Μελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 26/3/2021

Μελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021
Παρασκευή της 1ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής 

ευαγγελιο

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 20-26)

Τον καιρό εκείνο, είπες ο Ιησούς στους μαθητές του: «Διότι σας λέω: εάν η δικαιοσύνη σας δεν ξεπεράσει εκείνη των γραμματέων και των φαρισαίων, δεν θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών.
Έχετε ακούσει πως είπαν στους αρχαίους: “μη φονεύσεις” και πως όποιος σκοτώσει, να παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Αλλά εγώ σας λέω: Καθένας που οργίζεται εναντίον του αδελφού του, να παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Και όποιος πει στον αδελφό του: “ρακά”, να παραπεμφθεί στο Συνέδριο. Και όποιος πει: “τρελέ”, να είναι ένοχος στη Γέεννα της φωτιάς. Εάν, λοιπόν, προσφέρεις στο θυσιαστήριο το δώρο σου και εκεί θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί το δώρο σου, μπροστά στο θυσιαστήριο, και πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου, και τότε έλα και πρόσφερε το δώρο σου.
Να δείξεις γρήγορα συμφιλιωτική διάθεση με τον αντίδικό σου, όσο είσαι ακόμα στο δρόμο μαζί του, μη τυχόν και ο αντίδικος σε παραδώσει στο δικαστή και ο δικαστής στο δεσμοφύλακα και ριχθείς στη φυλακή.
Αλήθεια σου λέω: δεν θα βγεις από εκεί, έως ότου δεν επιστρέψεις και το τελευταίο λεπτό».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι ένα πολύ δυνατό κείμενο το σημερινό Ευαγγέλιο το οποίο με κάνει να συγκρουστώ με τα όρια του εαυτού μου. “Μου φαίνεται πολύ μεγάλο αυτό που μου ζητάς σήμερα, Ιησού. Αναγνωρίζω την καλοσύνη των λόγων σου. Θαυμάζω βαθύτατα εκείνους που πετυχαίνουν σ’ αυτή την προσπάθεια, αλλά είναι πραγματικά πολύ υψηλό για μένα”. Αισθάνομαι ανεπαρκής. Παρόλο που ο Ιησούς δεν θέλει να με κάνει να φύγω, αλλά να με κάνει να καταλάβω, διότι με τον καθένα μας θέλει να κάνει κάτι όμορφο. Και αυτό ισχύει και για μένα.
Το μάθημα είναι να προσπαθήσω να καταλάβω ότι “η δικαιοσύνη εκείνου που είναι μαθητής του” πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από αυτή που κοινός χρησιμοποιείται. Να καταλάβω ότι δεν σκοτώνουμε ή τραυματίζουμε μόνο με όπλο, αλλά και με χειρονομίες και λόγια. Και σ’ αυτό εγώ, όπως πολλοί από εμάς, είμαι ένας κοινός δολοφόνος.
Όλα γεννιούνται από την καρδιά και είναι εκεί που πρέπει να εργαστούμε και να επενδύσουμε. Ώστε να φθάσουμε να καταλάβουμε πως όταν “ζητάμε συγγνώμη” όταν συνειδητοποιούμε ότι κάναμε λάθος είναι σαν ένα βάλσαμο για τις πληγές.
Να καταλάβουμε ότι πρέπει να δίνουμε προσοχή στις σχέσεις με τους άλλους, για να μην δημιουργούμε τραύματα και μνησικακίες που μετά γίνονται φυλακές από τις οποίες είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Να καταλάβουμε ότι να μπορούμε να συγχωρούμε εκείνον που μας πλήγωσε είναι σπουδαίο και ότι κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι κάτι ευχάριστο για τον Θεό.
Όλα αυτά είναι μια πορεία. Είναι η πορεία της Τεσσαρακοστής, αλλά και κάθε ημέρας. Πορεία για να φθάσουμε να έχουμε μια καρδιά σε ειρήνη. Μία πορεία δύσκολη και σκληρή. Που μερικές φορές κοστίζει δάκρυα και αίμα. Ο Ιησούς το ξέρει και είναι στο πλευρό μας.
Συχνά ακούμε να λένε: “Πρέπει να συγχωρούμε”. Και είναι αλήθεια. Το ξέρουμε αυτό. Με την καρδιά μας συμφωνούμε σ’ αυτή την αλήθεια. Δεν είναι όμως κάτι αυτόματο, δεν είναι απλή διαδικασία.
Η “καρδιά” είναι ένα σύνθετο όργανο. Η κατανόηση, ο έλεγχος της καρδιάς, η ικανότητα να μην θυμώνεις, η δυνατότητα να ζητάς συγγνώμη, η ικανότητα να συγχωρείς είναι όλα απαραίτητα συστατικά, που όμως δεν βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Χρειάζεται επιμονή και προσευχή για να τα αποκτήσουμε. Κανείς από εμάς ας μην απογοητευτεί. Είναι μια πορεία που αρχίζει με μια απλή επιθυμία να τα καταφέρουμε. Στη συνέχεια θα συνεχιστεί με ένα πιο αποφασιστικό “θέλω”, το οποίο σιγά σιγά θα αντικαταστήσει το “δεν μπορώ”.
Η χάρη θα κάνει ό, τι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε. Είναι μια ιερή πορεία.
Ας ζητήσουμε από τον Ιησού να ευλογήσει την πορεία μεταστροφής μας προς Εκείνον.
Ας ζητήσουμε από τον Ιησού να ευλογήσει την επιθυμία μας να είμαστε όπως θέλει Εκείνος να είμαστε.
Η Τεσσαρακοστή ας μας βοηθήσει να γίνουμε εκείνο που στην καρδιά μας ήδη νιώθουμε ότι θέλουμε να είμαστε: Άγιοι, όπως Εκείνος είναι άγιος.
Να έχετε μια άγια ημέρα.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Είναι τόσο δύσκολο, Κύριε,
Σ’ ευχαριστώ Ιησού, γιατί μας ζητάς μια αγάπη πιο μεγάλη.
Σ’ ευχαριστώ γιατί μας καλείς στη συμφιλίωση και την ειρήνη.
Σ’ ευχαριστώ γιατί αγαπάς την κοινωνία και το μοίρασμα.
Σ’ ευχαριστώ γιατί θέλεις να είμαστε πολλά μέλη ενός και μόνο σώματος.
Σ’ ευχαριστώ γιατί σήμερα με αγάπησες πρώτος.
Σ’ ευχαριστώ γιατί η συγχώρεση σου με γεμίζει χαρά.
Αμήν.

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου