Μετάσταση, επισημότητα που καταστρέφει τους φόβους της πανδημίας

5

Μετάσταση, επισημότητα που καταστρέφει τους φόβους της πανδημίας

Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη και αβέβαιη περίοδο που περνά η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας που έχει ήδη προκαλέσει σχεδόν 760.000 θύματα παγκοσμίως, η Επισημότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στον ουρανό, η οποία γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου, έχει μια σαφώς πιο έντονη γεύση. Εάν οι κανόνες κατά της μόλυνσης έχουν αναγκάσει τις χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο να προγραμματίσουν εορτασμούς, τελετές, πομπές και γιορτές, με πιο περιορισμένο  τρόπο, είναι εξίσου αλήθεια ότι η ημέρα της Γιορτής της Παναγίας αντιπροσωπεύει το υψηλό σημείο ολοκλήρωσης μιας πορείας αγάπης και ευλαβείας που αποκορυφώθηκε αυτή την περίοδο. Πράγματι, αυτές τις ημέρες έχουν επανέλθει επανειλημμένες ικεσίες προς την Παναγία και από τις πέντε ηπείρους, πολλαπλασιάστηκε η συλλογική απαγγελία του ροδαρίου, έγιναν εικονικές πομπές και πράξεις εμπιστοσύνης και αφιέρωσης στην αμίαντη καρδιά της.

Η Παναγία, η μητέρα μας
«Υπήρχε πάντοτε η παρουσία της Παναγίας στην άσκηση της λαϊκής ευσέβειας» – λέει ο Don Gerardo Di Paolo, υπεύθυνος του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Θεϊκής Αγάπης στη Ρώμη – από την αρχή υπήρχε αυτή η στοργική προσοχή στη μητέρα του Ιησού που τότε έγινε συγκεκριμένη με τα δόγματα που η Εκκλησία έχει ορίσει με την πάροδο του χρόνου, δηλώνοντας την πίστη της στον γιο της Παναγίας: τον Ιησού, τον αληθινό Θεό και τον αληθινό άνθρωπο. Γιατί γυρίζουμε στην Παναγία; Επειδή είναι η μητέρα, η μητέρα μας ».

Η Μετάσταση στον ουρανό δείχνει στον άνθρωπο το πεπρωμένο του
Το δόγμα της Μετάστασης της Θεοτόκου στον Ουρανό με το σώμα και την ψυχή διακηρύχθηκε από τον Πίο 12ο κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου Έτους του 1950 με το αποστολικό σύνταγμα Munificentissimus Deus. “Γνωρίζουμε, λέει ο Don Gerardo Di Paolo, ότι είναι το τέταρτο και τελευταίο δόγμα της Παναγίας που έχει προστεθεί σε αυτά της Αμόλυντης Σύλληψης, της Παναγίας της Μητέρας του Θεού και της διαρκούς παρθενίας της, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό . Το να επιβεβαιώσουμε ότι η Μαρία μεταστάθηκε με το σώμα και την ψυχή στον Ουρανό, για εμάς τους πιστούς, σημαίνει κάτι το πολύ σημαντικό: Η Παναγία είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα και μας δείχνει το πεπρωμένο μας».

Αποκαλύπτει το βαθύ νόημα της ύπαρξης
Ο Don Gerardo Di Paolo, για να τεκμηριώσει αυτή τη βεβαιότητα ελπίδας, παραθέτει το Δογματικό Σύνταγμα για την Εκκλησία Lumen Gentium της Β’ Συνόδου του Βατικανού: «Μεταξύ άλλων αναφέρει:« Η Μαρία είναι ένα σημάδι σίγουρης ελπίδας για τους προσκυνητές του Θεού στην πορεία τους μέσα στην ιστορία». Εδώ, κοιτάζοντας την Παναγία ρίχνουμε μια ματιά στο απόλυτο πεπρωμένο μας. Επομένως, αυτή η επισημότητα μας δίνει ένα δώρο βεβαιότητας που τρέφει την ελπίδα μας στη ζωή που ο Κύριος έχει ετοιμάσει για όλους εκείνους που πιστεύουν σε αυτόν ». Εν ολίγοις, η πανήγυρη της 15ης Αυγούστου μας κάνει να κατανοήσουμε πραγματικά το νόημα της ύπαρξής μας.

Η αγκαλιά της Μαρίας
Η σκέψη του υπεύθυνου του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Θεϊκής Αγάπης δεν μπορεί να μη σταθεί επίσης και στον πόνο από αδυναμία να προσφέρουμε στην Παναγία , την ημέρα της γιορτής της, το κλασικό προσκύνημα με τα πόδια που συνήθως κάνουν χιλιάδες Ρωμαίοι πιστοί από το βράδυ της παραμονής μέχρι την ημέρα της πανήγυρης. “Εδώ από το Σάββατο μετά το Πάσχα μέχρι το τελευταίο Σάββατο τον Οκτώβριο έχουμε την παράδοση των νυχτερινών προσκυνημάτων με τα πόδια: φέτος δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ξεκινήσουν. Και αυτό της Μετάστασης ήταν ένα από τα πιο σημαντικά. Ωστόσο, έχουμε σκεφτεί υπαίθριους εορτασμούς από το πρωί έως το βράδυ. Μετά το απαγορευτικό, είδαμε μία αύξηση της παρουσίας στο Ιερό Προσκύνημα: διότι εδώ γίνεται μία εμπειρία “. Η αγκαλιά μιας μητέρας.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου