Να μη λιγοστεύουν οι ζωές , να βρεθούν άλλες μορφές μετάνοιας

Να μη λιγοστεύουν οι ζωές, να βρεθούν άλλες μορφές μετάνοιας

Ο Πάπας, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, καλεί τους κυβερνόντες και όλους εκείνους που έχουν κάποια υπεύθυνη θέση στις χώρες τους «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής»

Η αξιοπρέπεια του ατόμου δεν χάνεται ποτέ, ακόμη και όταν έχει διαπραχθεί «το χειρότερο των εγκλημάτων». Η ζωή είναι ένα δώρο που πρέπει να προστατευθεί και είναι «πηγή όλων των άλλων δώρων και όλων των άλλων δικαιωμάτων». «Η πεποίθηση να προσφέρουμε στον ένοχο τη δυνατότητα της μετάνοιας δεν θα πρέπει ποτέ να εγκαταλειφθεί». Υποδεικνύοντας αυτή την τριπλή προοπτική, της αξιοπρέπειας του ατόμου, του δώρου της ζωής και της δυνατότητας μετανοίας, ο Πάπας Φραγκίσκος ανανεώνει, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, την έκκλησή του για την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής. Η ευκαιρία ήταν το έβδομο Παγκόσμιο Συνέδριο κατά της θανατικής ποινής, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κανείς δεν μπορεί να θανατωθεί

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι «για να προστατεύσουμε την κοινωνία από το κακό που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα άτομα», η λύση δεν είναι η θανατική ποινή. Αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί,  όπως συνέβαινε «για μεγάλο χρονικό διάστημα», «η κατάλληλη απάντηση στη σοβαρότητα ορισμένων εγκλημάτων για την προστασία του κοινού καλού». Ο Πάπας στη συνέχεια υποδεικνύει μια πόρτα που δεν μπορεί ποτέ να κλείσει: «Κανείς δεν μπορεί να θανατωθεί και να στερηθεί της ευκαιρίας να αγκαλιάσει εκ νέου την κοινότητα που έχει πληγώσει και την οποία έκανε να υποφέρει». Η θανατική ποινή, προσθέτει, είναι «μια σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή κάθε ατόμου».

Ζωές που πρέπει να κερδίσουμε για το καλό της κοινωνίας

Ο Πάπας παρατηρεί επίσης ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία: είναι ένας θετικός παράγοντας, «το γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες στοιχηματίζουν υπέρ της ζωής και όχι στη θανατική ποινή ή ακόμη στην πλήρη εξάλειψη της από την ποινική νομοθεσία τους». Για να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πάπας Φραγκίσκος προτρέπει «να αναγνωρίσουμε την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου» και να «εργαστούμε έτσι ώστε να αποτρέψουμε την εξάλειψη κι άλλων ζωών, αλλά να τις κερδίσουμε για το καλό της κοινωνίας στο σύνολό της».

Απαράδεκτη πράξη η θανατική ποινή

Ο Πάπας υπενθυμίζει επίσης ότι πρόσφατα, ενέκρινε μια τροποποίηση στο κείμενο της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας σχετικά με τη θανατική ποινή. «Η Εκκλησία διδάσκει υπό το φως του Ευαγγελίου – διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο παρόν έγγραφο –  ότι η θανατική ποινή είναι απαράδεκτη όσον αφορά στο απαραβίαστο και στην αξιοπρέπεια του ατόμου και δεσμεύεται με αποφασιστικότητα για την κατάργησή της σε όλο τον κόσμο».

Αποκαθιστούμε τη ζημιά που έχουμε κάνει

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Φραγκίσκος συνδέει αυτή την απαράδεκτη πράξη με μια πιθανή και αποφασιστική εσωτερική μεταμόρφωση: «Ο στόχος της κατάργησης της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο – καταλήγει ο Ποντίφικας – αντιπροσωπεύει μια θαρραλέα επιβεβαίωση της αρχής της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και της πεποίθησης ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπίσει το έγκλημα, όπως και να αρνηθεί το κακό, προσφέροντας στον καταδικασμένο τη δυνατότητα και το χρόνο να αποκαταστήσει τη ζημιά που έκανε, να σκεφτεί την πράξη του και να μπορέσει να αλλάξει τη ζωή του, τουλάχιστον εσωτερικά».

Η θανατική ποινή καταργήθηκε σε 142 κράτη

Συνολικά, 142 είναι τα κράτη που σύμφωνα με το νόμο, ή στην πράξη, έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή. Στον κόσμο υπάρχουν σχεδόν 22.000 φυλακισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Στην τελευταία έκθεση για την θανατική ποινή την οποία επιμελήθηκε η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζεται ότι το έτος 2017 καταγράφηκαν 993 εκτελέσεις στον κόσμο. Υπήρχαν επίσης 23 χώρες στις οποίες εκτελέστηκαν θανατικές ποινές. Μόνο στο Ιράν το 2017, καταγράφηκε το 51% επί του συνόλου των εκτελέσεων. Μετά το Ιράν, άλλες χώρες όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός εκτελέσεων είναι η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Μετάφραση: ρφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου