Μακάριοι όσοι… δεν είδαν

5

Μακάριοι όσοι… δεν είδαν

Μερικοί λένε: «Εάν είχαμε ζήσει στην εποχή των Αποστόλων και είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον Χριστό όπως εκείνοι, θα ήμασταν άγιοι όπως εκείνοι»! Αφελής, όποιος κάνει τέτοιες σκέψεις σήμερα.
Πράγματι, και τότε και τώρα, ο ίδιος Θεός, πάντα και παντού. Ο τρόπος της παρουσίας Του αλλάζει. Το έργο του Θεού είναι το ίδιο. «Ο Πατέρας μου εξακολουθεί να εργάζεται και τώρα, γι αυτό και εγώ εργάζομαι». Λέει ο Χριστός (Ιων. 5,17). Θα μπορούσε να λεχθεί: Είναι άλλο πράγμα να τον έχεις δει, σωματικά, κι άλλο ν’ ακούς τα λόγια Του ή να δέχεσαι τη διδασκαλία σχετικά με την Βασιλεία Του. Ασφαλώς και δεν είναι το ίδιο πράγμα το τότε με το τώρα, αλλά η τωρινή κατάσταση, το παρόν, είναι πιο ευχάριστο και μας οδηγεί πιο εύκολα σε μια πίστη πιο δυνατή και μια ασφάλεια ορατή, από το να έχουμε δει και ν’ ακούσουμε κάτι τώρα, ζωντανά.
Τότε, πράγματι, ο Χριστός ήταν ένας απλός άνθρωπος που οι Εβραίοι – οι συμπολίτες Του – τον θεωρούσαν άχρηστο, τιποτένιο, πλάνο, ενώ τώρα είναι Θεός που έσκυψε πάνω μας. Ένας αληθινός Θεός.
Τότε εμφανιζόταν ως τέλειος άνθρωπος που έτρωγε, έπινε, κοιμότανε, ίδρωνε, κουραζότανε, έκλεγε. Τα πάντα όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος εκτός απ’ την αμαρτία! Ήταν μια δύσκολη κατάσταση να δεχθείς κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν αληθινός Θεός. Με αυτό το συλλογισμό ο Χριστός καταλήγει «Εσείς πιστέψατε, γιατί είδατε» αλλά – μπράβο (Μακάριοι) αυτοί που δεν είδαν και επίστευσαν. Είστε – μας λέει, το ίδιο αξιέπαινοι, όπως εκείνοι που … είδαν…

π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου