Εξέλιξη εργασιών στην Παναγία των Παρισίων

Εξέλιξη εργασιών στην Παναγία των Παρισίων

NOTRE_DAME_II.jpg

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επισκευαστικές εργασίες;
Κάτι λιγότερο από δύο χρόνια έχουν περάσει από την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019, η οποία κατέστρεψε την σκεπή του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα των εργασιών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 16 Απριλίου 2024, πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά.
Παρά τις χειμερινές καταιγίδες του 2020 και τον περιορισμό της 16ης Μαρτίου, εξαιτίας του κορονοϊού, που σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα, η προσπάθεια για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων ξεκίνησε και πάλι στις 27 Απριλίου 2020.
Στις 9 Ιουλίου 2020, επίσημα πια, ο Εμμανουήλ Μακρόν ενέκρινε την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού.
Για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των εργασιών και από το φθινόπωρο, οι ομάδες εργάζονται σε δύο βάρδιες, από τις 6.00 π.μ έως τις 10.00 μ.μ.
Το δυσκολότερο μέρος όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν η αποσυναρμολόγηση των 200 τόνων λιωμένων ικριωμάτων, η οποία στέφτηκε με επιτυχία και ολοκληρώθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

NOTRE_DAME.jpg

Επίσης σημαντική ήταν και η ολοκλήρωση της αποσυναρμολόγηση του εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου 2020. Το όργανο θα συναρμολογηθεί εκ νέου το φθινόπωρο του 2023, ώστε να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2024.
Βέβαια, η Παναγία των Παρισίων συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο και για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες για την παρακολούθηση της στατικότητάς της, οι οποίοι προς το παρόν, δεν υποδηλώνουν καμία κίνηση του κτιρίου.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ευελπιστούν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαγνωστικές μελέτες, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση, η οποία θα λάβει χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ο καθαρισμός του οικοδομήματος, της πέτρας καθώς και των έργων τέχνης, είναι κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς και για το λόγο αυτό έχουν δοκιμάσει διάφορες τεχνικές.
Στο παρεκκλήσιο του Αγίου Φερδινάνδου (Saint Ferdinand) η αποκατάσταση είναι σχεδόν πλήρης, όμως ο δρόμος που θα πρέπει ακόμη να διανυθεί μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, σίγουρα είναι μακρύς και δύσκολος και όλα θα πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμα μέχρι την 16η Απριλίου 2024, όταν, σύμφωνα με τον Jean-Louis Georgelin, υπεύθυνο για την συντήρηση και την αποκατάσταση του ναού, ένα Te Deum θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη λειτουργίας του Καθεδρικού Ναού.

ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου