Μνήμη των Κοπτών Μαρτύρων της Λιβύης

Τηλεοπτικό μήνυμα του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου
επί τη μνήμη των Κοπτών Μαρτύρων της Λιβύης

παπας_ή.JPG

Tη σημερινή ημέρα την έχω στην καρδιά μου, αρχίζοντας από εκείνο τον Φεβρουάριο του 2015.
Έχω στην καρδιά μου εκείνο το βάπτισμα του αίματος. Εκείνους τους 21 Χριστιανούς, τους βαπτισμένους εν ύδατι και Πνεύματι, που εκείνη την ημέρα βαπτίστηκαν και εν τω αίματι. Είναι οι Άγιοί μας, Άγιοι όλων των Χριστιανών, Άγιοι όλων των Χριστιανικών ομολογιών και παραδόσεων. Αυτοί είναι που λεύκαναν τη ζωή τους στο αίμα του Αρνίου, είναι εκείνοι που ανήκουν στον λαό του Θεού, στον πιστό λαό του Θεού.
Είχαν πάει να εργαστούν στο εξωτερικό για να στηρίξουν τις οικογένειές τους: απλοί άνθρωποι, πατέρες οικογενειών, άνδρες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδιά. Άνδρες με την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, οι οποίοι όχι μόνο προσπαθούσαν να φέρουν ψωμί στο σπίτι τους, αλλά να το φέρουν στο σπίτι με την αξιοπρέπεια της εργασίας. Και αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό. Σφαγιάστηκαν από τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Πέθαιναν λέγοντας: «Κύριε Ιησού!», ομολογώντας το όνομα του Ιησού.
Είναι αλήθεια ότι αυτή ήταν μια τραγωδία, ότι αυτοί οι άνθρωποι ξεψύχησαν στην παραλία. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η παραλία ευλογήθηκε από το αίμα τους. Αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια ότι από την απλότητά τους, από την απλή αλλά συνεπή πίστη τους, έλαβαν το μεγαλύτερο δώρο που ένας Χριστιανός μπορεί να λάβει: τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού μέχρι το σημείο να δώσουν τη ζωή τους.
Ευχαριστώ τον Θεό Πατέρα μας, επειδή μας έδωσε αυτούς τους γενναίους αδελφούς.
Ευχαριστώ το Άγιο Πνεύμα, επειδή τους έδωσε τη δύναμη και τη συνέπεια να φθάσουν στην ομολογία του Ιησού Χριστού ως την έκχυση του αίματος.
Ευχαριστώ τους Επισκόπους και τους ιερείς της αδελφής Κοπτικής Εκκλησίας, οι οποίοι τους μεγάλωσαν, τους δίδαξαν να ωριμάσουν στην πίστη.
Και ευχαριστώ τις μητέρες αυτών των ανθρώπων, αυτών των 21ανδρών, οι οποίες τους «γαλούχησαν» στην πίστη:
Είναι οι μητέρες του αγίου λαού του Θεού που μεταδίδουν την πίστη με απλά λόγια, με λόγια τόσο απλά που ξεπερνούν τις γλώσσες, και τους έμαθαν να ανήκουν στον λαό του Θεού.

Ενώνομαι με όλους εσάς, αδελφοί Επίσκοποι, που συμμετέχετε σε αυτήν τη μνήμη των Μαρτύρων της Λιβύης.
Ενώνομαι μαζί σου, σεβαστέ και αγαπητέ και φίλε Επίσκοπε Θεόδωρε, Πατριάρχη των Κοπτών της Αιγύπτου.
Και μαζί σου, Ιουστίνε Γουέλμπι, Αγγλικανέ Αρχιεπίσκοπε Καντερβουρίας, ο οποίος θέλησες να έλθεις και σε αυτήν τη συνάντηση.
Και με όλους τους άλλους Επισκόπους και ιερείς, αλλά προπάντων ενώνομαι με τον άγιο και πιστό λαό του Θεού, που με την απλότητά του, με τη συνέπειά του αλλά και με τις ασυνέπειες, με την χάρη και με τις αμαρτίες, συνεχίζει να ομολογεί τον Ιησού Χριστό: ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος.

Ευχαριστώ εσάς, τους 21 Αγίους, που είστε Χριστιανοί Άγιοι όλων των ομολογιών, για την μαρτυρία σας.
Και ευχαριστώ Εσένα, Κύριε Ιησού Χριστέ, που είσαι τόσο κοντά στον λαό σου και που δεν μας ξεχνάς.

Ας προσευχηθούμε μαζί, σήμερα, κατά την επέτειο της μνήμης αυτών των 21 Κοπτών Μαρτύρων: είθε να πρεσβεύουν για όλους μας ενώπιον του Πατρός.
Αμήν.

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου