Να σκέπτεστε τους φτωχούς, μην παίρνετε τα χρήματά τους

Να σκέπτεστε τους φτωχούς, μην παίρνετε τα χρήματά τους

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στον Οίκο Santa Marta, ο Πάπας Φραγκίσκος επικρίνοντας έντονα την ανομία του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, φέρει μια μαχαιριά στον κόσμο των Μ.Κ.Ο.: πώς διαχειρίζονται τα χρήματα;

Η ομιλία πράγματι, επικεντρώθηκε στο απόσπασμα από το Ευαγγέλιο όπου ο Ιούδας φαίνεται ότι σκανδαλίζεται εξαιτίας της δαπάνης για το μύρωμα του Ιησού,επειδή τα χρήματα έπρεπε να διατεθούν στους απόρους. Ο Ιούδας ωστόσο, εξηγεί ο Πάπας, τα έλεγε αυτά «όχι γιατί νοιαζόταν για τους φτωχούς, αλλά επειδή ήταν ένας κλέφτης».

Ο Ιούδας δεν νοιαζόταν για τους φτωχούς, ήταν ένας κλέφτης

 «Ο δε Ιησούς, εξ ημέρας προ του Πάσχα ήλθεν εις την Βηθανίαν, όπου ήτο ο Λάζαρος, ο οποίος είχε πεθάνει και τον οποίον είχε αναστήσει εκ νεκρών. Παρέθεσαν, λοιπόν, εις αυτόν δείπνον εκεί και η Μάρθα υπηρετούσε. Ο Λάζαρος ήτο ένας από τους συνδαιτυμόνας. Εν τω μεταξύ η Μαρία επήρε μίαν λίτραν μύρου γνησίου και πολυτίμου, καμωμένου από το αρωματικόν φυτόν που λέγεται νάρδος, και άλειψε τα πόδια του Ιησού, τα οποία και εσπόγγισε κατόπιν με τας τρίχας της κεφαλής της. Όλο δε το σπίτι εγέμισε από την ευωδίαν του μύρου. Λέγει τότε ένας από τους μαθητάς του Ιησού, ο Ιούδας, ο υιός του Σίμωνος ο Ισκαριώτης, ο οποίος μετ' ολίγον έμελε να τον παραδώσει στους σταυρωτάς:

«“Διατί το μύρον αυτό δεν επωλήθη αντί τριακοσίων δηναρίων, και δεν εδόθη το αντίτιμόν του στους πτωχούς;”  Είπε αυτό, όχι διότι είχε κανένα ενδιαφέρον δια τους πτωχούς, αλλά διότι ήτο κλέπτης, και είχε το κουτί των εισφορών, και εκρατούσε δια τον εαυτόν του τα χρήματα, που έρριπταν εις αυτό.» (Ιω.12,1-6).

Η καταγγελία του Πάπα Φραγκίσκου κατά των ψευτοευεργετών

Ο τόνος του Πάπα Φραγκίσκου είναι συνεπώς σκληρός και άμεσος. «Αυτή η ιστορία του άπιστου διαχειριστή είναι πάντα διαχρονική», σχολιάζει ο Bergoglio. Πού έχει αυξήσει τη δόση, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει «ακόμη και σε υψηλό επίπεδο». Ο Πάπας Φραγκίσκος πράγματι, από την αρχή της ποντιφικής θητείας του, δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει καθαρά και να κουνήσει το δάκτυλο κατά των αδικιών, όποιες κι αν ήταν αυτές.

Έτσι, αυτή τη φορά αναφέρθηκε στις «φιλανθρωπικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν πολλούς υπαλλήλους και τελικά στους φτωχούς καταλήγει μόνο το 40%» του συνολικού προϋπολογισμού, μόνο και μόνο «επειδή θα πρέπει να προετοιμάσουν τους μισθούς». Δηλαδή αυτές οι οργανώσεις, αν και διεθνείς και πολύ διάσημες, διαθέτουν γιγάντιες δομές χάρη στο γεγονός ότι με τα χρήματα των δωρεών φροντίζουν σε μεγάλο βαθμό, να πλουτίζουν οι ίδιες. Αποδίδοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό στους φτωχούς.

Η φροντίδα των φτωχών δεν είναι κομμουνισμός αλλά το μήνυμα του Ευαγγελίου

Συχνά, είναι οι ίδιοι που επικρίνουν δεξιά και αριστερά, επιδεικνύοντας κάθε στιγμή μια ηθική υπεροχή. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να δουν τα του οίκου τους, εξαιτίας της τύφλωσης που οφείλεται στην εξουσία και στα χρήματα. Πράγματι, αναφέρει επίσης, το Ευαγγέλιο: «βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου και τότε θα δεις καθαρά, ώστε να βγάλεις το άχυρο από το μάτι του αδελφού σου.» (6,42).

«Είναι και αυτός ένας τρόπος για να παίρνουμε τα χρήματα των φτωχών», δήλωσε ο Πάπας, παραλληλίζοντας την εικόνα του Ιούδα με τις οργανώσεις που συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Ενώ στην πραγματικότητα, «η φροντίδα των φτωχών δεν είναι κομμουνισμός, είναι το κέντρο του Ευαγγελίου».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου