Μαυρίκιος, περιβαλλοντική καταστροφή.

4

Μαυρίκιος, περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο επίσκοπος του Port-Louis υπενθυμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών σε μια χώρα και πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από οικονομικούς και πολιτικούς ηγέτες. Μια ιδιαίτερη αναφορά προς τους νέους ενώ όλα γύρω από τα δεινά που υφίσταται το έδαφος και ο λαός είναι σοβαρά
«Αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης»: είναι η έκκληση του καρδιναλίου Maurice Piat, επισκόπου του Port-Louis, στα νησιά του Μαυρίκιου, ενώ η χώρα βιώνει μια περιβαλλοντική τραγωδία τεραστίων διαστάσεων. Στην πραγματικότητα, εδώ και δύο εβδομάδες το ιαπωνικό MV Wakashio με 3.800 τόνους καυσίμων και 200 ντίζελ, έχει προσαράξει στο Pointe d’Esny, μια προστατευμένη ζώνη κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Blue Bay, ακόμη ένα οικοσύστημα που κινδυνεύει. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, πάνω από χίλιοι τόνοι πετρελαίου έχουν χυθεί στη θάλασσα, τόσο που ο πρωθυπουργός του Μαυρίκιου Pravind Jugnauth κήρυξε «περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Αντιμέτωπος με αυτή την οικολογική καταστροφή, ο καρδινάλιος Piat παροτρύνει την κοινωνία των πολιτών να «αφυπνιστούν, υποκινούμενοι από καλή οικολογική συνείδηση». «Μια τέτοιου είδους αφύπνιση – αναφέρει – μας θυμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών για μια χώρα και πως αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους οικονομικούς και πολιτικούς ηγέτες».

Δεινά που συγκινούν
Ο ιεράρχης στη συνέχεια, αναφέρει ότι «συγκινήθηκε» από το περιστατικό και από τα δεινά που βιώνει ο τοπικός πληθυσμός: «Πολλές οικογένειες πλήττονται από μια επίμονη παρασιτική μυρωδιά – υπογραμμίζει – ενώ οι ψαράδες και όλοι όσοι κερδίζουν τα προς το ζην από τη θάλασσα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες». Ταυτόχρονα, «εν μέσω τόσου πόνου», ο επίσκοπος του Port-Louis βλέπει με ευγνωμοσύνη τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που ανέλαβαν οι πολίτες για «να σώσουν αυτό που ακόμη μπορεί να σωθεί». «Ευχαριστώ όλους εκείνους που ξεκίνησαν και συνεχίζουν» τις δραστηριότητες αλληλεγγύης, «με αξιοθαύμαστη επιμονή», λέει ο ιεράρχης.
Τέλος, απευθυνόμενος «προς όλους τους χριστιανούς και κυρίως προς τους νέους», ο καρδινάλιος Piat τους παροτρύνει «να μην διστάζουν για το καλό της χώρας τους», να εγγραφούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνοντας τη δική τους συμβολή στην περιβαλλοντική υπόθεση.

Πληθυσμός που εργάζεται ασταμάτητα
Εν τω μεταξύ, η οικολογική καταστροφή ρίχνει τη σκιά της στις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού που εξαρτώνται από τη θάλασσα. Στα μικρόφωνά μας μιλά γι αυτό ο πατέρας George Cheung, Ιησουίτης, που εργάζεται στον Μαυρίκιο.
Απ. – Μπορούμε ήδη να δούμε τις πρώτες ζημιές και ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει. Τα ψάρια έχουν πληγεί και οι παραλίες απειλούνται. Βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα και ένας δυνατός νότιος άνεμος ωθεί τους υδρογονάνθρακες που διαφεύγουν προς το νησί και απειλεί τις ακτές, τους βράχους, την πανίδα και την χλωρίδα του ωκεανού. Και στη συνέχεια, δυστυχώς, όλο αυτό ως αντίκτυπο, απειλεί και την εργασία των ατόμων που εργάζονται άμεσα στη θάλασσα όπως οι ψαράδες καθώς και όλους εκείνους που εξαρτώνται έμμεσα από την θάλασσα, όπως το προσωπικό των ξενοδοχείων, ακόμη και αν τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν. Αλλά το μέλλον τους απειλείται. Αυτό μπορεί να φαίνεται μηδαμινό συγκριτικά με την έκταση του προβλήματος, αλλά ο πληθυσμός αναζητά λύσεις για την εξάλειψη τουλάχιστον μερικώς, της ρύπανσης. Ο κόσμος ενεργοποιείται για να μαζέψει μαλλιά, καλσόν και κάλτσες. Μπορεί να σας εκπλήσσει αυτό, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμεύουν στη δημιουργία ενός είδους πουτίγκας που προφανώς απορροφά το αργό πετρέλαιο αποτελεσματικά. Πρόκειται για μια μικρή χειρονομία μπροστά στην κλίμακα του προβλήματος, αλλά ο πληθυσμός κάνει ότι μπορεί. Χρησιμοποιούν επίσης άχυρο από ζαχαροκάλαμο που είναι επίσης χρήσιμο για την απορρόφηση των υδρογονανθράκων.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου