει; Ο Ιησούς σήμερα μας μιλά με ένα λεξιλόγιο περίεργο, ριζοσπαστικό, εξτρεμιστικό.

Ο Ιησούς έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι εκείνο από την Γαλιλαία στην Ιερουσαλήμ, τον τόπο του θανάτου και της αναστάσεώς του. Η φωτιά και το βάπτισμα  αναφέρονται σε όλα αυτά που θα ζήσει ο Ιησούς στον τόπο του μαρτυρίου. Είναι η επιλογή της τήρησης του θελήματος του Θεού Πατέρα, ο οποίος αποκαλύπτει την άπειρη αγάπη του για τον άνθρωπο, για κάθε άνθρωπο με το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού.

Όποιος λαβαίνει αυτή τη δωρεά της χάρης του Θεού που τον βοηθά να εκτελεί το Θεϊκό θέλημα οφείλει να ριζοσπαστικές αλλαγές στη ζωή του. Το Άγιο Πνεύμα του εξασφαλίζει μια νέα ζωή. Αυτή η νέα ζωή προϋποθέτει το θάνατο  του παλαιού ανθρώπου, και τη γέννηση ενός νέου ανθρώπου που οφείλει να ζει ως παιδί του Θεού. Αυτή η πραγματικότητα δεν αρέσει και δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Και σήμερα όσοι επιλέγουν τον Ιησού στη ζωή τους συχνά γελοιοποιούνται και διώκονται. Ο Ιησούς με τον σημερινό του λόγο προλέγει αυτή την κατάσταση. Προφητεύει αυτό που επρόκειτο να συμβεί και  σήμερα  συμβαίνει.

Δύσκολα ο κόσμος π.χ. κατανοεί  την απόφαση ενός νιόπαντρου ζευγαριού να φύγει από το σπίτι του και να αφιερωθεί,  έστω για λίγο  χρονικό διάστημα, στις ιεραποστολές. Μια τέτοια απόφαση  δημιουργεί διαιρέσεις μέσα στην οικογένεια του. Συχνά δεν συμφωνούν οι γονείς του, οι συγγενείς του.

Το ίδιο συμβαίνει όταν μια κοπέλα αποφασίσει να γίνει μοναχή και μπαίνει σε ένα μοναστήρι για να αφιερώσει τη ζωή της  στην προσευχή και στην χριστιανική αγάπη, αυτή η απόφαση φέρνει στην οικογένειά της διαιρέσεις δεν επικροτούν όλοι την απόφασή της και λίγοι την κατανοούν.

Δεν είναι διαφορετική η συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα, όταν κάποιος νέος  αποφασίσει να μπει στο ιεροσπουδαστήριο ή σε ένα μοναχικό τάγμα για να γίνει ιερέας ή μοναχός. Πολλοί βλέπουν τον νέο αυτό σαν αποτυχημένο και τον λυπούνται!

Στο δεύτερο μέρος του ευαγγελίου  υπάρχει  μία επίπληξη για μας που μας αφορά όταν δεν ξέρουμε   τα σημεία των καιρών, να διακρίνουμε  πιο είναι το σωστό και δίκαιο.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε να διακρίνουμε  αυτό που είναι σύμφωνα με το Θεό και αυτό που δεν είναι σύμφωνα με τα σχέδιά του για μας. Να δεχόμαστε αυτό που ο Θεός  ενεργεί και πραγματοποιεί  στην ιστορία των προσώπων, των λαών, της ανθρωπότητας, ώστε εμείς να συνειδητοποιούμε  και να δεσμευόμαστε  σ’ αυτήν την πορεία της ιστορίας της σωτηρίας που Εκείνος χαράσσει για μας.

Ως Χριστιανοί δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στο να παραμένουμε προσκολλημένοι oστις εμπειρίες μας  ή τις παραδόσεις μας αλλά να είμαστε πιστοί  εις τον Κύριο  και να τον ακολουθούμε, διότι εκείνος πάντα  ενεργεί και δρα στη ζωή μας. Αυτό που έχει αξία είναι τα έργα του Θεού και εμείς είμαστε καλεσμένοι  να συνεργαζόμαστε μαζί του   για να δημιουργήσουμε μαζί του το βασίλειο της αγάπης του, της δικαιοσύνης και της αληθινής ειρήνης.

Για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρουμε να διαβάζουμε και να διακρίνουμε τα σημεία των καιρών, να μην είμαστε  εκτός χρόνου , να προωθούμε την χριστιανική ζωή , σύμφωνα με τις συμβουλές και εντολές που ο Κύριος  μας δίνει  για το παρόν και το μέλλον.

Όσοι έχουν αντιληφθεί την σωστή έννοια των λόγων του Κυρίου, τη σωτήρια για μας αποστολή του, τη μεγάλη προσφορά της θεϊκής αγάπης, προχωρούν σε μία ριζική αλλαγή της ζωής τους. Παίρνουν την μεγάλη απόφαση να τον ακολουθήσουν, διότι πιστεύουν ότι μόνο ο Χριστός είναι ο εγγυητής της αληθινής ανθρώπινης ευτυχίας που δεν διαρκεί λίγες μέρες αλλά είναι αιώνια.

Αυτόν και εμείς ακολουθούμε και αυτόν προσπαθούμε να μιμηθούμε, ελπίζοντας πως με τη χάρη του Θεού τελικά θα τα καταφέρουμε. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου