Επιστολή του ιρανού Ayatollah προς τον Πάπα: ενωμένοι στην υπηρεσία
Μια κοινότητα θρησκειών στην υπηρεσία της ανθρωπότητας: αυτό προτείνει στον Πάπα με μια επιστολή, στην οποία αναφέρεται το πρακτορείο Fides, ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Al Mustafa di Qom, εξ ονόματος του Ιεροσπουδαστηρίου του Ιράν που διευθύνει και της μεγάλης σιιτικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Στο κείμενο επίσης, η πραγματικότητα του Ιράν σε καιρό πανδημίας και η κοινή απάντηση κυβερνητικών και θρησκευτικών ηγετών.
Ο ιρανός Ayatollah Alireza Arafi, Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Qom, γράφει εξ ονόματος μιας μεγάλης σιιτικής κοινότητας, για να ευχαριστήσει τον Πάπα για την αλληλεγγύη που έδειξε για τους αναγκεμένους σε καιρό παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία και να προτείνει την «εντατικοποίηση» της συνεργασίας και την ανταλλαγή εμπειριών με τους καθολικούς θεσμούς για τη «δημιουργία μιας κοινότητας των ουράνιων θρησκειών στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».
Η επιστολή – την οποία έλαβε το Fides – υπογραμμίζει την «ατυχία» της εξάπλωσης του κορονοϊού και των δεινών που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο, που έχουν αναστατώσει τόσο τους μελετητές όσο και τους θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι δεν σταματούν, στο Qom και σε όλο το Ιράν, να επικαλούνται την ευσπλαχνία του Θεού «για όσους έχασαν τη ζωή τους καθώς και για την ίαση όσων είναι άρρωστοι».
Οι καταστροφές, η κοινωνική συνοχή και η ενσυναίσθηση
«Σύμφωνα με τη λογική των θρησκειών», αναφέρεται στο κείμενο που έλαβε το Fides, «οι φυσικές καταστροφές είναι ανησυχητικά φαινόμενα που δοκιμάζουν την ανθρωπότητα», απαιτούν την εμβάθυνση της «καταγωγής» μας και της «δυνατότητας αναβίωσης» κατά την οποία μπορεί επίσης να εμφανιστεί ένα γόνιμο πνεύμα ενσυναίσθησης και αφοσίωσης. «Μια σωστή προσέγγιση – εξηγεί ο ιρανός Ayatollah – πρέπει να αποφεύγει τις αντιφάσεις ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία και θα πρέπει να ενσταλάζει, ακόμη και στις ομάδες ηγεσίας, την ανησυχία για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής».
Ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών και των θεολόγων – υπογραμμίζει ο υψηλός Σιίτης εκφραστής – σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι, μεταξύ άλλων, να «ενισχύουν τα θεμέλια της πίστης τους, να προστατεύουν την κοινωνία, να προωθούν την προσευχή και τις ικεσίες εν τη παρουσία του Θεού», για την από κοινού αντιμετώπιση και άλλων σύγχρονων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων: «απάνθρωπων κυρώσεων, περιβαλλοντικών κρίσεων, πολέμων, τρομοκρατίας και παραγωγής εργαλείων μαζικής καταστροφής».
Μεγαλύτερη συνεργασία και διαθρησκειακή υποστήριξη
Τέλος, από τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, όσο αφορά στον αριθμό των θυμάτων, ο Ayatollah Alireza Arafi δεν παραλείπει να σημειώσει τις πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού που έχουν αναπτύξει από κοινού, κυβερνητικοί θεσμοί και θρησκευτικές ομάδες και την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί από μέρους των νοσηλευτών, των γιατρών, των φοιτητών, της ακαδημαϊκής ελίτ και πολλών νέων, «υπό την καθοδήγηση των ανώτατων ηγετών της Ισλαμικής Επανάστασης». Τέλος, η τελευταία λέξη αφορά στην ακαδημαϊκή προθυμία να εντατικοποιήσει την επιστημονική, πολιτιστική ανταλλαγή και τις εμπειρίες της αμοιβαίας υποστήριξης, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας «ιδιαίτερα με τους Καθολικούς Θεσμούς», έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια «κοινότητα θρησκειών που θα απευθύνεται στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».
Μετάφραση: ρφ