H Ιερά Σινδόνη Το Πάσχα η έκτακτη προσκύνησή της

H Ιερά Σινδόνη
Το Πάσχα η έκτακτη προσκύνησή της

Αυτό το εντελώς διαφορετικό Πάσχα που πρόκειται να ζήσουμε, μια είδηση θερμαίνει τις καρδιές μας και μας γεμίζει με ενθουσιασμό.
Το απόγευμα του Μεγάλου Σάββατου, θα είναι δυνατόν όλος ο κόσμος να δει την Ιερά Σινδόνη από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα μπορούμε λοιπόν να είμαστε μαζί με τον Κύριό μας την ημέρα που περιμένουμε την Ανάστασή Του. Ο Αρχιεπίσκοπος Τορίνου, Σεβασμιότατος Cesare Nosiglia, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία στο Youtube, εξηγώντας ότι η προσκύνηση θα συνοδεύεται από μια Ακολουθία Προσευχής.

Ιερά Σινδόνη: χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν να τη δουν
“Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, νέοι και ηλικιωμένοι, υγιείς και άρρωστοι, μου ζήτησαν αυτή τη στιγμή μιας τόσο μεγάλης δυσκολίας να μπορέσουν να προσευχηθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώπιον της Ιεράς Σινδόνης”, δήλωσε ο Σεβασμιότατος Nosiglia κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης.
Αυτό “για να ικετεύσουμε ενώπιον της μορφής του θανόντος και αναστάντος Χριστού που μας παρουσιάζει η Ιερά Σινδόνη με τόσο συγκεκριμένο τρόπο, να ζητήσουμε από Αυτόν τη χάρη να νικήσουμε το κακό, όπως Εκείνος έπραξε στον σταυρό, εμπιστευόμενος τον εαυτό του στην καλοσύνη και το έλεος του Πατέρα”, εξήγησε.

Η προσευχή θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο
Το αίτημα έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο. Η προσκύνηση θα λάβει χώρα στις 11 Απριλίου, στις 5 μ.μ. Ο Αρχιεπίσκοπος Τορίνου θα προΐσταται μιας μακράς προσευχής, η οποία θα μεταδοθεί μέσω τηλεόρασης και κοινωνικών δικτύων. Με αυτόν τον τρόπο, για μια ημέρα, ολόκληρος ο κόσμος θα έχει πρόσβαση σε αυτή την εξαιρετική στιγμή και θα είναι σε θέση να ενωθεί στην προσευχή ενώπιον της αγίας μορφής της Ιεράς Σινδόνης.
Το ιερό αυτό ύφασμα, πράγματι, “μας υπενθυμίζει τα Άγια Πάθη και τον Θάνατο του Κυρίου, αλλά προδιαθέτει επίσης την καρδιά μας στην πίστη της Αναστάσεως”, σχολίασε ο Σεβασμιότατος Nosiglia. “Η αγάπη είναι ισχυρότερη: αυτό είναι το Πασχαλινό μήνυμα της Σινδόνης, που γεμίζει τις καρδιές μας με ευγνωμοσύνη και πίστη. Ναι, η αγάπη με την οποία ο Ιησούς πρόσφερε για μας τη ζωή του, είναι ισχυρότερη από οποιαδήποτε ταλαιπωρία, ασθένεια και μόλυνση, από οποιαδήποτε δοκιμασία και αποθάρρυνση. Τίποτα και κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να μας χωρίσει από αυτή την αγάπη, η οποία μας συνδέει μαζί Του με έναν αδιάλυτο δεσμό”.

Μια “εικονική” προσκύνηση της Ιεράς Σινδόνης
Στην κοινωνική διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με τη συνεισφορά της περιφέρειας του Πεδεμοντίου και διοργανώθηκε από την ομάδα Ποιμαντικής των νέων της Αρχιεπισκοπής Τορίνου, η προσευχή και η περισυλλογή θα συνεχιστεί χάρη στις φωνές εμπειρογνωμόνων και μαρτύρων αυτής της εξαιρετικής εμπειρίας. Γιατροί, νέοι, άνθρωποι που ασχολούνται με την ποιμαντική, άλλοι που μάχονται και υποφέρουν εξαιτίας του ιού, των οποίων οι φωνές θα αποτελέσουν παράδειγμα και θα είναι οδοδείκτες στον πόνο και την αβεβαιότητα όσων νιώθουν να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους λόγω της νόσου. Μαρτυρίες πίστης, ελπίδας και δύναμης ενάντια στο κακό.
Ωστόσο, δεν θα είναι μια προσκύνηση όπως εκείνη των προηγούμενων ετών, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Στην πραγματικότητα, αυτή τη φορά η Σινδόνη θα παραμείνει στο εσωτερικό της θήκης στην οποία συνήθως φυλάσσεται. Προφανώς οι τηλεοπτικές λήψεις δεν απαιτούν να μεταφερθεί εκτός αυτής. Ως εκ τούτου, θα είναι μια “εικονική” προσκύνηση, η οποία καθίσταται δυνατή από τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας.

Η Ιερά Σινδόνη: εικόνα του Μεγάλου Σαββάτου
Σε συνέντευξή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βατικανού, ο Αρχιεπίσκοπος Τορίνου διευκρίνισε ότι η ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου είναι ξεχωριστή: σ’ αυτήν καλούμαστε να συγκεντρωθούμε με ησυχία και περίσκεψη, συλλογιζόμενοι το μυστήριο του Θανάτου και περιμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου μας. Γι’ αυτό η Σινδόνη, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι και μια εικόνα του Μεγάλου Σαββάτου.
“Θα είναι μια Ακολουθία Προσευχής και ικεσίας για στήριξη αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα μείνουμε μαζί με τον Κύριο την ημέρα που αναμένουμε την Ανάστασή Του”, εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος. “Οι εικόνες θα πάνε κατευθείαν στην καρδιά για να απαλύνουν τη θλίψη των ανθρώπων που θα μας παρακολουθήσουν”.

Τα λόγια του Πάπα κατά την προσκύνηση του 2013
Ο Αρχιεπίσκοπος Τορίνου υπενθύμισε τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου κατά την προσκύνηση του έτους 2013. “Δεν είμαστε εμείς που βλέπουμε στη Σινδόνη ένα πρόσωπο που έχει τα μάτια κλειστά από τον θάνατο, αλλά είναι Αυτός που μας κοιτάζει για να μας κάνει να καταλάβουμε πόσο μεγάλη αγάπη είχε για μας, ελευθερώνοντάς μας από την αμαρτία και τον θάνατο”.
“Αυτό το πρόσωπο μιλάει στην καρδιά μας, μας μεταδίδει μια μεγάλη ειρήνη, και είναι σαν να μας έλεγε: να έχεις εμπιστοσύνη, μην χάνεις την ελπίδα, η δύναμη της αγάπης του Θεού και του Αναστημένου νικάει τα πάντα”, είχε πει ο Πάπας. Η σκέψη είναι στο Πάθος του Κυρίου που τόσοι πολλοί βιώνουν στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας, και στα άλλα μέρη όπου ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει. “Ναι, η Ιερά Σινδόνη το επαναλαμβάνει διαρκώς στην καρδιά μας: η αγάπη είναι πιο ισχυρή”.

Πηγή: La luce di Maria
Μετάφραση: π.Λ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου